Egyéb

Heti Mutyimondó: Fácánvadász János dolgokat néz (miközben drágul az aszfalt)

Az aszfalt egyre drágul. A Közgép egyre több állami pénzért kénytelen építkezni, mert drágább lett az aszfalt, sőt, valamennyire a bitumen is. Simicska Lajosnak az egyre nagyobb osztalék okoz fejfájást, miközben kicsit megint tovább drágult az aszfalt. Mong Attila lapszemléje.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hamarosan nagyon fontos miniszter, sőt lehet, hogy egyszer még miniszterelnök is Lázár „Fácánvadász” János figyelmét az elmúlt héten két fontos dolog kötötte le. Egyrészt az államgépezet teljes erejét bevetve azzal foglalatoskodott, hogy egyes feminista, melegjogi, roma jogvédő csoportok, valamint a korrupció ellen küzdő szervezetek (mint például az Átlátszó is) ezentúl lehetőség szerint ne kapjanak pár tízmillió forintot Norvégiától a tevékenységükre. Másrészt azt figyelte, hogy mennyire drágul az aszfalt, ami persze tényvalóság, de miközben szerinte éppen ezért nincs különösebb vizsgálnivaló azon, hogy tényleg irracionálisan drágán épít-e az egykori Fidesz-pénztáros, Simicska Lajos cége, a Közgép mindenfélét Magyarországon, a Mutyimondó szerint nagyon is lenne ezen mit vizsgálni. Meg még egy halom mindenen is. Íme, néhány dolog, amire Lázár Jánosnak rá kellene néznie.

Lázár János svájci luxusszállodát néz

Itt vannak például először is a saját olaszországi és svájci milliós szállodaszámlái, amikre Lázár Jánosnak rá kellene néznie. Egyre érdekesebben alakul ugyanis az a történet, ami az Origo és közte kibontakozik. A lapot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár néhány külföldi útja kezdte érdekelni, amelynek során a politikus borsos szállodaszámlákat produkált Angliában, Svájcban és Olaszországban. Eleinte nem volt hajlandó részleteket elárulni arról, hogy pontosan milyen fontos közéleti ügyekben kellett ilyen drága szállodákban múlatni az időt, mondván, ez szinte államtitok: ő a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. A vitából per lett, amiben a bíróság az Origónak adott igazat, és arra kötelezte Lázárt, hogy adjon pontosabb információkat az útról. Kiderült ráadásul, hogy nem egyedül volt ezekben a szállodákban a politikus, aki most annyira bepöccent, hogy inkább sértődötten bejelentette: zsebből kifizeti az utak milliós költségét, ráadásul a titokzatos társ helyett is, hogy ne kelljen semmit sem mondani, kivel töltötte ezeket az éjszakákat.

Lázár János Simicska Lajost és Mészáros Lőrincet nézi

Tudjuk, tudjuk, nagyon drágul az aszfalt (és a bitumen), aminek egyik váratlan következménye az, hogy a Közgépbe, valamint a miniszterelnök kedvenc felcsúti polgármesterének vállalkozásába egyre több állami pénzt kell belelapátolni. Máskülönben ugyanis ezek a drága emberek nem tudnának nekünk vasutat, utat, hidat, stadiont, kulturális központot építeni, amikre pedig oly nagy szüksége van a hazának. Emiatt sajnos viszont ezeknek a cégeknek a haszna is óriási lesz, tehát Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc kénytelen rekordosztalékot kivenni a társaságokból. Mindez azért, mert drágul az aszfalt.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Lázár János új miniszterjelöltet néz

A Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak rá kellene pillantani jövendőbeli minisztertársaira is, különösen egyre, akinek a feladata a fejlesztési pénzek rendezgetése lesz. Seszták Miklós KDNP-s képviselőről van szó, aki évekkel ezelőtt egy korrupciógyanús pályázat körül tüsténkedett. Felügyelőbizottsági tagja és ügyvédje is volt egy vállalkozásnak, amelynek egyik érdekeltsége négy hasonló vállalkozással együtt nyert 21 milliárd forintot szélessávúinternet-fejlesztésre. A tender annyira büdös volt, hogy az EU csalásellenes hivatala is vizsgálta, konkrét korrupciógyanút is megfogalmazott és 100 százalékos korrekciót írt elő, vagyis a teljes támogatást vissza kellett fizetni.

