Egyéb

Robotpilótával megy a NAV

Miközben a parlamentben Lázár János megvédte a kitiltási botránnyal kapcsolatos hírekben szereplő NAV-vezetőket, mondván azért nem reagálnak szerinte a megkeresésekre, mert vélhetően nem érintettek, a 444.hu hiába várta őket reggel munkakezdéskor az irodájuknál, HVG kiderítette, hogy hol vannak. Az  adóhatósági elnök múlt szerdán utazott el szabadságra, ezen a héten sem dolgozik, ami azért furcsa, mert az adótörvényeket épp most tárgyalja a parlament. A NAV tehát robotpilotával is üzemel. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közben azt állítja, hogy a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője megerősítette neki, hogy politikusokat, kormánytagokat nem érint az amerikai beutazási tilalom.

 

Zavar a kitiltás-botrányban

Tovább mélyült a káosz az amerikai kitiltások ügyét illetően a parlament külügyi bizottságának ülésén: Németh Zsolt elnök, korábbi külügyi államtitkár szerint a magyar fél jogsegély keretében már kért információkat az USA-tól, viszont Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta, ez még szerinte nem történt meg. A helyzetet Polt Péter legfőbb ügyész tisztázta, aki  szerint ebben a témában nincs lehetőség jogsegélyre, mert az csak már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető. Viszont van a magyar és az amerikai kormány között egy 2008-ban aláírt megállapodás a bűncselekmények elleni küzdelemben az együttműködés fokozásáról. Ennek az egyik cikkére hivatkozva kereste meg az amerikai legfőbb ügyészt, és az üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. Szíjjártó Péter külügyminiszternek az ország 1990 utáni legnagyobb diplomáciai botrányának kellős közepén fontosabb dolga akadt, mint ezen az ülésen részt venni: Kínában tárgyalt.

 

Transparency-jelentés az exportált korrupcióról
A világ számos fejlett országa alig vagy egyáltalán nem lép fel a külföldi befektetések során vesztegető vállalataik ellen, derül ki a Transparency International nemzetközi antikorrupciós szervezet új nemzetközi felméréséből. A szervezet szerint Magyarországon még rosszabb a helyzet, a magyar hatóságok ugyanis nemcsak a külföldön korrupcióba keveredő magyar befektetőket nem üldözik elég hatékonyan, de a hazai korrupcióval szemben is tehetetlenek. A TI Magyarország szerint a magyar kormánynak és az ügyészségnek haladéktalanul ki kell vizsgálnia az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vádakat.

Nyerésre áll a Blikk a földpályázatok ügyében
Nem titkolhatják, hogy kik használhatják pályázat nélkül az állami földeket. A Blikk munkatársa ismét pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen: a Fővárosi Törvényszék első fokon minden ponton a lap újságírójának adott igazat, és kötelezte az állami szervet, hogy adja ki a kért adatokat. Körülbelül 30 ezer hektárnyi olyan állami földterület van, amelyre vagy nem írt ki pályázatot az NFA, vagy nem hirdetett győztest. Mivel a földet művelni kell, ezeket a területeket minden évben megbízási szerződéssel adják oda gazdáknak, cégeknek vagy éppen politikusrokonoknak. A földhasználók nemcsak a művelésből gyarapodhatnak, hanem a hektáronkénti 70–100 ezer forintnyi területalapú támogatásból, vagyis egy évben összesen közel 3 milliárd forint közpénzt is bezsebelhetnek az érintettek.

Gyorsan romló korrupciós helyzet
Jancsics Dávid korrupciókutató szerint 2010, a fideszes kétharmad óta új korszak van a magyar korrupcióban is: az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy átvették a hatalmat az állam fölött az informális hálózatok, és rajtuk keresztül irányítódik a formális struktúra, az informális csoportok igényeihez szabják a szabályrendszert. A kutató a HVG-nek is interjút adott, ebben arról beszélt, hogy nálunk több száz korrupciós esetet lehet összegyűjteni mindössze néhány havi kérdezősködéssel, nem ritka az sem, hogy a vállalkozóknak a 25 millió forint alatti zárt közbeszerzések esetében 40-50 százalékot is vissza kell osztania, többször pedig a projektre szánt pénz 80 százaléka vándorol a korrupt vezetők zsebébe. Szerinte egyébként, ha a kitiltási botrányt elaltatják, akkor a rendszer simán beállhat egy dél-amerikai típusú, félautoriter működésre.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Befekszünk az oroszoknak. Az MVM elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy hat hónapon belül elindulhat a Déli Áramlat magyarországi szakaszának építése, és a tervek szerint 2017-re át is adnák az EU és az amerikai szövetségeseink által élesen ellenzett vezetéket.

Letartóztatási hullám Spanyolországban51 politikust és vállalkozót tartóztattak le korrupció miatt Spanyolországban. A gyanúsítottak Madrid, Valencia, Murcia és León önkormányzatainál, pozíciójukat és befolyásukat felhasználva csúszópénzért biztosították bizonyos vállalkozások sikerét a közbeszerzéseknél. Őrizetbe vették a madridi régió volt elnökhelyettesét is.

CÖF-ös javaslatok. KEHI nyilvánvalóan koncepciós jelentésének nyilvánosságra hozatala után, a kormányhű “civil” szervezet átláthatósági klauzulát, nagyobb állami kontrollt sürget a civil szervezetek fölött.

Muzeális korrupció. Miközben Kínában folytatódik a korrupcióellenes állami kampány, egy tartományi főváros múzeuma túlteljesít: azokat a kínzási módszereket és kínzóeszközöket mutatják be, amelyeket az évszázadok során az ősi Kínában alkalmaztak.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás