orosz-ukrán háború

Pentagon-iratok: megerősíti az Átlátszó információit a titkosszolgálat jelentése

Hitelesnek értékelte a Nemzeti Információs Központ azokat az információkat, amelyek a kiszivárgott Pentagon-iratokban („War Leaks”) szerepelnek Magyarországról. A szerdán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján nyilvánosságra hozott jelentés alátámasztja azokat az értesüléseket, amiket korábban az Átlátszó is megírt, például hogy a kiszivárgott iratok nem utalnak Orbán Viktor miniszterelnök amerikai lehallgatására, és hogy Horvátország a magyar légtéren keresztül szállíthat helikoptereket Ukrajnának.

A Nemzeti Információs Központ (NIK), azaz a Rogán Antal minisztériuma által felügyelt szuper-titkosszolgálat április 19-én osztott meg egy gyorsjelentést arról, mi szerepelt Magyarországról a frissen kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokban. A jelentést zárt ülésen ismertették, és mostanáig titkosított volt, azonban a napokban a bizottság jobbikos elnökének, Sas Zoltánnak a kezdeményezésére feloldották a titkosítást, így a jelentés (benne a magyar vonatkozású iratok másolatával) elérhető a parlament oldalán.

Az amerikai hírszerzési iratok kiszivárogtatásáról az Átlátszó is beszámolt. Mint írtuk: az iratokat a gyanú szerint a légierő egy 21 éves tartalékos tisztje tette közzé egy zárt internetes csoportban, eddig tisztázatlan okokból. A „titkos” fórumból áprilisban valaki kiszivárogtatta a dokumentumokat (a CIA és a DIA katonai hírszerző ügynökség jelentéseit, összefoglalóit), amelyek Discord-szerverektől a közösségi médiáig megállíthatatlanul kezdtek terjedni.

Le(nem)hallgatott Orbán, fogyó tankok, titkos fegyverüzletek – mi derül ki a Pentagon-iratokból? | atlatszo.hu

A hazai sajtóban nagy vihart kavart, hogy az iratokban magyar vonatkozású jelentés is szerepel. Az első, Magyarországot említő amerikai cikk megjelenése után a magyar média nagy része tényként tálalta, hogy a kiszivárgott iratokból kiderült: az USA lehallgat magyar vezetőket, köztük Orbán Viktort is. Csakhogy az iratokban semmi nem utal ilyen közvetlen megfigyelésre.


Cikkünk megjelenésekor az eredeti iratok jelentős része elérhető volt az interneten, főleg kínai és koreai nyelvű oldalakon (ezeket a hivatkozásokat a dokumentumok jellege miatt nem közöltük). A nyilvánosan elérhető dokumentumok nagy része az ukrajnai háborúval és az európai szövetséges államokkal foglalkozott, így került képbe Magyarország is. A dokumentumok egy részét a magyar titkosszolgálati csúcsszerv parlamenti tájékoztatója is tartalmazza.

(null)

(null)

A Magyar Nemzetet igen, Orbánt nem figyelték az amerikaiak

Áprilisban a magyar sajtó egy része – másodkézből származó információkra hivatkozva – tényként tálalta, hogy a kiszivárgott iratokból kiderült: az USA lehallgat magyar vezetőket, köztük Orbán Viktort is. Azonban, ahogy korábbi cikkünkben rámutattunk, a kiszivárgott iratokban semmi nem utal ilyen közvetlen megfigyelésre.

Az egyik irat Orbánt február 22-i, a balatonfüredi Fidesz-KDNP frakcióülésen elhangzott beszédét idézte, amiben az Egyesült Államokat „három fő ellenfele egyikének” nevezte. Mivel a beszéd zárt körben hangzott el, több újságíró azt feltételezte, hogy a CIA lehallgatta a frakcióülést.

A NIK jelentésében ezzel szemben az szerepel: az értesülés sajtóhírre alapul, és „nem került sor a magyar kormány lehallgatására.”

Ez megegyezik azzal, amit mi is írtunk áprilisban. Az eredeti dokumentum szerint az információt a budapesti nagykövetség adta a CIA-nak, és nem valószínű, hogy a nagykövetség saját hatáskörben végezne lehallgatást, az viszont igen, hogy az amerikai követség munkatársai olvassák a magyar sajtót, például a Magyar Nemzetet. A Fidesz-közeli lapban ugyanis februárban megjelent egy beszámoló a balatonfüredi frakcióülésről, amiben szerepel az Amerika-ellenes mondat Orbántól.

Nyilvános kormányzati vagy médiaforrásból származott az a kiszivárgott iratokban szereplő értesülés is, hogy Magyarország a NATO a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként teljesíti szövetségesi feladatait.

A magyar légtéren keresztül tervezték szállítani a helikoptereket

A NIK hitelesnek nevezte a helikopter-üggyel kapcsolatos jelentést is. Április közepén, a kiszivárgott iratokra hivatkozva a Politico írt arról: miközben a magyar kormány oroszbarát, nyugatellenes retorikát folytat az ukrajnai háború kapcsán, lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra. A Politico által idézett dokumentumok egyike egy tervet ismertet, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába.

A NIK által megosztott amerikai dokumentumban az áll: „a Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi-8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, melyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

Ezzel kapcsolatban a NIK levele megjegyzi: a dokumentumban szereplő megállapítás nem fedi azt a sajtóban megjelent olvasatot, hogy „Magyarország mégis támogat közvetlen fegyverszállításokat Ukrajnának.” A helikopterekkel kapcsolatos megjegyzésről azt írja, az csak az ukrán pilóták tervéről szól, a magyar fél szándékairól nem. A nyilvánosságra hozott jelentésből nem derül ki, hogy az említett helikoptereket leszállították-e már, és ha igen, milyen útvonalon.

(null)

(null)

Manipulatív a kormány kommunikációja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ügyében

Felmerül viszont a kérdés, hogy ha eddig állítólag semmilyen ukrán fegyverszállítmányt nem engedett át a légtéren a magyar katonai vagy politikai vezetés, akkor februárban, egy évvel a háború kitörése után miért merült volna fel egyáltalán az ukrán pilótákban a magyar légtér használata.

Valójában, ahogy az Átlátszó többször is megírta, folyamatosan haladnak át Magyarországon Ukrajnának szánt katonai szállítmányok.

A múlt héten megírtuk azt is, hogy videók bizonyítják, hogy a Győr-Pér reptéren álltak meg francia gyártmányú helikopterek, amelyeket az ukrán határőrségnek adtak át.

Videó bizonyítja, hogy a győri reptérről szálltak fel az ukránoknak átadott katonai helikopterek | atlatszo.hu

A horvát kormány még február végén jelentette be, hogy 14 darab Mi-8-as katonai helikoptert adna át az ukrán fegyveres erőknek – minden bizonnyal ezekre utal a Politico által idézett hírszerzési jelentés. A győri felvételeken nem ezek a helikopterek láthatók, hanem egy korábbi, francia-ukrán megegyezés alapján szállított gépek.

Szintén áprilisban olyan fotókat mutattunk be, amelyeken az M3-as autópályán, kelet felé haladva egy szlovén katonai konvoj látható. Szlovénia épp akkor ajánlott fel páncélos harcjárműveket Ukrajnának, az időzítés és a rakomány formája alapján ezeket szállíthatták Magyarországon keresztül.

Titokban szállított gyalogsági páncélozott járművek haladhattak át Magyarországon

A magyarországi M3-as autópályán keresztül is szállíthattak szlovéniai katonai harcjárműveket az ukrán hadsereg tavaszi ellentámadásához. A szlovén páncélozott gyalogsági szállítóeszközöknek látszó szállítmányokat a Csehszlovák Kém blog egyik olvasója fényképezte április 25-én, kedden, Galgahévíz környékén. A szlovén sajtó értesülése szerint Szlovénia titokban 20 darab Valuk típusú csapatszállító páncélozott harcjárművet küldött Ukrajnába ezen a héten. Olvasónk fél tucatot vélt felfedezni egy katonai jellegű konvojban Magyarországon.

Érdemes megjegyezni, hogy a NIK-jelentés úgy fogalmaz, a dokumentumok nem utalnak „közvetlen” fegyverszállításra Magyarországról Ukrajnába, azt tehát nem cáfolja, hogy közvetve, más országok érintésével átmehetnek ilyen szállítmányok.

A kormányzati kommunikáció az ügyben rendkívül őszintétlen és manipulatív: a Győrben látott helikopterek ügyét például a honvédelmi tárca úgy kommentálta, „hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta.”

Ebből annyi igaz, hogy tényleg nem a magyar-ukrán határon engedjük át ezeket. Ehelyett a „háború eszkalációját növelő szállítmányok” Magyarországról először Szlovákiába, majd Lengyelországba érkeznek meg, és onnan mennek tovább Ukrajnába – mi is ezt írtuk, nem véletlen, hogy a Minisztérium nem kért helyreigazítást.

Teljes médiacsend mellett egyeztet a magyar kormány az ukrajnai fegyverszállításokról Brüsszelben | atlatszo.hu

Február 14 és 15-e között kétnapos konferencián üléseztek a NATO-tagállamok honvédelmi miniszterei Brüsszelben, erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóban számolt be. A miniszter a NATO kollektív védelmi politikáját, az európai hadiipar felpörgését, azon belül a magyar haderő fejlesztését említi, mint a megbeszélések témáit:

Az Ukrajnát támogató országok a háború korai szakaszában Lengyelországot jelölték meg az akció logisztikai központjának. Az ukrán hátország logisztikai központja pedig a Lengyelországhoz közel eső Lviv. Az ismertté vált légi fegyverszállítmányok a lengyel Rzeszów repülőterére érkeznek meg, ahonnan közúton mennek Lvivbe – a lengyel reptérre a magyar légtérből, sőt, magyar repülőterekről is érkeztek katonai szállító gépek.

A NATO és ukrán légiszállítók is vihettek fegyvert a magyar légtéren keresztül | atlatszo.hu

„A NATO iránymutatásai nem kötelező érvényűek, és jogilag nem megkötő erejűek a tagállamokra nézve, hiszen szuverén államok döntenek az egyes szerepvállalásokról” – mondta Csiki Varga Tamás. „Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás esetében sem a NATO főtitkára dönt arról, hogy milyen útvonalon szállítják például a haditechnikai eszközöket Ukrajnának, hanem az egyes tagállamok együttműködési szándéka – és természetesen a földrajzi, infrastrukturális adottságok – alapján dől ez el.

A Honvédelmi Minisztérium kommentje tehát kevésbé manipulatív nyelvezettel átírva így nézne ki: hazánk területén áthaladnak Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok, de ezek nem a magyar-ukrán határon át, hanem a Magyarország-Szlovákia-Lengyelország útvonalon érnek célba.

Zubor Zalán

Megosztás