Egyéb

Heti Mutyimondó: Simicska-sikoly és egyéb festmények

Lázár titkos kiküldetései, Hunvald helye a pokol térképén, Stumpf István és az utolsó ítélet, valamint Kovács Béla, a kaméleonszakértő. Az elmúlt hét korrupciós hírei híres festmények példáin keresztül.

 

Kétes értékű kortárs festményekkel jutalmazzák a rendőröket az utóbbi időben, akik jól ki is vannak akadva emiatt, mert amikor bezzeg a jutalmul kapott Pipacsos csendélettel állítanak be a CBA-ba, akkor elküldik őket rögvest, pont oda: a pipacsba. Nem csoda hát, ha bosszúból néha-néha megdézsmálják a bűnjelraktárat, ahol van bőven arany, ékszer, drágakő, elektronikai és számítástechnikai cucc, bútorok, sőt ha szerencséjük van, jó minőségű kábítószer is. Hát így élünk ma Magyarországon: lent gyöngyökkel szúrják ki a szemünket, miközben odafönt szép csendben szétlopják az országot. Mi lenne tehát, ha fizetés, jutalom és a lopott pénz helyett ők pedig értéktelen hamisítványokat kapnának ellentételezésként a munkájukért? Íme néhány festménytémaötlet az elmúlt hét hírei alapján, mindenkinek az, amit megérdemel:

 

Simicska-sikoly

A híres norvég expresszionista festő, Edvard Munch örök érvényű festményének hamisítványát sokan megérdemlik ebben az országban, akik a Simicska-féle rendszerszerű korrupció talpasai, működtetői. Egy ilyen kifejező sikoly mindennap figyelmeztetné őket arra, hogy milyen ítéletet mond majd róluk a történelem. Az alkotás mindenképpen jól mutatna a Közgép-székházon: a napi.hu szerint 2014-ben már több mint 24 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket a Közgép egyedül vagy konzorciumokkal együtt. Kellene egy ilyen kép Lázár Jánosnak is, akinek titkos kiküldetéseiről a múlt héten az Origo írt részletesen, miután feltűnt, hogy több százezres luxusszálloda-számlákat produkált, nem világos, pontosan milyen nagyon fontos külföldi egyeztetésekről hazatérve. A lap egy per során kapott dokumentumokat: sok minden továbbra sem derült ki, de pár részlet világosabb lett, így az, hogy Svájcba mentett magyar vagyonokról és a magyar–orosz üzleti kapcsolatokról is tárgyalt eddig titokban tartott külföldi útjain Lázár, aki egyébként újabb több mint hárommilliárd forintot kapott dologi kiadásokra, anélkül hogy szíveskedne részletekbe bocsátkozni a pénz felhasználásáról. Juthatna aztán festmény a Simicska-médiabirodalom tagjainak is: a HVG szerint miközben az RTL- és a TV2-csoport között ádáz háború dúl, hogy melyik a nézettebb csatorna, a Fidesz hátországában újból felmerült, hogy meg kellene törni a televíziós méréssel jelenleg foglalkozó cég monopóliumát. A választások előtt a rádiós méréseket uraló vállalkozás már tulajdonost is cserélt, és a Simicska-birodalom egyik régi – ám a piacon nagy tekintéllyel bíró – vezetőjénél kötött ki. Az adásvétel okairól alig lehet tudni valamit, a cég ráadásul eddig is egy kormányközeli cég tulajdonában volt. Most jöhet az újabb akció.

 

