Egyéb

Túl sokat akarhatott Matolcsy legerősebb háttérembere, ezért bukhatott el

Folyamatosan számolnak be arról a menekültek, hogy bántalmazzák őket a magyar rendőrök; a Fidesz kedvenc biztonsági cége 2010 óta 3 milliárd forint közpénzt kapott; nem lehet bizonyítani a kartellezést az M4-es autópályánál.

Ezekről ne maradj le!

A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról (Átlátszó)

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja (Index)

Bizonyíthatatlan a kartell az M4-es körül (444)

Ha van 3 perced:

A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról
A Helsinki Bizottság munkatársai február végén jártak a szerb-magyar határon, ahol a menekültek többsége arról számolt be nekik, hogy a magyar rendőrök bántalmazták őket. A történetekben felbukkan verés, megalázás, levetkőztetés, paprikaspray, és kutyaharapás egyaránt. 2015 szeptembere óta összesen 44 feljelentés érkezett rendőrök ellen a déli határon elkövetett túlkapások miatt. 32 esetben megszüntették a nyomozást, 5 eljárás pedig jelenleg is folyamatban van bántalmazás, kötelességszegés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás miatt. (Átlátszó)

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja
Nagy Márton a magyar gazdaság talán legerősebb háttérembere, pályája az utóbbi évtizedekben töretlenül ívelt felfelé a jegybankban, miközben körülötte minden, például a jegybankelnökök személye is megváltozott. Matolcsy György mögött meghúzódva az MNB legfontosabb szakmai irányítójává vált. Bukására több teória van, az egyik szerint túl sokat akart: a jegybankelnöki pozíciót. (Index)

Bizonyíthatatlan a kartell az M4-es körül
Februárban elbukott a Miniszterelnökség kartellezésről szóló vádja a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közti szakasza esetében. A közbeszerzések régi (Simicska) és új (Mészáros Lőrinc, Szíjj László) kedvencei által kialakított konzorciumok is pont úgy alakultak, hogy aki az egyik szakaszra a drágább ajánlatot adó szövetségben volt benne, az a másik szakasznál az olcsóbbat adta, úgyhogy a nagyok közül mindenki nyert valamit. Továbbá a legolcsóbb ajánlat is mindig drágább volt, mint az előre tervezett költség. A GVH szerint azonban ettől még nem volt bizonyítható, hogy kartellezés lett volna. (444)

Határon túli támogatások 2.: Az állandó tételek és a legjobb barátok
A 2016-ban 60 milliárd forintot szétosztó Bethlen Gábor Alap a határon túli szervezetek legfontosabb támogatási forrása. Erdélyi szervezetek közül a Sapientia Alapítvány és az Erdélyi Refomátus Egyházkerület a legnagyobb kedvezményezettek, de milliárdos nagyságrendű összegek mennek a csíkszeredai fociklubra, és a székelyföldi hokiakadémiára is. (Átlátszó Erdély)

Hárommiliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége
Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója. A korábbi megbízások között megtaláljuk a 2010-es augusztus 20-i ünnepségeket, hódmezővásárhelyi feladatokat Lázár János polgármestersége idején, valamint a Zeneakadémia őrzési feladatait is. (24.hu)

 

Ha van még két perced:

Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk. (Átlátszó)

“Ma Magyarországon nincs politikai alternatíva, és ezért mindenre ráhúzza az ellenzék a korrupciót” – állítja Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. (444)

Soros-ellenes konferencia: felszólalt a brit fasiszták egyik vezéralakja, egy erőszakos bűncselekményekért elítélt olasz szélsőjobbos, sőt egy magyar előadótól Szálasi-idézet is elhangzott. (Átlátszó Oktatás)

Lecsapták a 25 hektáros, pilisvörösvári Háziréti-horgásztavat a horgászok kezéről; helyi pletykák szerint egy igen nagy ember igen közeli rokona nézte ki magának a területet. (Index)

Schmidt Máriáék kezéből megint kifolyt 135 millió forint – még mindig tart az 56-os emlékév. (Átlátszó)

Saját magát adta fel rendőrségen a Belize-be menekült Bróker Marcsika, mert elfogyott a pénze. (Bors)

Gyanússá vált az Atlantic GAM nevű cég tevékenysége, ezért az MNB megtiltotta számára a betétgyűjtést és a portfóliókezelést is. (HVG)

 

A mai Mutyimondót készítette: D. Kovács Ildikó

Megosztás