orosz-ukrán háború

Videó bizonyítja, hogy a győri reptérről szálltak fel az ukránoknak átadott katonai helikopterek

A győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek. A Fennec Eurocopter helikoptereket az Időkép webkamerája rögzítette; ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók. A helikopterek mellett számos katonai szállítógép is áthaladt a magyar légtéren: a Radarbox archívuma szerint kanadai és amerikai gépek Budapestről és a Honvédség pápai repülőteréről szállítottak rakományt Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítmányok fő elosztó központjába. 

Három, H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repülnek tovább – ez látható az idokep.hu webkamerája által rögzített, február 13-án és 14-én készült felvételen, amelyre egy olvasónk hívta fel a figyelmet.

 

Egy nappal korábban a Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó hírportál riportot és fotókat közölt arról, hogy folyamatban van H125M helikopterek szállítása Ukrajnába. Mint írták, februárban, egy korábbi megegyezés alapján Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának, amelyek közül az első darabok már megérkeztek Kijevbe. A mellékelt fotókon jól látható, hogy a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le.

Balra: a Győr-Pér reptéren felvett helikopterek. Jobbra: ukrán sajtófotó a frissen átvett helikopterekről, Kijevben. Forrás: idokep.hu; mil.in.ua

A videókat pár nappal azután kaptuk meg, hogy a Honvédelmi Minisztérium leszögezte: nem engedélyezték Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.

Hasonló akció szerepelt a kiszivárgott Pentagon-iratokban

Április közepén, a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva a Politico írt arról: miközben a magyar kormány oroszbarát, nyugatellenes retorikát folytat az ukrajnai háború kapcsán, lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra.

Le(nem)hallgatott Orbán, fogyó tankok, titkos fegyverüzletek – mi derül ki a Pentagon-iratokból? | atlatszo.hu

A hazai sajtóban nagy vihart kavart, hogy az iratokban magyar vonatkozású jelentés is szerepel. Az első, Magyarországot említő amerikai cikk megjelenése után a magyar média nagy része tényként tálalta, hogy a kiszivárgott iratokból kiderült: az USA lehallgat magyar vezetőket, köztük Orbán Viktort is. Csakhogy az iratokban semmi nem utal ilyen közvetlen megfigyelésre.

A Politico által idézett dokumentumok egyike egy tervet ismertet, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába.

A Napi.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium tévesnek nevezte a Politico értesülését, egyben felmondva a választásokon bejáratott „békepárti” kampányszöveget. „A Politico értesülései tévesek. Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget” – állt a minisztérium válaszában.

Azonban az az állítás, hogy Magyarországon egyáltalán nem haladtak át Ukrajnába tartó fegyverek és helikopterek, bizonyíthatóan hamis.

A NATO és ukrán légiszállítók is vihettek fegyvert a magyar légtéren keresztül

A magyar kormány állítja, hogy sem földi, sem légi úton nem engedélyezi az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok áthaladását Magyarország területén. Az elmúlt hónapokban azonban több mint 50 alkalommal léptek be a magyar légtérbe katonai repülőgépek, hogy elérjék azt a lengyel repülőteret, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok fő elosztópontja. Egy amerikai gép közvetlenül Budapestről ment a lengyel bázisra, és fotók igazolják, hogy egy civil regisztrációjú ukrán repülő a magyar légtéren át szállított katonai eszközt. A magyar légtéren át szállíthattak az ukrán hadsereg számára kulcsfontosságú török Bayraktar drónokat és nem NATO-kompatibilis lőszereket is.

Ahogy már tavaly is írtunk róla: sajtófotókon is láthatók azok az Ukrajnának átadott katonai szállítmányok és az őket szállító repülők, amelyek korábban előtte a Radarbox légtérfigyelő alkalmazás archívuma szerint a magyar légtéren is áthaladtak.

Az oroszok ellen is védik a határt

A horvát kormány még február végén jelentette be, hogy 14 darab Mi-8-as katonai helikoptert adna át az ukrán fegyveres erőknek – minden bizonnyal ezekre utal a Politico által idézett hírszerzési jelentés. A győri felvételeken nem ezek a helikopterek láthatók, hanem egy korábbi, francia-ukrán megegyezés alapján szállított gépek. A nyilvánosan elérhető információk alapján nem tudni, hogy a horvát helikoptereket átadták-e már azóta, és ha igen, akkor a magyar légtéren haladtak-e át – ami egyáltalán nem lenne meglepő az előzmények ismeretében.

A Militarnyi híradása szerint Franciaország összesen 55 db H125M-et ad át Ukrajnának, közülük 24 db kerül a Határőrszolgálathoz. Az ukrán határőrszolgálat nemcsak civil rendfenntartással foglalkozik: a háború kitörése óta Ukrajna Fegyveres Erőinek parancsnoksága alá tartozik, egységei részt vesznek az orosz invázióval szembeni harcokban.

Februárban az ukrán belügyminisztérium elrendelte egy új, úgynevezett „offenzív gárda” létrehozását: olyan dandárokét, amelyek feladata a reguláris hadsereg támogatása a megszállt területek felszabadításakor. A gárda felállításában a belügyminisztérium alá tartozó szervek, köztük a Határőrség is részt vesz.

Nem igaz, hogy a magyar légtéren nem haladnak át ukrán fegyverszállítmányok

A győri felvételeket és a helikopterekről készült ukrán riportot összevetve jól látható, hogy a győri reptéren is az ukrán határőrség jelzéseit viselő H125M-ek pihentek. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor ugyanilyen helikopterek magyar reptéren álltak meg: február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren álltak meg a Franciaországból induló helikopterek. A gépek transzpondere bekapcsolva maradt, így az útjukat rögzítette a Radarbox légtérfigyelő alkalmazás.