A pokol térképe

Számos jelölt megérdemelné Boticelli fantasztikus térképét a pokolról, ahol a korrupt politikusoknak, segítőiknek külön bugyruk van – örök emlékeztetőül szolgálna nekik, hogy hova kell készülniük, persze kizárólag akkor, ha van túlvilág és isteni igazságszolgáltatás.. Hunvald György szerintem már megnézte magának a rá váró kecót, de a festmény gyatra másolata kijárna az MSZP egész vezetőségének, akik a korrupciós ügyekbe belebukott volt polgármestert akarják megint indítani a kerületben. Csak szólok, hogy már kiengedték a börtönből Simon Gábort, miután a Fővárosi Törvényszék jogerősen megszüntette a közokirat-hamisítással gyanúsított volt MSZP-s előzetes letartóztatását. Őt nem lehetne valahol indítani? Jól mutatna aztán egy ilyen alkotás a fideszes Menczer Erzsébet nappalijában is, miután az ügyészség nem talált kivetnivalót abban, hogy még a választások előtt a szűkös szülői házra való hivatkozással utalt ki önkormányzati bérlakást a III. kerület az egyik helyi fideszes önkormányzati képviselő leendő menyének. Menczer Erzsébet – aki egyben a Fidesz parlamenti jelöltje is volt – maga is megszavazta a döntést, és nem jelezte, hogy saját családjáról van szó. Puch László természetesen a jutalmazottak között lenne: róla a múlt héten azt lehetett megtudni, hogy miközben nyilvánosan egy sajtótájékoztató keretében jól egymásnak feszültek, utána úgy elkvaterkázott egymással a Fidesz szóvivője, Hoppál Péter és az MSZP volt pártpénztárnoka, mintha a két párt valójában egy lenne. A nagypártok mögött szorosan ott tolulnak a kicsik, amelyek korrupciós szempontból csöppet sem rosszabbak: a Hír24 cikke szerint rejtély ugyanis, hova tűnt az a pénz, amit a kampányra kaptak. Annyi bizonyos, hogy több százmillió forintban részesültek, és az is, hogy azt mondják, mindet elköltötték. Egy kutatás szerint viszont csak néhány tízmillió forintot fordítottak kampányra, pedig az adóforintokat elméletileg erre kapták.

 

Egy jó Jackson Pollock

Egy csapnivaló Jackson Pollock-másolat azoknak járna, akik direkt átláthatatlanságot és zavart keltenek maguk körül, mert azt hiszik, hogy akkor könnyebben tudják sütögetni a pecsenyéjüket. (Ez igaz is, ha nem lenne Átlátszó: itt az idő, hogy még gyorsan nekünk utald az adód egy százalékát, mert mi üldözőbe vesszük őket, és nem tágítunk, amíg fény nem derül a titkaikra.) Ilyen festményt küldenénk az MNB vezetőségének például, mert nem hajlandók megmondani, miért kellett milliárdokat költeni arra, ami már amúgy is (részben) az övék volt, és minimum mindenbe beleláttak. Az Átlátszó a teljes elektronikus banki átutalási rendszer működtetéséért felelős cég, a Giro Zrt. tulajdonrészének megvásárlásaival kapcsolatos adatokat kérte ki, a jegybank elutasította a kérést, így bíróság fogja eldönteni, nyilvánosságra hozhatók-e a milliárdos bevásárlás részletei. Ha már MNB, a múlt héten derült ki, hogy a jegybank engedélyezte az FHB tulajdonszerzését a Takarékbankban, bár a bíróság ebben az ügyben korábban éppen azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerintük alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, és megtiltotta, hogy a Magyar Posta a tulajdonában lévő Takarékbank-részvényeket bármely személyre átruházza. Hiába egyébként az MNB engedélye, annak csak elvi jelentősége van, és még nem jelenti a tranzakció lezárását. A Jackson Pollock-hamisítványt Andy Vajna is mindenképpen megérdemli: az Átlátszó írt arról, hogy nem fedi a valóságot a producer kaszinóvállalkozásának átláthatósági nyilatkozata. Az oknyomozó portál ezt abból állapította meg, hogy kikerültek a kormany.hu-ra a kaszinókoncessziókról szóló szerződések. A dokumentumból kiderül, Andy Vajnáék egy furcsa infografika-szerűséggel bizonyították, hogy a cég tulajdonképpen a filmipari kormánybiztosé. Az államot nem zavarta, hogy a végső tulajdonosig offshore-cégek hálóján keresztül vezet az út, de az sem, hogy a Vajnáék által benyújtott átláthatósági nyilatkozatnak csak egy része tükrözi a valóságot. A Népszabadság szerint a magyar államnak csak 25 eurót kellett volna elkölteni, és minden turpisság kiderült volna.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Az utolsó ítélet

