egészségügy

Rákban és krónikus megbetegedésekben Magyarországon halnak meg a legtöbben

Az utóbbi napokban ismét előkerült az Eurostat statisztikája arról, hogy az észak-magyarországi régióban halnak meg a legtöbben Európában krónikus megbetegedésben. Megnéztük az adatokat, egész Magyarországra lesújtó a statisztika, és nem csak a krónikus megbetegedéseknél.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Január elején a Pénzcentrum valamiért újra elővette az Eurostat tavaly októberben publikált statisztikáját az egyes betegségekben elhunytak számáról európai régiókra lebontva, és kiválasztották belőle a krónikus betegségekben elhunytakra vonatkozó számokat. Ez többen átvették, többek közt a 24.hu is. Mivel nagyon érdekelt bennünket a többi szám is, ezért megnéztük, és még súlyosabb adatokat találtunk.

A krónikus megbetegedéseknél nem pusztán az a hír, hogy az észak-magyarországi régióban halnak meg bennük a legtöbben, hanem az, hogy a hét magyar régióból öt is benne van a tíz legmagasabb számot mutató európai régióban a több mint háromszázból.

 

Ugyanez az eusostatos statisztikai közlés azonban a 100.000 lakosra jutó rákban elhunytak számát is tartalmazta, ami még durvább, mivel az első tíz régióban mind a hét magyarországi régió szerepel, az első négy helyen pedig magyar régiók szerepelnek.

 

Ez a statisztika azonban nem friss (2015-ös adatokat mutat), ahogy az Eurostat adatközlései általában két-három éves késéssel jelennek meg területalapon is (ekkorra érkeznek be az országokból és ekkorra dolgozzák fel őket), így érdemes ezeket ennek tudatában értékelni, mert lehet, hogy azóta javult, vagy romlott a statisztika. Ezt nem tudjuk.

Bátorfy Attila

Megosztás