Egyéb

Kiderítettük, hol fognak megszállni a képviselők

Az Országgyűlés Hivatala a vidéki képviselők elszállásolására a luxemburgi bejegyzésű Holding Company for Pannonia (Holpa) S.A. tulajdonában lévő ACCOR-Pannónia Hotels Zrt.-vel kötött szerződést. A szállodalánc 13 budapesti, 3 és 4 csillagos hotelben biztosít elhelyezést a honatyáknak, szobatípustól és szezontól függően 14.500 és 27.500 forint/éj közötti áron.

A korábbi szabályozás szerint 116 ezer forint lakhatási támogatást kaphattak azok a vidéki országgyűlési képviselők, akiknek nem volt hol lakniuk Budapesten. A visszaélések miatt azonban az új ciklusban érvénybe lépő törvény már azt írja elő, hogy az érintettek az Országgyűlés Hivatalának 35-50 négyzetméteres lakásait vehetik igénybe. Azonban ilyenek még nincsenek, és a Blikk arról írt, hogy a vidéki honatyákat valószínűleg az ötcsillagos Le Meridienben fogják elszállásolni. Az Országgyűlés Hivatala ezt közleményben cáfolta, és azt közölte, hogy a lap állításaival ellentétben még egyetlen szállodával sem kötöttek érvényes megállapodást.

Levélben fordultunk a Parlament sajtóosztályához, hogy megtudjuk, jelenleg hol szállásolják el a vidéki képviselőket, és mely szállodákkal folytatnak tárgyalásokat. Az Országgyűlés Hivatala válaszában azt írta, hogy egy szállodalánccal kötöttek szerződést, amely 14.500Ft/éj ártól biztosít elhelyezést 13 szállodában, és 5 szoba egyidejű igénybevétele esetén az ár akár 12.000 Ft/éj is lehet. Emellett a cég vállalta azt is, hogy amennyiben nincs az adott ár-kategóriában szabad szobájuk, akkor más hotelben keresnek azonos kategóriájú szállást a képviselőknek. Egyébként mindeddig négy honatya érdeklődött a lehetőség felől, tájékoztatott a sajtóiroda.

Ezután közadatigénylésben kértük ki az említett szerződést, amelyet a a luxemburgi bejegyzésű Holding Company for Pannonia (Holpa) S.A. tulajdonában lévő ACCOR-Pannónia Hotels Zrt.-vel kötött  az Országgyűlés Hivatala. A megállapodás értelmében a szállodalánc eseti megrendelések alapján 2014.május 6. és augusztus 31. között maximum bruttó 6,2 millió forint értékben biztosít elhelyezést 3 és 4 csillagos budapesti szállodákban, elhelyezéstől és szezontól függően 14.500 – 27.500 forint/éj közötti áron. Minimum öt szoba egyidejű foglalása esetén pedig kedvezőbb, úgynevezett delegációs árak érvényesek. A szerződés szerint a szobaárak tartalmazzák a 18%-os ÁFÁ-t, a 4%-os idegenforgalmi adót, a wifit, és a büféreggelit, viszont a 2.500 – 6.200 Ft/nap közötti parkolási díjat nem, bár két hotelben ez a szolgáltatás ingyenes a vendégek részére.

A 13 érintett szálloda: MGallery Hotel Nemzeti Budapest, Novotel Budapest Danube, Mercure Budapest City Center, Novotel Budapest City, Mercure Budapest Korona, Novotel Budapest Centrum, Mercure Budapest Buda, Mercure Budapest Metropol, Mercure Budapest Duna, Ibis Budapest Heroes Square, Ibis Budapest Centrum, Ibis Budapest City, Ibis Budapest Aero

A részletes árlista innen letölthető.

A szerződés egyik melléklete egyébként az ACCOR-Pannónia Hotels Zrt. által tett átláthatósági nyilatkozat, de – bár a megállapodást valamennyi mellékletével együtt kértük – azt nem küldte meg az Országgyűlés Hivatala.

 

Megosztás