Egyéb

Kiakadtak a pályázók a Kálomista-féle fesztiválkollégium legújabb döntésén

Kicsapta a biztosítékot a Kálomista Gábor vezetésével működő NKA-s fesztiválkollégium májusi döntése az uniós finanszírozású programok önrész-támogatásáról. A szervezők többsége nem kapott pénzt, így projektjeik és működésük is veszélybe került. A Thália Színháznak ezúttal is jutott pénz, 10 millió forintot kapott. A Tháliában Kálomista a menedzserigazgató. 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztiválkollégiumához idén is pályázhattak vissza nem térítendő támogatásért azok a szervezetek, amelyek részt vesznek az Európai Bizottság Kultúra keretprogramjában (EBK). A szervezeteknek ez az NKA-s támogatás kulcsfontosságú: az EU a projekt-költségeknek csak az 50 százalékát állja, a fennmaradó összeget a pályázóknak nemzeti szintén kell előteremteni.

A magyarok projektjeire több, mint 300 millió forintot ítélt meg az EU. A támogatott programok sokfélék, az Utca-Szak Kulturális Egyesület például 56,7 millió forintot nyert egy olyan projektre, amelyben halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetek cserélnek tapasztalatot egymással alkotásról, oktatásról.

Ugyanennek a programnak a keretében jött létre a Közelítés Művészeti Egyesület Privát nacionalizmus című programsorozata is, melynek célja, hogy olyan látásmódokat sorakoztasson fel, amelyek az egymás mellett élő kultúrák, nációk szimbiózisát, a társadalmi problémák megoldásait preferálják. A program során kiállításokat szerveznek, amelyeket 6 országban mutatnak be egy 12 fős nemzetközi kurátori testület szakmai irányításával.

A Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft. pedig Az európai design gyökerei című projektre nyert 48,2 millió forintot, melynek célja bemutatni a népművészet hatását a kortárs európai iparművészetre.

A támogatással az EBK fő célja, hogy európai jelentőségű, nemzetközi együttműködésben megvalósuló kulturális programok jöjjenek létre. Épp ezért csak olyan projekteket finanszíroz, amelyekben legalább három ország részt vesz. A közösen induló országok között oszlik meg az önrész is.

A magyar szervezetek önrészének “egy meghatározott hányadának támogatására” az NKA 2014-ben 100 millió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot. Ez az érintettek szerint nagyjából elég is lett volna, már ha megkapják. De nem kapták meg: a fesztiválkollégium ugyanis csak a keretösszeg töredékét osztotta ki, 35 millió forintot. Az NKA ebből a pénzből négy szervezetet támogatott, mindenki mást elutasított. Információink szerint legkesebb nyolc szervező veszített a pályázaton.

Nekik a 4-9 millió forintos önrészt maguknak kellene kifizetni, ezzel viszont a működésük kerülhet veszélybe. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az alacsony költségvetéssel dolgozó szervezetek ki tudják gazdálkodni ezt az összeget. Úgy tudjuk, az összes elutasított szervező működése veszélybe került, a Műhely Alapítvány például kénytelen lesz bezárni a tavaly megnyitott próbatermét. Az egyesületek, alapítványok szerint a projektek befejezése is kérdésessé vált, a döntés Európa-szerte 70 szervezetet érint.

“Ez nemcsak a hazai kulturális szférában jár tragikus következményekkel, nemzetközi szinten is kezelhetetlen helyzetbe sodorja a projektekben részvevő társszervezeteket” – vélekedtek.

Kérdés, hogy a szervezetek miért tettek fel mindent egy lapra, miért voltak biztosak abban, hogy pályázataikat pozitívan fogja elbírálni az NKA? Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, az NKA eddig minden évben átvállalta az önrész egy jelentős részét, ez az első ilyen eset. Mindenesetre a pályázók szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit a helyzet rendezése érdekében. Az ügyben kerestük Kálomista Gábort is, akivel nem tudtunk beszélni, mert “házon kívül” volt. Kálomista később azt üzente: az NKA igazgatóságát keressük az ügyben.

A fesztiválkollégium májusi ülésén az EKB programokra szánt 35 millió forinton kívül további közel 700 millió forintról döntöttek. A nyertesek listájából kiderül: a színház, ahol Kálomista Gábor a menedzserigazgató, megint nyert, ezúttal 10 millió forintot. A Thália 2013 óta összesen 80 millió forintot kapott a fesztiválkollégiumtól. Ezeket a támogatásokat mínősített többséggel ítélték oda “az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő”.

(Fotó: Huszti István)

 

Megosztás