Hieronymus Bosch alkotásának hamisítványát a kaméleonok kapnák: azok, akik mást mutatnak magukról, mint amik valójában. Ki gondolta volna, hogy a mérsékelt közép(szerű)jobboldal oszlopos tagját, alkotmánybíráját, Stumpf Istvánt valójában az érdekli, hogy hogyan tud magának százmilliós (milliárdos?) vagyont harácsolni. A HVG.hu írta meg, hogy közvetlenül alkotmánybíróvá választása előtt kitűnő üzletet kötött Spéder Zoltánnal, az FHB elnökével és volt apósával. Egy cégügylettel 4 millió forintért legalább 100 millió forintos értéket kapott. Többszörös áttéten keresztül Stumpfhoz és egyik cégéhez került egy rózsadombi luxusvilla, valamint egy baráti kölcsön. (Lásd még fentebb a Takarékbank megszerzésének történetét.) A hét nagy kaméleonja persze a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla, aki lehet, hogy orosz kém. A Magyar Nemzet szellőztette meg a hírt, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő, korábbi kincstárnok mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben. A gyanú ellene az, hogy az Európai Unió intézményei ellen kémkedett, ráadásul az oroszoknak. A jobbikos politikus életútja már korábban felkeltette a média érdeklődését, de vannak friss portrék is. A HVG azt taglalja, hogy milyen összefüggések lehetnek a párt vonala és az orosz külpolitika célja között, az Index friss írása szerint tisztázatlan múltját és zavaros ügyeit a pártvezetés elnézte, mert egy időben a tagok közül ő támogatta a legtöbb pénzzel a Jobbikot. A kémkedéssel gyanúsított politikus mindent tagad („Nem vagyok James Bond”), először még azt is, hogy egyáltalán volt orosz alkalmazottja, aztán a sajtótájékoztatón rájött, mégis volt. Az utolsó ítélet című festmény mindenképpen helyes választás volna.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További fontos hírek az elmúlt hétről:

 

Közterületes VIP-lista Csepelen. Egy kiszivárgott fotó szerint nem büntethették a csepeli közterületesek a kerületi vezetőket parkolási és közlekedési kihágásokért. Legalábbis erre utal, hogy a felügyelet központjában „Ne bírságold meg!”-feliratú listát függesztettek ki a vezetők autóinak rendszámával. A dokumentumon a polgármester, az összes alpolgármester, illetve a kerületi jegyző neve olvasható mint olyanok, akiknek az autóját nem szabad megbüntetni.

 

Fogorvosok kérték. Folytatódott a HVG.hu cikksorozata arról, hogy miközben egy egész ágazat fellendítését ígérték, csak egy szűk körnek jutott a fogászati turizmusra szánt közpénzből. A kedvezményezettek listája még a hivatalosnál is rövidebb, miután a lap talált olyanokat is, akik két- három céggel nyertek, amit a pályázat megengedett. A témát korábban az Átlátszó dobta be a köztudatba.

 

Kiderülhet, mennyi volt a 4-es metró. Egy újságíró a TASZ képviseletével jogerősen pert nyert a BKV-val szemben, így néhány héten belül kiderül, miért került a 4-es metró olyan sokba. A per tétje annak megismerése, hogy a fővárosnak végül mekkora kötbért kell fizetnie a metró biztosítóberendezéseit szállító Siemens számára.

 

A Gazprom-elnök Budapesten. A Déli Áramlat gázvezetékről tárgyalt a Gazprom első embere Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az újdonság persze az, hogy valószínűleg sokkal többe fog kerülni a vezeték, mint korábban megbecsülték. Naná. A Magyarországon áthaladó szakasz az eddigi tervektől eltérően nem Szerbiából Szlovéniába, hanem Szerbiából Ausztriába vezethet majd, emiatt pedig az eddigi 600 millió eurónak a két és félszeresébe is kerülhet.

 

Három-, négycsillagos képviselői szállodák. Az Átlátszó kiderítette, hol szállnak majd meg Budapesten azok a képviselők, akiknek nincsen lakásuk a fővárosban. A lap kérdéssel fordult az Országgyűlés hivatalához, és közérdekű adatigénylés segítségével kikérte a vonatkozó szerződéseket is. Ebből kiderült, hogy egy nemzetközi szállodalánc 13 budapesti, 3 és 4 csillagos hotelben biztosít majd elhelyezést a honatyáknak.

 

Szándéknyilatkozat a korrupció ellen. Korrupcióellenes szándéknyilatkozatot készített a Transparency International magyarországi irodája, csatlakozva a szervezet európai uniós központjának kezdeményezéséhez. A dokumentumot valamennyi, az európai parlamenti választáson listát állító magyarországi pártnak eljuttatták.

 

Kieshet a másodosztályból Kozármisleny. Meg Tatabánya is. Viszont mindkét helyen százmilliókból épül takaros stadion, miközben a nézők meg ugye sehol. Mire befejezik a munkát, harmadosztályú rangadók lehetnek a felújított stadionokban. A 444-en egyébként egy jó kis infografika is van a stadionokra kidobott milliárdokról. De persze hol van Kozármisleny Brasilia város stadionjától?

