orosz-ukrán háború

Többmillió dollárnyi készpénzzel menekült Magyarországra egy ukrán politikusfeleség és két üzletember az ukrán sajtó szerint

Az Ukrán Pravda értesülései szerint Igor Alexandrovich Kotvitsky ukrán politikus felesége bőröndökbe csomagolva próbált áthozni Magyarországra 28 millió dollárt és 1,3 millió eurót, de a magyar határőrök megtalálták nála a pénzt. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a NAV azt közölte, hogy nem mondhat semmit.

Ukrán lapértesülések szerint szintén bőröndökbe csomagolt nagy mennyiségű készpénzzel hagyta el Ukrajnát Magyarországon keresztül Ihor és Hryhoriy Surkis, a Dinamo Kijev focicsapat tulajdonosa és testvére.

Az Ukrán Pravda nevű lap március 20-án írta meg, hogy a Népfront nevű nacionalista párt volt országgyűlési képviselője, Igor Alexandrovich Kotvitsky felesége, Anastasia Kotvitska március 14-én érkezett Magyarországra Ukrajnából egy Opellel, benne az édesanyjával, két magyar személlyel és bőröndökbe csomagolt nagy mennyiségű készpénzzel: 28 millió amerikai dollárral (kb. 9,5 milliárd forint) és 1,3 millió euróval (közel 500 millió forint).

Seyar Kurshutov ukrán üzletember még aznap közzétett a Facebook-oldalán egy fotót készpénzzel megpakolt bőröndökről, és azt írta, hogy a becsomagolt devizamilliók kivitelét az országból az ukrán határőrök „nem vették észre”, a magyar határőrök figyeltek fel a rengeteg pénzre. Kurshutov közlése szerint az eset Tiszaújlaknál (ukránul Vylok) történt, és közzé is tette az érintett ukrán határőrök nevét. Igor Kotvitsky ugyanakkor cáfolta a feleségéről szóló híreket.

Az ukrán értesülések megjelenése után a rendőrséghez fordultunk információkért, hogy megtudjuk, egyáltalán igaz-e a hír, és ha igen, hol van most a pénz, illetve mi lesz a sorsa. Az ORFK sajtóosztálya villámgyorsan és kedvesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) irányított, ahol szintén nagyon rövid idő alatt válaszoltak a kérdéseinkre. Udvarias levélben közölték, hogy „a NAV nem hozhat nyilvánosságra konkrét esetre vonatkozó információkat a vámtitokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések okán”.

„Általános szabály, hogy minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, arról a vámhatóságnak köteles írásban nyilatkozni. A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál) kell benyújtani, ahol az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt” – tette hozzá az adóhivatal.

Ihor és Hryhoriy Surkis (forrás: Ukrainian Pravda)

Az Ukrán Pravda értesülései szerint más ukránok is nagy mennyiségű készpénzzel hagyták el Ukrajnát: a lap március 21-én arról írt, hogy február 26-án, két nappal az ország orosz megtámadása után Ihor Surkis és Hryhoriy Surkis két puccos autóval (egy Mercedes-Benz ML-500 és egy Mercedes-Maybach S650), utasokkal (köztük Hryhoriy két katonaköteles unokája, akik nem hagyhatták volna el Ukrajnát) és 17,6 millió dollárnyi (közel 6 milliárd forint) készpénzzel érkezett Magyarországra.

A lap értesülései szerint Surkisék is Tiszaújlaknál hagyták el Ukrajnát, és Tiszabecsnél léptek be Magyarországra, ahogy Anastasia Kotvitska.

A fiatalabb testvér, Ihor Surkis a Dinamo Kijev nevű focicsapat tulajdonosa és elnöke, Hryhoriy Surkis pedig korábban az ukrán labdarúgószövetség elnöke és az UEFA volt alelnöke, jelenleg politikus. Ők ketten Ukrajna leggazdagabb emberei között vannak, akik üzleti kapcsolatban álltak az oroszbarát Viktor Medvedchukkal, és akikkel szemben komoly korrupciós vádak merültek fel.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Seyar Kurshutov/Facebook

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás