Heti lapszemle

Mészáros Lőrinc volt nagykövetséget vett, a jegybank bútorvásárlását is vizsgálja az EU

Szabad Európa: Az autópálya- és hulladékkoncesszió mellett a jegybankot is vizsgálja az Európai Bizottság

Gond lehet az Európai Bizottságban az autópálya- és a hulladékkezeléses koncesszióval, amelyet kormányközeli üzletemberek és a MOL kapott meg 35 évre. De azt sem értik Brüsszelben, hogy a köztulajdonban lévő jegybank cége miért költött közbeszerzés nélkül milliárdokat bútorra. A jegybank egyébként a Raw Development nevű céget bízta meg a bútorbeszerzéssel, amely 2,4 milliárd forintért vállalta el. A bútorok részben a Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek.

Telex: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt

A lap információi szerint a Vodafone adásvételében, melyben részben az államhoz, részben a 4iG-hez került a távközlési cég, kínai óriásbankok vállaltak jelentős szerepet. A 4iG a Telex kérdéseire megerősítette, hogy amit Fekete Péter februárban a Bloombergnek nyilatkozott, az helytálló, vagyis a 4iG 750 millió eurós szindikált hitelt kapott a JP Morgantól és néhány más külföldi pénzintézettől, közvetve a magyar Eximbankon keresztül. A lap a folyamatra rálátó források segítségével arra jutott, hogy ezek a bankok döntően kínai bankok voltak.

24.hu: Korábbi nagykövetséget vett Mészáros Lőrinc, ahova a Kubatov vezette Polgárok Háza költözik be

A Lendvay utcai Fidesz székháztól néhány lépésnyire vett századfordulós villát a miniszterelnök milliárdos barátjának érdekeltsége. Az épületre felújítás vár, és a benyújtott tervek szerint itt kap majd helyet a kormánypárt egyik szatellit szervezete, a Kubatov Gábor ügyvezetésével működő Polgárok Háza. A villa története is figyelemre méltó: az ingatlan a második világháború előtt báró Kornfeld Móric tulajdona volt, ebben az időben a magyar politikai és kulturális elit gyakran megfordult a házban. A háború idején SS-kirendeltség működött itt – az épület birtokosát koncentrációs táborba küldték –, aztán a Lendvay utcai villát a magyar állam átadta Francia Köztársaságnak, hogy hosszú ideig nagykövetségként működjön.

Hvg.hu: A határon túli magyarok meccsnézésére készülhetett, de az online szavazásukra is jó lehet a kormány új terve

Az M4 Sporton a zavartalan online meccsnézést és a kormánypropaganda célzottabb „terítését” biztosan segíti a határon túli magyarok körében „a demokratikus közéletben való részvételt” célzó, közpénzből épülő információs portál. De az, hogy a kormány digitális közszolgáltatást biztosítana a határon túl, alkalmas lehet a levélszavazás helyett akár az online voksolás későbbi bevezetésére is.

444: Káprázatos megoldással állt elő balatoni telkén a 4iG alelnöke

A Siófokhoz tartozó Törekiben, a pompás panorámát kínáló Jódi hegyen aggódni kezdtek a helyiek, mert úgy vélik, a nyugodt, főleg gazdálkodásra használt telkek elveszítik eredeti funkciójukat, és a tehetősebbek nyaralóövezetévé alakítják a környéket. Papíron egyelőre persze csak gazdasági épületek és víztározók épülnek, semmiképp sem luxusnyaralók medencével. Itt található Jászai Gellért birtoka is, onnan nem messze építkezik a 4iG második embere, az alelnök Linczényi Aladin. Az egyik épület 50, a másik 100 négyzetméteres lesz, a tervek szerint mindkettő a telekhatáron, egymáshoz olyan közel, amennyire csak az építési szabályzat azt engedi. A két épület közti keskeny sávon, melyet a szabályzat szerint szabadon kéne hagyni, valami mégis van, de hogy pontosan mi, nem látható, mert földdel terítették be.

Címlapkép: Mészáros Lőrincet köszöntő kép a Puskás Akadémiától 2023. február 24-én (fotó: PFLA/Facebook)

Megosztás