orosz-ukrán háború

Titokban szállított gyalogsági páncélozott járművek haladhattak át Magyarországon

A magyarországi M3-as autópályán keresztül is szállíthattak szlovéniai katonai harcjárműveket az ukrán hadsereg tavaszi ellentámadásához. A szlovén páncélozott gyalogsági szállítóeszközöknek látszó szállítmányokat a Csehszlovák Kém blog egyik olvasója fényképezte április 25-én, kedden, Galgahévíz környékén. A szlovén sajtó értesülése szerint Szlovénia titokban 20 darab Valuk típusú csapatszállító páncélozott harcjárművet küldött Ukrajnába ezen a héten. Olvasónk fél tucatot vélt felfedezni egy katonai jellegű konvojban Magyarországon.

Több mint öt óra alatt lehet megtenni gépjárművel a szlovén határtól a záhonyi, ukrán-magyar határig tartó utat az M7-es és az M3-as autópályán. Mindez azért fontos, mert a Csehszlovák Kém blog egyik olvasója az M3-as autópályán több fotót is készített egy leponyvázott, de beazonosítható harci eszközöket szállító katonai konvojról.

A fényképeken egy másik olvasónk ponyvával letakart Valuk elnevezésű harcjárműveket vélt felfedezni, amelyek 40 mm-es automata gránátvetőkkel és 12,7 mm-es nehézgéppuskákkal vannak felszerelve. A fényképeket sikerült geolokalizálnunk, a helyszínt a fénykép készítője is megerősítette, Galgahévíz környékén járunk.

Fotó: Olvasónktól

A háború kitörése óta a magyar kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy Magyarország kimarad a háborúból, nem vesz részt a fegyverszállításokban és csak humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

A gránátvetőkkel, nehézgéppuskával felszerelt Valuk azonban egyértelműen támadó eszköznek számít, és a hírek szerint az ukrán hadsereg a hamarosan meginduló tavaszi ellentámadás során fogja bevetni ezt a gyalogságot szállító és védő eszközt.

Szlovéniai sajtóértesülés szerint 20 Valukot küldtek Ukrajnának

Szlovénia hadserege összesen 85 Valuk harcjárművel rendelkezik, ebből a készletből küldtek most Ukrajnának 20 darabot. A hírt először a szlovén POP TV kereskedelmi csatorna jelentette be 2023. április 26-án a reggeli órákban. A POP TV hírét a csatorna állítása szerint a szlovén kormány nem erősítette meg, és nem is hozták hivatalosan sehol nyilvánosságra. Ugyanakkor a POP TV meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a katonai eszközök szállítását a hét elején végrehajtották.

Érdekesség, hogy a POP TV szerint a Valuk járműveket C-17-es repülőgépekkel szállították egy közeli országba, és onnan folytatta útját Ukrajnába. A POP TV közlése szerint egy Boeing C-17-es gépbe négy darab Valuk típusú páncélozott jármű férhet el. A szlovén kereskedelmi csatorna feltételezése szerint a járműveket a két háborús logisztikai elosztóközpont egyikébe, tehát Lengyelországba vagy Szlovákiába szállították.

 

Szemtanú: „Ezek nem mezőgazdasági gépek!”

Miután a POP tévé hírét posztoltam a Csehszlovák Kém blogon, Gudman Gábor olvasónk beküldött néhány képet a kommentmezőben. „Itt viszik, tegnapelőtt” írta. A képeken egy szlovén rendszámtáblájú teherszállító kamion látható, amelyen ponyvával letakart járművet szállítanak. Kérdésemre válaszolva kiderült, hogy a keddi napon Gábor legalább öt-hat letakart szlovéniai gyalogsági harcjármű mellett haladt el az M3-as autópályán, valamivel Hatvan előtt.

A beszélgetést Messengeren folytattuk: Gábor elmesélte, hogy mivel őt is érdekli az orosz-ukrán háború, felmerült benne a gyanú, hogy a szállítmánynak köze lehet hozzá, de akkor egy gyors netes keresés nem hozott eredményt. Elmondása szerint az egyik gépen a ponyvát fordítva rögzítették, ezért tisztán látta, hogy

„nagy ballonos terepmintás gumik vannak rajtuk, és egyértelműen három tengelyesek”

Ahogy elhaladt a szállítmány mellett, az összes kamionon és tréleren ljubljanai, koperi rendszámtáblákat látott, közöttük pedig két szlovén katonai rendszámos VW Transporter haladt. Ez utóbbi messziről felismerhető sötét alapra írt fehér-fekete számai, betűi miatt.

Gábor visszaemlékezése szerint a kocsikban katonai egyenruhás embereket is látott: „együtt látva egy ilyen konvojt, nehéz lenne azt hinni, hogy csak mezőgazdasági gépeket szállítanak. Most, hogy kitetted a posztot az oldaladra, a haverom, akinek egyből küldtem akkor a képeket, linkelte is a posztot, hogy nem ezeket láttad? De, mondom, ezek biztosan azok.”

A Honvédelmi Minisztérium hallgat

A szlovéniai katonai szállítmány magyarországi áthaladása nyilvánvaló ellentmondásban van a Honvédelmi Minisztérium korábban tett hivatalos közleményével. Emlékezetes: a HM korábban tévesnek nevezte a Politico értesülését, miszerint Magyarország helikoptereket engedett át Ukrajna felé.

„Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget” – válaszolta akkor a Napi.hu kérdésére a minisztérium.

Pedig ahogyan arról az Átlátszó ma már beszámolt, videó van arról is, hogy a győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek. A Fennec Eurocopter helikoptereket az Időkép webkamerája rögzítette; ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók. A helikopterek mellett számos katonai szállítógép is áthaladt a magyar légtéren: a Radarbox archívuma szerint kanadai és amerikai gépek Budapestről és a Honvédség pápai repülőteréről szállítottak rakományt Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítmányok fő elosztó központjába. Erről itt írtunk bővebben:

Videó bizonyítja, hogy a győri reptérről szálltak fel az ukránoknak átadott katonai helikopterek | atlatszo.hu

A horvát kormány még február végén jelentette be, hogy 14 darab Mi-8-as katonai helikoptert adna át az ukrán fegyveres erőknek – minden bizonnyal ezekre utal a Politico által idézett hírszerzési jelentés. A győri felvételeken nem ezek a helikopterek láthatók, hanem egy korábbi, francia-ukrán megegyezés alapján szállított gépek.

A szlovén gyalogsági harcjárművek Magyarország területén történő szállítása ügyében e-mailben kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy továbbra is fenntartják-e fent idézett álláspontjukat, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Bőtös Botond

Megosztás