egészségügy

Kérdőíves felmérés a kórházi várólistákról, személyes tapasztalatokat gyűjtünk

Országos felmérésbe kezdünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről. Várjuk azokat a kitöltőket is, akik az elmúlt évekből osztanák meg történetüket.

Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldal célja, hogy feltérképezze a kórházi várólisták tényleges hosszát, és rávilágítson az esetleges területi különbségekre az országban. Az ellátásra várakozók jelenlegi vagy közelmúltbeli tapasztalataiból származó adatok hozzájárulnak az egészségügyi rendszer átláthatóbbá tételéhez, a koronavírus-járvány hatásainak felméréshez.

Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen típusú beavatkozásra várakozol vagy várakoztál és melyik kórházban, illetve mikor kerültél fel a várólistára. Emellett arról is várjuk a visszajelzéseket, hogy változott-e az állapotod a várakozás során.

A kérdőívet ide kattintva tudod kitölteni. Erre május 31-ig van lehetőséged. 

A válaszadás nagyjából öt percet percet vesz igénybe és teljesen anonim módon történik, a kitöltőktől csak a kórház, valamint a település nevét kérjük el.

Miért fontos?

A beérkező válaszokat interaktív térképen, diagramokon is ábrázolni fogjuk, valamint a témáról egy átfogó cikket is tervezünk írni az Átlátszón.

A kérdőívünk kitöltésével nemcsak a mi munkánkat segíted, másoknak is megkönnyítheted a tájékozódást a várólisták és az előjegyzési listák hosszával kapcsolatban. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) országos várólista nyilvántartás honlapján a várólisták hosszára vonatkozóan 2022 februártól a várható várakozási időre vonatkozó adatok (minimum, illetve maximum, valamint átlagos tervezett várakozási idő) ugyanis lekerültek az oldalról. Jelenleg csak az látható, hogy az elmúlt fél évben mennyi volt az ellátott esetek száma, valamint mennyi volt a medián és az átlagos várakozási idő.

Több tízezer beteg várakozik

A hosszú kórházi várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben, de a helyzet igazán kritikussá a koronavírus járvány idején vált, amikor a halasztható egészségügyi beavatkozásokat hazánkban is felfüggesztették, az ellátatlan betegek száma így egyre nőtt. A várólistákat pedig azóta sem sikerült lefaragni: a várakozók létszámának emelkedése a pandémia lecsengése után is folytatódott, sok esetben pedig a várakozási idő is nőtt.

2022 elején kormánydöntés született a várólisták csökkentéséről, Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy a kormány 13,6 milliárd forintot fordít erre a célra.

Az egészségbiztosító márciusi adatai szerint jelen pillanatban nagyjából 40 ezer beteg áll sorba valamilyen beavatkozásra várva. Szaruhártya műtétekre és térdprotézis műtétre januári adatok szerint közel egy évet kell várni, a várakozók száma pedig mindkét beavatkozás esetében meghaladta a tízezret. Régiós szinten ugyanakkor jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mikor kerül sorra egy-egy páciens.

Szopkó Zita

A címlapkép nem egy valódi fénykép, ahogy a képen szereplő emberek sem valódiak. A képet a Midjourney AI program segítségével készítettük. Arra kértük a mesterséges intelligenciát, hogy mutassa be, hogyan képzeli el egy kelet-közép-európai kórház várótermét, a teremben hosszasan várakozó idős pácienseket, ezzel is szemléltetve a magyar várólisták hosszát.

Megosztás