Egyéb

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Magyarország a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban 20,5 milliárd euró támogatást fog kapni Brüsszelből (kb. 6300 milliárd forint). Ez idáig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül került szétosztásra, de a Fidesz tavaly nyáron a Miniszterelnökségre szervezte át, és az NFÜ meg is szűnt 2013. dec.31-el. Az EU-s pénzek szétosztása így Lázár János kezébe került.

2011-ben írták alá hazánkkal Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői azt a megállapodást, mely szerint 2013-2014-ben a EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül 150 millió euró (kb. 40 milliárd forint) támogatást kap Magyarország. Ebből 16,5 millió euróra a Norvég Civil Alapon keresztül a hazai civil szervezetek pályázhattak (kb. 4,4 milliárd forint).

A támogatások az NFÜ-n keresztül kerültek kiosztásra, kivéve a civileknek szánt kisebb részt, aminek a kiosztása a pályázat útján kiválasztott magyar pályázatkezelőn, az Ökotárs Alapítványon keresztül történik.

Összefoglalva:
Az EU-s támogatást Lázár János osztja.
A Norvég Alap támogatást Lázár János osztaná.
A Norvég Civil Alap támogatást NEM Lázár János osztja.

Csak hogy érzékeljük ezen összegek nagyságát, itt van a három támogatási forrás feltüntetve:

A diplomáciai nyelvezet finom és inkább körülírt mondatokkal operáló világában egy tükörsima tó közepére bedobott féltéglával ért fel Lázár János a norvég külügyminiszternek írt levele, amelyben pártpolitikai kötődéssel vádolta meg az Ökotárs Alapítványt. A magyar nyelvű változatot Lázár János közzétette a kormany.hu-n. Csakhogy a norvég miniszter nem ezt, hanem az angol nyelvű változatot kapta meg, amit megszereztünk. Ennek a szövege nem egyezik meg a nyilvánosságra hozott magyar nyelvű szöveggel.
Éppen a magyar változat legkeményebb bekezdése hiányzik belőle. Véletlen lenne?

hiányzik

A levelezés tovább folytatódott, válaszolt az Ökotárs Alapítvány, majd válaszolt Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere, aki a kifizetések felfüggesztéséről döntött, mivel  „2014. január 1-jével a magyar kormány az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át. Ez a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes. A magyar kormánnyal folytatott párbeszéd a jelen pillanatig nem vezetett eredményre.

Ezzel Lázár János kétségkívül rekordot állított be.

Azzal bízták meg, hogy gyorsítsa fel és maradéktalanul hívja le az Európa Uniós támogatásokat, az utolsó eurócentig. De az átszervezést az EU vizsgálja, és „megkérte” a magyar kormányt, hogy egyelőre ne is küldjenek ki számlákat, mert nem fizetnék ki. És emiatt az átszervezés miatt megszegte a magyar kormány a saját maga által a 2011-ben Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötött megállapodást, ami miatt most a Norvég Alap kifizetéseit Norvégia felfüggesztette, kihangsúlyozva, hogy ez nem érinti a Norvég Civil Alap 4,4 milliárdját.

Ezekre a súlyos problémákra Lázár lépett egyet előre, és újabb levelet írt Norvégiának, amiben a Norvég Civil Alap felfüggesztését kérte „az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig”.

Norvégia a saját pénzéből támogatja a magyar civil szférát, pár ezer eurós összegre lehet pályázni. De Lázár János ebből nem kér. A Norvég Civil Alap kezelésére pályázott a Századvég is, de ők éppen a kormánykötődésük miatt nem nyertek, mert a norvégok valódi civilekre akarták bízni a pályáztatást.
A kormánynak a Civil Összefogás Fórum jelenti a „civileket”, a „civil pályáztatót” pedig a Századvég.
Ezzel indul a Konszolidáció, a harmadik Orbán-kormány.

Lázár norvég zászló

Megosztás