 

TV2-s sorozat állami támogatásból? A 444 szúrta ki, hogy a TV2 Magánnyomozók című sorozatának végén jelzik, hogy a magyar állam támogatta. Kiderült, a filmiparban is érvényes társasági adókedvezményre utaltak ezzel a kiírással, viszont ezzel a logikával megint bebizonyosodott, hogy a felcsúti stadion is közpénzből épült.

 

A cisztereké az arborétum. Méghozzá ingyen. Két éve Fazekas Sándor miniszter még vehemensen cáfolta, hogy a ciszterci apátságnak kívánnák adni a nemzeti parki kezelésben lévő zirci arborétumot. Most igyenes vagyonjuttatás keretében mégis oda került.

 

Etikai eljárás Rezesova szakértője ellen. Nekimegy az Eva Rezesova által okozott balesetben meghalt áldozatok családja a szlovák milliomosnő szakértőjének. A hvg.hu megtudta, hogy már kezdeményezték az igazságügyi szakértő elleni etikai eljárást a kamaránál, amiért szerintük elfogult és megsértette hivatásának szabályait.

 

Lázár izmozása és az egészségügy. Csak az egészségügyi szektor mintegy 5 milliárd forint támogatástól esik el, miután a Norvég Alap a Magyarországnak fizetett pénzek felfüggesztéséről döntött. A hivatalos közlés szerint a döntés nincs összefüggésben azzal, hogy a magyar kormány részéről Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomást gyakorolt a norvégokra: adják a magyar állam kezébe a pénzek szétosztásának jogát. De persze inkább nem kell a norvég pénz, ha nem Lázár János oszthatja szét.

 

Két gyanúsított pénztárgépügyben. Hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség az online pénztárgép engedélyezésének ügyében, a büntetőeljárásnak eddig két gyanúsítottja van. A rendőrök még tavaly novemberben, alig több mint két héttel az után szállták meg az egyik gyártó telephelyét, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal megadta az engedélyt a pénztárgépek forgalmazására.

 

Ez a bor szar. Hárommilliárd forintnyi borkészlet értékesítését függesztette fel a Tokaj Kereskedőház, mert pancsolt tokaji lehet raktáron. Nem olyan régen esett meg, hogy ugyanez a cég Uj Péter újságírót üldözte becsületsértés miatt, mert azt találta mondani, hogy a cég egyik bora szar. És tényleg. Az Index cikke az aszú körüli hatalmas kavarást mutatja be.

 

Furcsaságok Szegedről. Az Átlátszó cikke szerint az elmúlt három évben több furcsa eset is történt a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (IH) körül. A problémák azután kezdődtek, hogy az önkormányzati céget Jobbik-közeli üzemeltető vette át. Sok gyanús ügy, leépülés, bevételcsökkenés és adóssághalmozás jellemezte azóta az IH-t, a múlt héten pedig házkutatást tartott a rendőrség. Az idén úgy tűnik, észbe kapott a szegedi önkormányzat, a kifizetéseket most már a közgyűlés pénzügyi bizottsága felügyeli.

 

Multi adócsalás. A Business Insider egy videóban összeszedte, hogyan is fizetnek kevesebb adót egyes nagy amerikai multinacionális cégek. Leánycégek, offshore vállalatok és folyamatos pénzmozgás a jellemző.

 

A korrupció és a szélsőségek. A Washington Post szerzője egy érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet: a korrupciónak hatása van a szélsőséges politikai mozgalmak térnyerésére. A cikk apropója Ukrajna, de szól Nigériáról és Afganisztánról is, no meg az amerikai külpolitika dilemmáiról.

 

Ez a minimum. Egy kutatás szerint a fejlődő és a közepes jövedelmű országokban a kormányzati szervek is a korrupció elleni harc éllovasai. A kormányok antikorrupciós receptjének hozzávalója a szervezeten belüli integritás, a fontos szövetségesek megtalálása, az oktatás és a vizsgált célpontok megfelelő kiválasztása.

 

Kenőpénz a gyógyszergyárból. A kínai rendőrség azzal vádolja a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártót, hogy értékesítőik kenőpénzt adtak orvosoknak, kórházak és egészségügyi intézmények képviselőinek, hogy növeljék a termékeikre érkező megrendeléseket. Korábban Lengyelországban leplezték le kenőpénzezés miatt ugyanezt a céget, számol be a Guardian.

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

 

Megosztás