Lázár János a zöld dossziét nézi

Érdemes lenne egy kicsit ránéznie az áfacsalásbotrányt kirobbantó Horváth András titkait tartalmazó zöld dossziéra is. Az elmúlt héten a HVG.hu közölt cikksorozatot, amely Horváthnak a rendőrségen tett tanúvallomására alapul, aki a cikkek szerint konkrét cégeket, NAV-vezetőket és félreállított adóhatósági dolgozókat is megnevezett a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak. A volt adóhatósági alkalmazott a vallomásában beszélt az úgynevezett „védett adózói körről” is, azokról a nagy cégekről, amelyekig szerinte a NAV érdemi vizsgálatai soha nem érnek el, és arról is, hogy milliárdokat utalhatott vissza az adóhatóság adóminimalizáló cégeknek ellenőrzés nélkül, a munkatársak hiába kértek átfogó vizsgálatokat, a kezdeményezések vezetőiknél elakadtak. Közben a hírek szerint immár adatbányász módszereket vet be az adóhatóság az adócsaló vállalkozók ellen. Az online pénztárgépekből nyert adatok elemzésével könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma.

Lázár János a TEK gazdálkodását nézi

Az Átlátszó a Terrorelhárító Központ weboldalán azt vette észre, hogy a gazdálkodás menüpont alatt konkrétan semmi sincs, az oldal teljesen üres. Az oknyomozó portál tehát megpróbálta kideríteni, hogy 2010 szeptemberi megalapítása óta mire költött a szervezet. A lap közadatigénylésben kérte ki a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját – aminek egyébként kint kellene lennie a TEK honlapján. A Terrorelhárító Központ határidőben válaszolva, egy csinos kis táblázatban küldte el a kért adatokat, ebből kiderül, hogy három és fél év alatt 8,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket. Ezek az Átlátszó oldalán olvashatók, a TEK honlapján továbbra sincs semmi. Na ezt is jó lenne, ha megnézné Lázár János!

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További érdekességek itthonról és külföldről (amiket Lázár János még nézhetne):

Hernádi és az évszázad jogi trükkje. Első fokon felmentették a Mol-vezért egy magyar bíróságon, egy olyan ügyben, amelyet a sajtó az évtized jogi trükkjének minősített. A szépen összerakott magánvádas eljárás, amit a Mol korábbi jogi igazgatója kezdeményezett egy befektetői vitának álcázva a horvát korrupciós eljárás „letárgyalására” adott esélyt egy hazai bíróságon. Ha végleg felmentik Hernádit, kikerülhet a nemzetközi körözés hatálya alól.

A kaszinótender titkai. A Napi.hu arról ír, hogy furcsa helyzetbe került az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt., mert elindult ugyan az állami kaszinótenderen, ám a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező befektetők, így pl. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cégcsoportja simán lekörözte. A lap rákérdezett az illetékes minisztériumban, hogy miért, de a szaktárca az okokat firtató kérdésekre nem válaszolt, így nem tudni, hogy azért vesztett, mert az állami cég nem elég átlátható, vagy nem megbízható adófizető, esetleg keveset ígért. Most viszont mindenki azon töri a fejét, hogy milyen bizniszbe vágjon a cég – még két koncesszió kiadó.

Gery Greyhound visszatér. Az Átlátszón az a videós nyilatkozott, aki a több mint egymilliós nézettségű „Best of Gyurcsány” sorozattal lett ismert. 2007-től a Fidesznek dolgozott, náluk készítette el a „Mi Éveink” című választási vírusvideót, és ő forgatta a Kubatov-listák használatáról szóló, belső használatra készült oktatófilmet is. 2011-ben otthagyta a kormánypártot, feltette a netre a Kubatov-videót, majd új projektekbe fogott, jelenleg az Orbán-kormányt kritizáló, „Elszámolás” című filmen dolgozik. Tomanovics az Átlátszónak beszélt először arról, hogyan lett a Fidesz alkalmazottja, majd miért ábrándult ki belőlük, és hogy most miért készít filmet a Fidesz-kormányok tevékenységéről.

Kálomista-kollégium. Az Átlátszó blogja szerint kicsapta a biztosítékot a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiumának döntése. Ez a testület Kálomista Gábor filmproducer vezetésével működik. A májusi döntése az uniós finanszírozású programok önrésztámogatásáról szólt, de a szervezők többsége nem kapott pénzt, így projektjeik és működésük is veszélybe került. A Thália Színháznak persze, ahol Kálomista a menedzserigazgató, ezúttal is jutott pénz, az intézmény 10 millió forinthoz jutott.