A Radarbox archívumából kiderül, hogy a helikopterek Magyarországról a lengyel-ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőterére mentek tovább.

A rzeszówi repülőtérről már tavaly is írtunk: a korábban kis forgalmú, főleg belföldi járatokat kiszolgáló reptér tavaly február óta a történelem egyik legnagyobb katonai légihídjának állomása lett. Itt halad át ugyanis az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség nagy része. A katonai járműveket, lőszert, fegyvereket és más eszközöket a Rzeszów-Jasionka reptéren pakolják ki, ahonnan nagyrészt szárazföldi úton viszik tovább Ukrajnába.

Arról nem tudni, hogy a háború kitörése óta érkeztek-e közvetlenül Ukrajnába légi úton fegyverszállítmányok.

Valószínűbb, hogy biztonsági okokból nem repülnek be nyugati gépek az ukrán légtérbe, hiszen így fennállna a veszélye annak, hogy az orosz légierő (tévedésből vagy szándékosan) tüzet nyisson rájuk. Emiatt arra sem találunk példát, hogy a magyar légtérből, Kárpátalján keresztül közvetlenül léptek volna szállítmányok Ukrajnába. Ez nem azért van, mert a magyar szervek „nem engedik át őket”, hanem mert máshonnan sem lépnek be légi úton fegyverszállítmányok.

Civil szállító, katonai szállítmány

Tavaly tavasszal bizonyíthatóan áthaladtak a magyar légtéren az ukránoknak szánt fegyverek: március 3-án az AFP fotóriportere készített felvételeket a Mihail Kogălniceanu légibázison, amelyeken láthatók az ukrán Antonov Légitársaság An-124-es teherszállító gépei. A fotókon látható, ahogy a repülőkről katonai eszközöket pakolnak ki, és kivehető a gépek lajstromjele is. A lajstromjeleket a Radarbox archívumával összevetve kiderül, hogy a szállítmány a magyar légtéren haladt át.

A következő hónapokban rendszeres vendégek voltak a Rzeszówba tartó katonai teherszállító gépek Magyarországon: tavaly, csak március és május között, 49 NATO-tagállami (Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Törökország légierejéhez tartozó) katonai teherszállító és 24 ukrán regisztrációjú szállítógép haladt át a magyar légtéren.

A tendencia idén is folytatódott: az elmúlt három hónapban a Radarbox 22, Magyarországot érintő katonai szállító missziót rögzített. A Rzeszówba haladó katonai gépek nemcsak a magyar légteret ejtették útba, hanem repülőtereket is.

Budapestről és a Honvédség bázisáról is vihettek valamit

Idén április 18-án a kanadai légierő egyik gépe szintén közvetlenül Magyarországról, Budapestről felszállva szállított rakományt Rzeszówba. Korábban, február 7-én egy magyar lajstromjelű Boeing C-17 a pápai katonai repülőtérről szállt fel, hogy Rzeszówba szállítson valamit, majd visszatért a bázisra. A gép a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) nevű egységéhez tartozik: ezt magyar regisztrációjú, amerikai pilóták által működtetett gépek alkotják, központja a pápai légibázis.

Pápáról és Budapestről induló, Rzeszówban landolt katonai szállítógépek útvonala; forrás:radarbox.com

Nem titok, hogy a SAC-gépek részt vesznek az ukrajnai fegyverszállításban: tavaly a német védelmi minisztérium tett közzé fotókat, amelyeken a magyar lajstromjelű C-17-es látható az Ukrajnába szánt szállítmánnyal, páncéltörő és légvédelmi rakétákkal.

 

Az idei, vizsgált hónapokban egyébként főleg az olasz légierő, valamint az ukrán Motor Sich légitársaság használta a magyar légteret Rzeszówba tartva. Utóbbi Bulgáriából vitt rakományt. Bulgária tavaly decemberig nem jelentebbe be hivatalosan, hogy fegyvert vagy lőszert adott át az ukránoknak. Mostanra azonban oknyomozó újságírók (köztük a Bellingcat és a DW munkatársai) igen pontosan felderítették a bolgár katonai segítségnyújtás részleteit.

 

Ukrajna számára létfontosságúnak bizonyultak a bolgár szállítmányok (amelyeket harmadik országok közvetítésével juttattak célba), hiszen itt álltak csak rendelkezésre egyes szovjet gyártmányú lőszerek, amelyekből már a háború első hónapjaiban kifogyóban voltak a védők.

Bulgáriából Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok egyébként szárazföldi úton is áthaladhattak Magyarországon.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter januárban a Die Weltnek azt nyilatkozta: szófiai látogatása után a bolgár kormány beleegyezett, hogy „közvetítők” NATO-tagállamokon keresztül fegyvert és lőszert adjanak el Ukrajnának. Az akció során „nyitva tartották a légi összeköttetést Lengyelországon, valamint a szárazföldi szállítási útvonalakat Románián és Magyarországon keresztül”.

Olaszország szintén titkolózik a fegyverszállításokról: bár az olasz kormány deklarálta, hogy katonai segítséget nyújt Ukrajnának, azt nem közölték, pontosan milyen eszközöket adtak át. Csak azt tudni, hogy Volodimir Zelenszkij és Giorgia Meloni február végén a hatodik katonai segélycsomagról állapodtak meg, és Olaszország megkezdte a szállítás előkészítését. Magyarország légterében március közepétől kezdve megszaporodtak az olasz légierő szállítógépei.

Zubor Zalán

Megosztás