cikkünk nyomán

„Most rossz fát pisiltél le” – levélváltásunk Pesty Lászlóval a székely petícióról, amihez Moszkvában talált szövetségeseket

A kormánypárti dokumentumfilmes és kommunikációs szakember inkorrektséggel és etikátlansággal vádolja az Átlátszó cikksorozatát, amelyben bemutattuk, hogyan fordult a keze alatt orosz irányba egy eredetileg a Székelyföld autonómiáját célzó európai uniós polgári kezdeményezés, amelynek a promóciójára Pesty László nonprofit cége 637 millió forintos magyar állami támogatást kapott. Válaszunkban felhívtuk a figyelmét arra, hogy Oroszország felhasználja az etnikai kisebbségek ügyét az Európai Unió ellen, és hogy ennek milyen következményei lehetnek, azt február 24-e óta, azaz az orosz-ukrán háború kitörése után talán nem kell megmagyarázni. A levélváltást teljes egészében közreadjuk.

Pestyről tényfeltáró cikksorozatban írtuk meg, hogy az európai uniós székely petíció kapcsán Kiss Szilárd, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott egykori moszkvai magyar diplomata közreműködésével olyan lettországi orosz partnerekkel épített ki kapcsolatot, akik az ottani nemzetbiztonsági szervek látókörében vannak, és többször is Moszkvába utazott szövetségeseket keresni az ügyhöz.

Cikksorozatunk első részében bemutattuk a Székelyföld autonómiáját célzó európai polgári kezdeményezést, Kiss Szilárd és Pesty László látogatását Lettország fővárosában és azokat az oroszokat, akikkel ott találkoztak.

A második részben elmondtuk, hogy a székely petíció reklámozására 673 millió forint adományozott a magyar kormány egyik pénzalapja, ám ezt az összeget nem a székelyek társadalmi szervezete, hanem a Pesty László érdekeltségében álló nonprofit cég költhette el.

Cikksorozatunk harmadik részében megírtuk, hogy a lettországi kiránduláson túl Pesty a kampányidőszak alatt háromszor utazott Moszkvába. Vagyis többször, mint ismereteink szerint bármilyen, a kampányban konkrét szerepet játszó európai uniós országba. Szakértő forrásaink egybecsengő véleménye szerint Moszkva bevonása kimondottan káros a székely ügynek.

Végül pedig a korrektség kedvéért közreadtuk a cikksorozathoz készült és videóra vett interjúkat teljes terjedelmükben. Pesty László mellett interjút készítettünk Szél Bernadett országgyűlési képviselővel, és Rácz Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársával is.

Pesty László a magyar adófizetők pénzéből, a székelyek nevében az oroszoknak kampányol – itt vannak az interjúk | atlatszo.hu

A Székely Nemzeti Tanács indította azt az európai polgári kezdeményezést, amibe Pesty László bevonta Kiss Szilárdot, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott volt moszkvai diplomatát. A kezdeményezést segítő kampányra 673 millió forintot adományozott a magyar kormány egyik pénzalapja, ám ezt az összeget nem a székelyek társadalmi szervezete, hanem a Pesty László érdekeltségében álló nonprofit cég költhette el.

Pesty László előbb egy Partizán-interjúban, majd Bodoky Tamásnak, az Átlátszó főszerkesztőjének címzett emailben reagált a cikksorozat megjelenésére, amelyet ezúton a főszerkesztő válaszával együtt teljes egészében közreadunk.

Pesty László levele Bodoky Tamásnak

Szia Tomi!

Már bocs a közvetlen megszólításért, de nem tegnap óta ismerjük egymást, és nem is vagyunk rossz viszonyban, bár a politikai barikád ellenkező oldalán állunk. Igen, kb. 16 éve vagyunk ismerősök. Mert a 2006-os szem kilövetés után egy nagyon bátor és átütő munkát publikáltál, rávilágítva az akkori jogsértések borzalmaira, dacára annak, hogy az egyik baloldali sajtóorgánum fontos munkatársa voltál.

Szóval: az általad vezetett, főszerkesztett Átlátszó.hu nemrég egy rendkívül inkorrekt cikket közölt rólam és az általam vezetett kampányról, a velem készült „interjú” szövegére hivatkozva, az általam képviselt székely kezdeményezés, az uniós aláírásgyűjtés kapcsán.

Sejtettem, mire készültök, ezért amikor kollégáid az „interjút” készítették, én magam is –  persze az ő beleegyezésükkel – a beszélgetésről hangfelvételt készítettem. Igen, itt ült nálunk Boglárka és Márton, az Átlátszó.hu két újságírója, vagyis a Te beosztottjaid, munkatársaid, és próbáltak megszívatni. Két órán keresztül. De ők szívták meg, mivel sajnos minden kritikusnak szánt kérdésükre pontos, őszinte, sőt egy idő után kissé ironikus választ adtam. Már-már vicces volt, ahogy a „riporter” Boglárkától, aki az anyag készítője lett volna, és félóra után már ötödször futott lyukra és sült föl, a kérdezést átvette Márton, az Ő „mentora” aki csak „megfigyelőként” jött.

Figyelj Tomi, küldjetek legközelebb 4, 6, vagy 8 „riportert”, akkor is egyedül fogok itt ülni, és mivel nincs titkolni valóm, és még kommunikálni is tudok, akkor is hasonló anyag fog születni. Az anyag – tehát a 2 órás beszélgetés anyaga – nem csak nálatok van meg, hanem „riportered” beleegyezésével nálunk is. Én is tudnék ebből a hanganyagból egy szándékosan rosszindulatú, szemét anyagot készíteni, csak egyelőre nem teszem. Már csak az újságírói szolidaritás okán sem. Na, az a végtermék jegyzem meg, ciki lenne Rátok nézve.

De én nem vagyok Ti, én másként gondolkodom a sajtóetikáról.

Nagyon sokan hívtak fel, az Átlátszó.hu (igen, linkeljük be, olvassák csak, sőt reklámozzunk Titeket, : https://atlatszo.hu/kozpenz/2022/03/01/pesty-laszlo-a-magyar-adofizetok-penzebol-a-szekelyek-neveben-az-oroszoknak-kampanyol-itt-vannak-az-interjuk/) (Mert hogy heccből mi, a Gerilla.hu még ellenfeleinket is szívesen promotáljuk). A cikkek megjelenése után (és nem csak jobboldali, de baloldali barátaim is) sokan felhívtak, hogy ez elképesztő, és indítsak sajtóhelyreigazítási eljárást. Mert a hazugság nem jobb- vagy baloldali ügy, a hazugságnak nincsen színe, hovatartozása, a hazugság, az hazugság.

De nem indítottam sajtóhelyreigazítási eljárást.

Miért? Nos:

1.     Nem óhajtok kollégákkal pereskedni, egyszerűen nincsen hozzá kedvem.

2.     Szívesen felsorolom a Nálatok megjelent cikkben szereplő állítások közül azokat, amelyek valótlansága igazolható, konkrét, egzakt, tehát bizonyosan megnyerném ezt az el nem indított pert, de ezzel itt, most, nem untatlak. Egyet szögezzünk le: a cikkben ordas hazugságok vannak.

3.     Külön pontban sorolhatnám fel a nem „peresíthető”, tehát csak manipulatív, sunyi, lapos, utalásszerű, tendenciózus mondatokat. Mindketten ismerjük a szakmánkat. És annak technikáit. Tudjuk, hogyan lehet rosszindulatúan utalgatni nem létező dolgokra. Úgy, hogy miközben ne tegyünk konkrét kijelentéseket, az olvasóban, a nézőben a végén mégis az a benyomás alakuljon ki, hogy a cikk, a sztori alanya (a célszemély) egy kútmérgező csirkefogó (miközben nem az), és mégis peresíthetetlen legyen az anyag. Igen, tudjuk, de nem szoktuk megcsinálni. Vagyis, hogy nem illik. Ezt hívják sajtóetikának. Pontosabban: jóízlésnek.

4.     Fontos szóba hoznom, hogy telefonbeszélgetésünk alkalmával megemlítettem, hogy nem csak hazug, de rendkívül káros is ez, a riportered által erőltetett koncepció, miszerint ez az egész székely kezdeményezés, az európai uniós aláírásgyűjtés nem is egy székely cucc, hanem az oroszok ármánykodása a nyugat ellen, szóval az Átlátszó.hu koncepciója nem csak hazug, de még árt is. Nagyon sokat árt, pláne most, a háború árnyékában. Akkor úgy tűnt, hogy Te ezt érted….

5.     Továbbá: egy olyan ügybe rúgtatok bele, ami nem egy Fidesz-sztori, és még csak nem is jobboldali történet, hiszen nemcsak Varga Judit, Kocsis Máté, Kásler Miklós álltak mellé, hanem már a kezdetektől fogva látványosan támogatta a baloldal nagyon sok fontos prominense – Karácsony Gergely, Fekete Győr András, Keresztes Lóránt is. Sőt, sokan megköszönték nekem az elmúlt 2 évben, hogy kb. 32 éve először kommunikáltam, és valósítottam meg egy olyan projektet, ami egyesítette a nemzetet (az országot, a társadalmat, hívja ki, minek szereti).

6.     És még egy apróság: a székely európai aláírásgyűjtést (Írdalá.hu, Signiteurope.com) és annak kampányát nem csak a politikai paletta csaknem teljes egésze támogatta, de a kormányközeli sajtó mellett az ellenzéki sajtó is. Csak egy példa, a százból: az ATV az egyik kampányhajrában egy nap kétszer is beadott élőadásba, reggel 8-kor és este fő műsoridőben, szintén kb. 8 percre, hogy segítsenek. És a többieket itt most fel sem sorolom.

7.     Ja, ahogy a pesti melósok szokták mondani: „Most rossz fát pisiltél le.”

Konzekvencia: na, az nincs. Azt vonjátok le Ti magatok. Két év alatt az egész magyar sajtó, jobbról, balról és középről, segítette az ügyünket, a székelyek ügyét, és ezáltal az összes európai nemzeti kisebbség ügyét. Két év alatt a teljes magyar sajtó nem, hogy nem ekézte, de aktívan támogatta ezt a történetet. Ti vagytok a kivétel.

Luis Bunuel írta valahol: „Rossz filmet csináltam, de nemtelent soha.”

Hát, ennek a szempontnak most, szerintem, nem tudtál megfelelni.

Még mindig barátsággal

Pesty László
Pesty Fekete Doboz
és
Gerilla.hu

Bodoky Tamás válasza Pesty Lászlónak

Kedves Laci!

1. Egyrészt örülök, hogy nem akarsz perelni, és nem raboljuk egymás ügyvédeinek az idejét. Másrészt nagyon kíváncsi lennék arra, hogy melyek a konkrétan igazolhatóan valótlan állítások, az „ordas hazugságok” a cikksorozatban, amelyekre utalsz, kérlek, hogy peren kívül küldd át nekem ezeket, szeretném tanulmányozni.

2. A székelyek ügyét én is fontosnak tartom, a trianoni évfordulóra cikket is közöltünk a témáról Bereznaytól:
https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/06/05/bereznay-andras-trianon-az-onrendelkezes-elvenek-es-joganak-megcsufolasa/
https://english.atlatszo.hu/2020/06/09/andras-bereznay-treaty-of-trianon-was-a-mockery-of-the-principle-and-right-of-self-determination/

3. Hogy Oroszország mi mindenre képes a kisebbségvédelem ürügyén, azt talán február 24-e óta nem kell megmagyarázni, kihagyom.

4. Hogy Oroszország ezt a témát felhasználja a Nyugat ellen és a birodalmi törekvéseinek megalapozására, nem kérdés vagy vélemény, hanem tényvalóság. Ahogyan a mi meglátásunk szerint téged is felhasznált, vagy egymást felhasználtátok, mindegy is. Erről szól a cikksorozatunk.

5. Engem hidegen hagy, hogy ki mindenki állt ki a projekted mellett, és milyen politikai oldalakról, mert nyilván nem voltak tisztában a körülményekkel. Ha tudták volna, hogy az oroszokkal dolgozol az EU ellen, nem álltak volna ki ennyien. Kérdezzünk végig mindenkit, aki támogatta?

6. A riporterek szerintem jól végezték a dolgukat, az egy szokványos felállás, hogy van egy tapasztaltabb, és van egy kezdő gyakornoka. Nagyon nem elegáns tőled egy kezdő riportert rugdosni, annál te sokkal nagyvonalúbb vagy, és felteszem, neked is vannak fiatal kollégáid. Koncentráljunk a tartalmi kérdésekre.

7. Minden lehetőséget megadtunk neked, hogy megjelenítsd az álláspontodat, a kétórás saját interjút közzétettük vágatlanul is, most a partizános interjúdat is kiraktuk az Átlátszóra, és ezúton meghívlak egy átlátszós podcast-adásba is, ahol ismét megütköztetheted érveidet Marci és Boglárka meglátásaival, mintegy egy órás terjedelemben, ha van hozzá kedved.

8. Én nem fogok úgy moralizálgatni, ahogy te teszed, de találtam egy idevágó Orbán-idézetet, ennek a szellemében jártunk el az ügyben:

„Mi  az ajtót a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy ezek a dolgok visszamásszanak az ablakon.”

üdv, Tamás

(„Hazugságlistát” azóta sem kaptunk Pestytől – a szerk.)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás