cikkünk nyomán

Pesty László a Partizánban reagált a cikkeinkre, amikben európai uniós muszkavezetéssel vádoltuk

A Partizán élőben követte a március 15-i eseményeket, az Orbán Viktor beszédével megkoronázott Békemenetet és az egyesült ellenzéki pártok nagygyűlését is. A helyszíni tudósítások mellett stúdióbeszélgetésekkel is készültek, az egyik meghívott vendég pedig Pesty László dokumentumfilmes volt, akit Gulyás Márton műsorvezető a róla nemrég megjelent Átlátszó-cikkekről kérdezett. 

Februárban Pestyről egy cikksorozatban írtuk meg, hogy az európai uniós székely petíció kapcsán Kiss Szilárd, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott egykori moszkvai magyar diplomata közreműködésével olyan lettországi orosz partnerekkel épített ki kapcsolatot, akik az ottani nemzetbiztonsági szervek látókörében vannak.

Cikksorozatunk első részében bemutattuk a Székelyföld autonómiáját célzó európai polgári kezdeményezést, Kiss Szilárd és Pesty László látogatását Lettország fővárosában és azokat az oroszokat, akikkel ott találkoztak.

A második részben elmondtuk, hogy a székely petíció reklámozására 673 millió forint adományozott a magyar kormány egyik pénzalapja, ám ezt az összeget nem a székelyek társadalmi szervezete, hanem a Pesty László érdekeltségében álló nonprofit cég költhette el.

Cikksorozatunk harmadik részében megírtuk, hogy a lettországi kiránduláson túl Pesty a kampányidőszak alatt háromszor utazott Moszkvába. Vagyis többször, mint ismereteink szerint bármilyen, a kampányban konkrét szerepet játszó európai uniós országba. Szakértő forrásaink egybecsengő véleménye szerint Moszkva bevonása kimondottan káros a székely ügynek.

Végül pedig a korrektség kedvéért közreadtuk a cikksorozathoz készült és videóra vett interjúkat teljes terjedelmükben. Pesty László mellett interjút készítettünk Szél Bernadett országgyűlési képviselővel és Rácz Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársával is.

Pesty László a magyar adófizetők pénzéből, a székelyek nevében az oroszoknak kampányol – itt vannak az interjúk | atlatszo.hu

A Székely Nemzeti Tanács indította azt az európai polgári kezdeményezést, amibe Pesty László bevonta Kiss Szilárdot, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott volt moszkvai diplomatát. A kezdeményezést segítő kampányra 673 millió forintot adományozott a magyar kormány egyik pénzalapja, ám ezt az összeget nem a székelyek társadalmi szervezete, hanem a Pesty László érdekeltségében álló nonprofit cég költhette el.

Pesty László 2022. március 15-én a Partizán vendége volt, ahol Gulyás Márton műsorvezető kérdezte az Átlátszón megjelent cikksorozatról. Pesty azt válaszolta Gulyásnak, hogy a székely petíció kapcsán nem volt orosz befolyás, és levelet küld a cikksorozat miatt Bodoky Tamásnak, az Átlátszó főszerkesztőjének. A beszélgetés 54:50-től látható:

Pesty László két nappal a partizános szereplése után, 2022. március 17-én küldte el az említett levelet Bodokynak. Pesty a levélben arról írt, hogy az Átlátszó róla és az általa vezetett székely kampányról „rendkívül inkorrekt” cikket közölt, amelyben szerinte „ordas hazugságok vannak”, ám nem közölte, hogy mik ezek, azt azonban leszögezte, hogy nem fog miattuk sajtóhelyreigazítási eljárást indítani.

„Nem óhajtok kollégákkal pereskedni, egyszerűen nincsen hozzá kedvem” – indokolta döntését a dokumentumfilmes, aki az alábbi sorokkal zárta levelét: „Két év alatt az egész magyar sajtó, jobbról, balról és középről, segítette az ügyünket, a székelyek ügyét, és ezáltal az összes európai nemzeti kisebbség ügyét. Két év alatt a teljes magyar sajtó nem, hogy nem ekézte, de aktívan támogatta ezt a történetet. Ti vagytok a kivétel.”

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás