Salgótarján

Salgótarjániak tiltakoznak egy veszélyesnek tartott hulladékkezelő telep ellen

Tavaly tavasszal adta hírül az egyik legnagyobb hazai hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, az Éltex Kft., hogy új telephelyet nyit a salgótarjáni volt Acélárugyár területén. A helyi lakosok egy része azonban tiltakozó petíciót indított az oda nagy mennyiségben beérkező használt akkumulátor miatt. A polgármester szerint a telepen nem folyhat veszélyes tevékenység, az Éltex pedig bejárást szervezett a helyszínre, hogy megnyugtassa a lakosságot. A környezetvédelmi hatóság ugyanakkor a salgótarjáni telephelyen folytatott „jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység” miatt idén márciusban 1,3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

Salgótarjánban is megjelentek a magyarországi akkugyárak használt akkumulátorai, aggodalmat és elégedetlenséget keltve sok helyi lakosban. A salgótarjáni telephelyet a hazai hulladékfeldolgozó szektor egyik legnagyobb szereplője, az Éltex Kft. működteti. S bár a kiadott engedély csak nem veszélyes anyagok gyűjtését és előkezelését engedélyezi, a helyszínen akkuk szétszerelése is folyik.

A minap írtuk meg, hogy az Éltex Kft. mocsai telephelyén engedély nélkül tároltak akkugyárból származó nehézfémtartalmú hulladékot, melynek a veszélyességet jelző besorolási kódját átírták. Kiderült, hogy a cég salgótarjáni telephelye miatt is „áll a bál”.

A lakosok petícióval tiltakoznak a hulladéklerakó ellen

Az Éltex tavaly márciusban adta hírül, hogy Salgótarjánban, az egykori Acélárugyár területén nyit egy új, 36 hektáros hulladékgyűjtő telephelyet. Ide a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedély szerint csak nem-veszélyes tartalmú hulladék kerülhet. Ám ha hinni lehet a mocsai polgármester asszony tájékoztatójának – melyet előző cikkünkben idéztünk – , már a tavalyi évben a cég salgótarjáni telephelyére kerültek át Mocsáról a nehézfémek kinyerését végző gépek. A városban többen aggódnak a telepre kerülő, akkugyárakból származó veszélyes anyagok miatt, állításaik szerint ugyanis rengeteg akkumulátort szállító kamion érkezik a telephelyre hónapok óta. A lakosok egy része petíciót is indított, tiltakozva az Éltex szerintük egészségre veszélyes tevékenysége miatt.

A Nógrád vármegyei hírportál beszámolója szerint a város polgármestere, Fekete Zsolt azzal kívánta megnyugtatni egy Facebook-bejegyzésben a helyieket, hogy a beszállított akkumulátorok megsemmisítését nem a salgótarjáni telepen végzik. De a polgármesteri posztból az is kiderül, hogy egyelőre a hatóságok sem találtak mindent rendben a telephely körül: „Tény azonban, hogy tűzvédelmi hiányosságokat tárt fel a katasztrófavédelem a területen, aminek következtében folyamatosak a munkálatok a katasztrófavédelem által előírtak megvalósítása, a szabályoknak való megfelelés vonatkozásában” – írja Fekete Zsolt, azt is ígérve, hogy tárgyalni fog az Éltex képviselőivel.  

Helyi lakosok által szervezett fórum 2023. április 5-én a salgótarjáni volt Acélárugyár területén létesült hulladéktelep ügyében.

A lakossági elégedetlenség miatt a cég bejárást is szervezett a telephelyre április 5-én 16:45-re, adta hírül a polgármester egy újabb Facebook-bejegyzésben, melyben újra leszögezte: „az Éltex Kft. vezetősége annak idején, miután megvette a területet, kijelentette, hogy a cégük csupán műanyag, papír és elektromos hulladékok (régi számítógépek) feldolgozásával fog foglalkozni, a környezetre káros hatást kibocsátó, meghibásodott akkumulátorokról nem volt szó. Az Éltex Kft. tájékoztatása szerint csak az akkumulátorok felülvizsgálatának tevékenysége folyik a cégük telephelyén. Ez ügyben jelenleg több típusú hatósági ellenőrzés és vizsgálat zajlik az egykori Acélgyár területén.”

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint a salgótarjáni telephelyen végzett „jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység” miatt a megyei környezetvédelmi hatóság idén márciusban 1,3 millió forintra büntette a céget. Mivel az OKIR adatbázisából a büntető határozat nem tölthető le, közadatigénylést nyújtottunk be a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalhoz; a válaszra azonban még várni kell.

A bejárás meghirdetett időpontjára pedig egy lakossági fórum is szerveződött az Acélárugyár épülete előtt, melyen körülbelül 50-60 lakos jelent meg. Mint a helyszínen kiderült, a telephelyre csak az a kb. 25 ember nyerhetett  bebocsátást, akik ezt előzetesen jelezték a cég számára, a bejáráson a sajtó képviselőit sem vehettek részt.

A telephely működése ellen tiltakozó lakosok arra is hivatkoznak, hogy tavaly decemberben kigyulladt egy akkumulátorokat szállító kamion a salgótarjáni piacnál, s hogy a Nógrád megyei Bátonyterenyén robbanásos baleset történt az ottani hulladékfeldolgozóban.

Az Éltex salgótarjáni telephelyének tevékenysége ellen tiltakozó petíció így fogalmaz: „Itt egyszerűen

nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e egy ilyen baleset, hanem az, mikor?”

 

Hová kerülhetnek még az akkugyárak veszélyes hulladékai?

A komáromi és a gödi akkumulátorgyárból származó selejtes, műszaki hibás akkuk tárolását és feldolgozását biztosítani kell, s a jelek szerint ezekből rendkívül nagy mennyiség keletkezik. A Chosun Biz koreai gazdasági portál beszámolója alapján a portfolio.hu írta meg, hogy az SK On komáromi gyárában nagyon magas arányban állítanak elő selejtes termékeket.

A korábbi cikkünkben említett CB Engineering Kft., amely a mocsai telep ügyében kiadott bírságos határozat szerint az Éltexnek átadta a hulladék-szállítmányt, szintén rendelkezik veszélyes anyagok feldolgozásával is foglalkozó telephellyel, mégpedig  a komáromi akkugyártól 16 kilométerre lévő Nagyigmándon. Ezen a nagyigmándi telephelyen az engedély szerint évi 50 ezer tonna hulladék gyűjthető, a nehézfémeket tartalmazó hulladékból azonban „csak” évi 600 tonnát dolgozhatnak fel.

A komáromi akkugyárból származó 83 tonna veszélyes hulladék besorolását hamisították meg a mocsai feldolgozóban | atlatszo.hu

A nyilvántartási adatok szerint a CB Engineering az Éltex számára annak kistarcsai telepén adta át a szállítmányokat. Kistarcsa Budapesttől keletre, Gödöllő mellett, Komáromtól több mint 100 kilométerre található. Majd ezt a 83 tonna veszélyes anyagot „raktárközi átadás” címén Kistarcsáról az Éltex mocsai telephelyére vitték át „bértárolásra”, s ennek során „kódváltás” is történt: a szállítmány új kódot, nem-veszélyes besorolást (19 12 03) kapott.

Emellett az Éltex Kft. kistarcsai telepére is érkeznek akkugyártásból származó anyagok – ide kerül többek közt a kobalt, nikkel, lítium, mangán oxidjainak keverékét és szerves oldószert (NMP) tartalmazó katódiszap is. De nagy mennyiségben szállítanak hibás és újrafeldolgozandó akkukat, valamint NMP-tartalmú szennyvíziszapot a SungEel Hungary Kft. Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson lévő feldolgozójába is.

Kiszakadt kerítés az Éltex Kft. kistarcsai telephelyén (A szerző felvétele)

A SungEel Kft. súlyos mulasztásairól szóló korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a bátonyterenyei üzemükbe 2021-ben és 2022 első két negyedévében a gödi Samsung-gyárból – ahol szintén van az Éltex Kft.-nek telephelye – érkezett a legnagyobb mennyiségű akkugyártásból származó hulladék. De a hulladékfeldolgozó tervezett bővítéséhez készült dokumentáció szerint az SK On komáromi gyárából is nagy mennyiségű veszélyes anyag érkezett Bátonyterenyére, s a legtöbb ilyen anyagot az Éltex Kft. szállította.

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég | atlatszo.hu

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Az egykori Acélárugyár épülete Salgótarjánban. A gyár területén létesült hulladéktelepen 2023. április 5-én az Éltex Kft. bejárást tartott a lakosság számára. 

Megosztás