Számolatlan milliárdok a felnőttképzésbe. Óriási üzlet a felnőttképzés, főleg, mert rengeteg uniós támogatást lehet erre megcsípni: a 2004-es csatlakozásunk óta számos program segíti Magyarország felzárkózását az unió régebbi tagállamaihoz. A lifelong learning jegyében évente sok milliárd forintért szerveznek különböző szektorokban különböző célú képzéseket. Ezek hasznáról kevés adat áll rendelkezésre – már ami a képzések résztvevőit illeti. A felnőttképzésből élő cégek egy kisebb csoportja viszont az eredményektől függetlenül is jó ideje nyertese az élethosszig tartó tanulást célzó programoknak. A részleteket az Átlátszó tárta fel.

Erdélyi radikálisok. Az Átlátszó cikksorozatot indított az erdélyi magyar radikálisokról, miután az utóbbi években egyre több fiatalt lehet látni a radikális rendezvényeken. Ez azért különös, mert szociológusok felmérésekre alapozva állítják: a nemzeti radikális mozgalmaknak egyelőre nincsen tömegbázisuk az erdélyi magyarság körében. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az országgyűlési választásokon a Jobbik a vártnál is jóval kevesebb szavazatot szerzett határon túlról. Itt a második és a harmadik rész.

Keszekusza hálapénz. A Legfőbb Ügyészség törvénymódosítást kezdeményezett, mert a jelenleg hatályos Btk.-ban egyszerre vannak a hálapénz büntethetőségére és annak hiányára utaló sorok is. Az ügyészséghez a Magyar Rezidens Szövetség fordult korábban, felvázolták a jogi problémát, és ennek alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a büntető törvénykönyv értelmezése során markáns jogi érvek szólnak a büntetőjogi felelősség megállapítása és annak hiánya mellett is. Ebből egyelőre sokat nem lehet érteni, meglátjuk majd, milyen lesz a törvénymódosítási javaslat.

Elkezdtek aggódni a svájci magyarok.Magyar Nemzet szerint elérték céljukat azok az érdeklődő, figyelemfelhívó levelek, amelyek a közelmúltban érkeztek Svájcból a helyi bankok magyarországi ügyfeleihez. A banki felkérések hatására egyre több érintett keres fel idehaza adótanácsadót, arra adva megbízást, hogy rendezze a Svájcban lévő pénzek itteni adóügyi helyzetét. Közben a hvg.hu arról ír, hogy magyar állampolgárok külföldi számláiról kért le információt a NAV. Az adóhatóság arra jutott, hogy több mint százmillió forint után nem adóztak azok a magyarok, akiknek külföldön is van bankszámlájuk. Több mint hatszáz esetben vizsgálatot is indítottak.

Tagad a zaklató orvos. Ingyen vállalta volna a nőgyógyászati kezelésre váró betegek kezelését egy budapesti főorvos, de cserébe azt kérte tőlük, létesítsenek vele szexuális kapcsolatot. A nőgyógyász tagadja a vádakat, és azt állítja, valakik feltörték a közösségi oldalon a profilját, és a nevében írtak a pácienseknek.

Kiemelt ügy lett a fakivágás. Már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik amiatt, hogy februárban feltehetően az Orbán Viktorral rokonságba került Tiborcz család megbízásából vágtak ki fákat természetvédelmi területen, írja a Népszabadság. Az ügyben mostanáig nem történt előrelépés, pedig akkor egy LMP-s képviselő feljelentést tett természetkárosítás, a terület tulajdonosai pedig lopás miatt.

Segélyszervezettől lopni. Több mint húszmillió forintnak megfelelő összeget csalt ki az Oxfam segélyszervezettől az egyik Haitin dolgozó munkatársuk. A történetben az a legszebb, hogy a férfi az Oxfam csalások és visszaélések ellen küzdő részlegének vezetője volt.

Janukovics és vadászcimborái. A bukott ukrán elnök vagyonokat költött egy elit vadásztársaságra – derült ki ukrán újságírók vizsgálataiból. A legújabb oknyomozó cikkben az államilag pénzelt, mégis privátnak számító vadásztársaság életébe nyerhetünk bepillantást.

Betyárbecsület Romániában. A bukaresti Képviselőház nem járult hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség kérésére előzetes letartóztatásba helyezzenek egy befolyással való üzérkedéssel gyanúsított ellenzéki képviselőt: a keddi szavazáson a honatyák nagy többsége elutasította társuk kiadását.

 

Megosztás