Média

Négyszáznyolc Átlátszót lehetne finanszírozni a lakájmédiának juttatott állami hirdetésekből

A kormánypárti média 2017-ben összesen 56 milliárd forintnyi listaáras állami hirdetést kapott. A nonprofit kiadó által készített Átlátszó tavalyi teljes bevétele 137,2 millió forint volt, ebben benne vannak az olvasóink mikroadományai, az SZJA 1% felajánlások, és az intézményi donoroktól kapott támogatások is.

Az Orbán Viktor miniszterelnök repülőútjairól, Mészáros Lőrinc luxusjachtozásáról és különféle állami tisztségviselők találkozóiról szóló cikkünk után egy kis hezitálást követően beindult a kormánypárti propagandasajtó az Átlátszó ellen (tényleg érdemes végignézni a kronológiát, egészen elképesztő).

Bár azt tudjuk, hogy az Átlátszó egyik állandó eposzi jelzője a „Soros által kitartott média”, mégis egészen komikus, amikor valamelyik kormánypárti lap leírja, hogy „Soros pénzén támadja a kormányt az ellenzéki média”, majd a z Origo, vagy a Habony Árpárdhoz köthető Lokál leírja, hogy az Átlátszó tevékenységét tavaly „mintegy” 50 millió forinttal (egészen pontosan 46,7 millióval) támogatta a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány.

Mások azt is sejteni vélik, hogy az Átlátszóhoz az olvasóinktól érkező mikroadományok, amelyek teljes összege 2017-ben 44,4 millió forint volt, szintén valahogy Soros György pénztárcájához köthetők, mintha az 500 és 1000 forintosokat személyesen ő adogatná oda az embereknek, hogy utána utalják át az Átlátszó számlájára.

Az Átlátszó gazdálkodása és forrásai, szemben a kormánypárti médiával, megalakulása óta teljesen átlátható, követhető, mivel minden évben szövegesen és grafikonokon is tételesen közzétesszük, hogy az adott évben honnan jöttek az Átlátszó bevételei és mire költöttük azt el.

Az Átlátszón soha nem voltak állami hirdetések, és soha nem is kapott állami forrást. A fent részletezett forrásokból tavaly az Átlátszó mindösszesen 137,2 millió forint bevételre tett szert, és ebből 104,9 millió forintot költött el. A maradékot áthoztuk az idei évre.

Ebből a pénzből tudunk oknyomozni, olyan eszközöket fejleszteni, mint a Ki-Mit-Tud, az Üvegzsebfigyelő vagy az Álhírvadász, továbbá workshopokat tartani, médiatudatossági projekteket vállalni, edukálni, a megyei napilapok elkormányosítása óta vidéki tudósító-hálózatot fenntartani. Ez a 137,2 millió forint pedig így aránylott 2017-ben a kormánypárti média listaáras állami hirdetési bevételeihez, amiből most többek közt az Átlátszó elleni propagandahadjáratot is fizetik:

A tartalmaink ingyen elérhetőek és szabadon felhasználhatóak, de az Átlátszó csak rád számíthat. Arra, hogy magadénak érzed a kezdeményezésünket, hogy fontosnak tartod, amit csinálunk, és mindezt ki is fejezed azzal, hogy lájkolsz bennünket, megosztod a cikkeinket – és ha lehetőséged van rá, egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel is támogatod a munkánkat. Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás