közbeszerzés

Iskolai notebookok: kormányközeli cég is a beszállítók között

Nem verték nagydobra, hogy mely cégekkel kötöttek szerződést a tanulói és tanári laptopok leszállítására, amelyeket az Európai Unió újjáépítési alapjából akar majd finanszíroztatni az állam. Ezért több helyre is közadatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk a részleteket – végül a Klebelsberg Központ válaszolt. A szerződésekben szereplő műszaki leírások alapján a notebookok egérrel, táskával, operációs rendszerrel és jótállással együtt kerültek darabonként átlagosan bruttó 300 ezer forintba. A nyertes cégek között – amelyek összesen 27 milliárd forinton osztoznak – megtalálható egy olyan vállalkozás is, amelyeket korábban az Orbán-kormánnyal hoztak összefüggésbe.*Cikkünk első verziójában helytelenül neveztük meg két céget, amelyek, bár a szerződő felek között szerepeltek az adatbázisban, végül nem tettek ajánlatot.

A Klebelsberg Központ (KLIK) irányításával február közepén kezdték meg a tanároknak és diákoknak szánt 120 ezer notebook kiszállítását. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere akkor azt mondta, a következő négy évben 565 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot vásárolnak. Ezeket felmenő rendszerben mindig az ötödikesek és a kilencedikesek kapják meg. Március végéig 55 ezer notebookot kapnak diákok, 55 ezret pedagógusok, tízezret pedig az iskolákban helyeznek el.

„A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint 1168 település 3570 iskolájába szállítanak ki eszközöket. A programban valamennyi állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola részt vehet, a szakképzés azonban nem tartozik a célcsoportba” – számolt be a részletekről az Eduline.

Kampánycélra használták

Az Európai Unió újjáépítési alapjából finanszírozni kívánt laptopok kiosztása remek alkalmat biztosított a kormánypárti politikusoknak, hogy kampányoljanak vele az áprilisi választások előtt – legalábbis a fotók és beszámolók erről tanúskodnak.

Több iskolában ugyanis a Fidesz képviselő(jelöltje)i osztották ki az eszközöket.

Az első 108 eszközt például Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Becsó Zsolt, a Fidesz helyi képviselőjelöltje adta át a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban.

Pár nappal később Vitályos Eszter, a Fidesz szentendrei képviselőjelöltje adott át személyesen 238 laptopot a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, majd Csöbör Katalin miskolci képviselőjelölt jelent meg az Avasi Gimnázium rendkívüli szülői értekezletén, hogy 181 diákot és 8 tanárt ajándékozzon meg a laptoppal.

Előbbi miatt a Momentum panaszt tett, a választási bizottság pedig megállapította, hogy az iskolában kampányoló fideszes jelölt jogsértést követett el. Igaz, bírság kiszabását már nem tartották indokoltnak.

Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap (RRF – Recovery and Resilience Facility) megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Magyarország is elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, amely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A program költségvetésének meghatározó része az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés fejlesztését érinti. Az Európai Unió azonban – elsősorban a jogállamisággal kapcsolatos kifogások miatt – egyelőre nem tudott megállapodni Magyarországgal az újjáépítési alap kifizetéseiről, a forrásokat befagyasztották.

Ismerős cégnevek a beszállítók között

Az egyik eseményen elhangzott, hogy egy laptop 300 ezer forintba került, azonban pontosabb részletekről (például arról, hogy kik voltak a beszállítók) a képviselők és a kormány sem beszélt. Ezért közadatigényléssel kértük ki az „RRF-1.2.1-2021 DIGITÁLIS OKTATÁSHOZ VALÓ EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS FELTÉTELEINEK BIZTOSÍTÁSA A TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA” elnevezésű pályázat során eddig beszerzett és/vagy kiosztott informatikai eszközökkel kapcsolatos szerződéseket.

A Klebelsberg Központ által megküldött szerződésekben található műszaki leírások szerint egy notebook egérrel, táskával, operációs rendszerrel és jótállással együtt került átlagosan bruttó 300 ezer forintba. A KLIK hat céggel kötött szerződést, amelyek összesen 27 987 395 800 forintért vállalták a beszállítást.

Az Euro One Zrt. 5 673 039 200 forintért kapott megbízást. Az Euro One Zrt.-ről 2016-ban megírtuk, hogy a számítástechnikai iparágban dolgozó vállalat akkor több mint 560 millió forint értékben kötött szerződést a KLIK-kel.

Korrupcióinfó: A tanulmányírás az új olajszőkítés | atlatszo.hu

Újabb EU-s forrásokból finanszírozott gyanús közbeszerzéseket mutatott be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a heti korrupcióinfó sajtótájékoztatón. A KLIK tízmilliárdos Köznevelés az iskolában fantázianevű TÁMOP pályázatából több olyan tanulmányt is kifizettek, melyeknek részletei szóról szóra megegyeznek. A költségvetés részletes elemzésekor az Átlátszó rábukkant egy gyorsan felívelő, Fidesz-közeli informatikai cégre is.

Hat évvel ezelőtti írásunk szerint az Euro One Zrt. a második Orbán-kormány alatt hatalmas fejlődésnek indult, ami nem volt független az állami megbízásoktól. 2012-ben még 6,5 milliárd forint bevétele volt az értékesítésekből, ami 2015-re már közel háromszorosára, 17 milliárd forintra nőtt. A cég ekkor számos közbeszerzési keretmegállapodással rendelkezett. Többek között ők szereztek be Microsoft licenszeket a Nemzeti Kulturális Alapnak is. A cég 2018-ban ért a csúcsra, akkor 20 milliárdos forgalmuk volt.

A jó politikai kapcsolatok vélhetően hozzájárultak a sikerhez. „Az Euro One helyszínt üzemeltetett 2012-ben a tusnádfürdői nyári egyetemen, ahol Orbán Viktor minden évben szellemi útmutatást ad politikai közösségének. Ezen a nyári egyetemi helyszínen beszélgetést moderált Gulyás Kovács Gergely, akit az Euro One stratégiai vezérigazgatójának aposztrofáltak.

Forrás: infoter.eu

Gulyás az első Orbán-kormányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának volt a főtanácsadója, majd később Fellegi Tamás miniszternek adott tanácsokat. Ugyanő a botrányosan bedőlt Quastornál is betöltött vezetői pozíciót.” A cég tulajdonosa évek óta a BRAVOGROUP HOLDING Vagyonkezelő Kft., az Opten cégadatai szerint Gulyásnak jelenleg nincs köze a vállalkozáshoz.

A Delta Systems Korlátolt Felelősségű Társasággal 5 548 630 000 fortint értékben kötött szerződést a Klebelsberg Központ.

A hvg.hu szerint a „Delta árbevétele az elmúlt években szépen nőtt (2020-ban 13,5 milliárd forint volt), köszönhetően annak is, hogy meglehetősen jól szerepel az állami informatikai közbeszerzéseken. A Mészáros Lőrinc és Vida József közreműködésével az MKB-ból, a Budapest Bankból és a Takarékbankból összeboronált Magyar Bankholding jelenlegi első embere, Barna Zsolt, vagy például a rendőrségi beszállító Neuman Péter is megfordult benne.”

A Delta Systemsről legutóbb azért írt a sajtó, mert a Nemzeti Adó-és Vámhivatal közel 43 milliós pénzbírsággal sújtotta a vállalatot. A Delta fellebbezett a határozat ellen.

A SERCO Informatika Kft. 5 538 292 200 forintos megbízást kapott. A cég sorozatban nyeri a közbeszerzéseket, éves bevétele 6,8 milliárd forint volt 2020-ban. A Szinva NET Zrt. 5 590 190 000 forintért, a PC Trade Systems Kft. (amely szintén gyakran kap állami megbízásokat) 2 822 600 400 forintért, míg a Traco Zrt. 2 820 644 000 forintért szállíthat le notebookokat az államnak.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő az I. Béla Gimnáziumban adta át diákoknak és tanároknak az állami laptopokat (forrás: a képviselő Facebook-oldala)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás