Média

A NER-média külföldi terjeszkedéséről szóló IPI-jelentésben jelent meg Sarkadi Nagy Márton cikke az orbánista hírügynökségről

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) friss jelentése három témakörben követi az Orbán-rendszer külföldi médiabefolyásolási eszköztárát: a szlovén és észak-macedón médiabefektetések, a határon túli magyar médiának juttatott támogatások és a V4NA nemzetközi hírügynökség vonatkozásában. A jelentésen az Átlátszó és az Átlátszó Erdély egy-egy munkatársa is dolgozott.

Orbán Viktor rendszerének magyarországi médiakezelési gyakorlatáról számtalan írás született a nemzetközi médiában. Arról már sokkal kevesebb – írja a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) az új jelentésének beharangozójában –, hogy a Fidesz a média befolyásolását és irányítását célzó törekvései nem állnak meg az országhatároknál.

Az angol nyelvű jelentés a Szlovéniában és Észak-Macedóniában eszközölt magyar médiabefektetésekről, a határon túli magyar sajtó politikai ízű támogatásairól, valamint a V4NA nemzetközi hírügynökségről szól. A jelentést (pdf) itt lehet letölteni.

The role of Hungarian capital in foreign media by atlatszo on Scribd

Kollégánk, Sarkadi Nagy Márton a V4NA-ról szóló fejezeten dolgozott. A Habony Árpádhoz köthető úgynevezett hírügynökségről munkatársunk az Átlátszóra írott cikke itt olvasható.

Partneroldalunk, az Átlátszó Erdély főszerkesztője, Sipos Zoltán a Romániába érkező, médiás célú magyar kormányzati támogatásokról írt. Sipos legutóbbi cikkét a témában itt lehet elolvasni.

A bécsi székhelyű International Press Institute, azaz a Nemzetközi Sajtóintézet 1950-ben jött létre. Közel száz országból érkező tagságát médiás cégek vezetői, szerkesztők és újságírók alkotják. Az IPI végzi az Európai Unió oknyomozás-támogató programjának koordinálását is.

A Nemzetközi Sajtóintézet rendszeresen kritizálja az Orbán-kormányt, legutóbb azon rendelet miatt, ami a vonatkozó bírósági ítéletet gyakorlatilag felülírva biztosítja, hogy a független médiumok újságíróit továbbra se engedjék be kórházakba tudósítani.

A címlapkép forrása a Nemzetközi Sajtóintézet.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás