vidéki lapszemle

Felfüggesztették Balmazújváros állami finanszírozását; nem lesz közbringa Szombathelyen

Debreciner: Hatalomátvételi kísérlet zajlik Balmazújvároson a polgármester szerint

Közmeghallgatást tartott Balmazújváros képviselő-testülete, ahol Hegedüs Péter (független) polgármester elmondta, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint felfüggesztették a település nettó állami finanszírozását, mivel a március 17-i határidőig nem fogadták el a 2023-as költségvetést, annak ellenére, hogy már 7 testületi ülésen is tárgyalták azt. Már 35 helyen módosították az eredeti költségvetéstervet az ellenzékben helyet foglaló fideszes önkormányzati képviselők. Ha nem jutnak dűlőre, hamarosan a kormányhivatal állít össze költségvetést a városnak – írja a Debreciner.

KecsUP.hu: Államtitkár válaszolt, hogy tervez-e a kormány akkumulátorgyárat Kecskemétre

Keresztes László Lóránt LMP-és képviselő tett fel írásban a kérdést, hogy a kormány szándékai szerint építenek-e akkumulátorgyárat Kecskeméten. Menczer Tamás államtitkár a kormány szándékaira vonatkozó kérdésekre nem tért ki, hanem megismételte a KecsUP által korábban már megírt Mercedes-Benz válaszát, hogy a cég nem tervez befektetni akkumulátorcellákat gyártó üzembe a városban.

Nyugat.hu: Legalább ezzel sincs gond: nem lesz Szombathelyen közbringarendszer

A fejlesztéshez kapcsolódó közbeszerzést két évvel ezelőtt írták ki, akkor 52 millió forint volt arra, hogy hat helyszínen dokkoló állomásokat alakítsanak ki, és 30 darab elektromos biciklit szerezzenek be. Két ajánlat érkezett, de mindkettő meghaladta a rendelkezésre álló összeget, az önkormányzat pedig nem pótolta ki a hiányzó összeget. A Nyugat.hu kérdésére a polgármesteri hivatalban most elmondták, a projekt már nem valósul meg.

Szegeder.hu: Kiköltöztetik a város szélére a hajléktalanok nappali melegedőjét a lakossági panaszok miatt

A Szegeder szerint az intézmény 1993-óta a Csanádi utcában működik, de az elmúlt években nagyon sok lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy „nincs jó helyen”. Mihálik Edvin képviselő (Momentum) szerint az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt egyre növekedett az intézményt felkereső rászorulók száma, és mivel a környéken több oktatási intézmény is található, illetve sűrűn lakott területről van szó, egyre több lett a konfliktus. Ezért döntöttek úgy, hogy a Bajai út 13-ba költöztetik az intézményt.

Veszprémkukac.hu: Márkói dolomitbánya – Sok tonnányi illegális hulladék a vízbázison

2021-ben, egy kormányhivatali határozatból értesültek arról a lakosok, hogy a Bakony-Inert Kft. a Márkó I. dolomitbánya területén hulladékhasznosítási tevékenységet tervez. A helyiek tiltakoznak, mivel a kitermelés alatt álló márkói dolomitbánya és annak közvetlen környéke nyílt karsztos területen fekszik. Márkó, Bánd, Herend, de még Veszprém ivóvize is erről a vízbázisról ered. A hulladékhasznosításra szóló engedély ügyében mostanáig csak egy előzetes vizsgálati dokumentációt hagyott jóvá a kormányhivatal. A határozat visszavonását – tatalmi és eljárásbeli hibákra hivatkozva – többen követelik – olvasható a Veszprémkukac cikkében.

Nyitókép: Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere egy testületi ülésen. Fotó: Facebook

Megosztás