Kerületi ügyek

Titok, hogy miért lett olcsóbb a Tiborcz István üzlettársának majdnem eladott zuglói önkormányzati telek

„Leárazott” önkormányzati telket vett volna Tiborcz István volt üzlettársának, Erdei Bálintnak a cége Zuglóban. Az ingatlan több mint 100 millió forinttal lett olcsóbb a 2018-as értékbecslés óta, pedig a helyi építési szabályok változása miatt jelentősen megnőtt az oda építhető lakások száma. Az MSZP-s vezetésű Zugló önkormányzata az ügy kapcsán mutyigyanús részleteket említő Hadházy Ákost rágalmazásért feljelentette. A történet kulcsát jelentő új értékbecslés indoklását még a gazdasági bizottság külső tagja is csak titoktartási nyilatkozat aláírása után láthatta. Elkísértük őt az iratbetekintésre, de csak messziről nézhettük a papírköteget. A hírek szerint a telek eladása az előválasztás után ismét napirendre kerülhet.

Zuglóban az Egressy út 102104., 106., valamint az Angol utca 28. címen található az az összesen 6300 négyzetméteres telek, amit értékesíteni tervezett a kerületi önkormányzat. A telek eladása kapcsán azonban egy kerületi önkormányzati képviselő (Várnai László, Civilzugló) különös részleteket talált, amelyek kapcsán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő tárt további adatokat a nyilvánosság elé, azzal a címmel, hogy Tiborcz üzlettársával bizniszel a zuglói önkormányzat.

A szocialista vezetésű Zugló ugyanis a telket a korábbi, 2018-as értékbecslés során megállapított árnál több mint 100 millió forinttal kevesebbért készült eladni az egyedüli jelentkezőnek. Ez pedig nem más, mint Tiborcz István volt Elios-os üzlettársának, Erdei Bálintnak az érdekeltsége (Angolkert Lakópark Kft.), amit néhány nappal a telekeladási pályázat kiírása előtt alapítottak.

A telek eladásának ügye az augusztusi gazdasági bizottsági ülésen (itt végül lekerült a napirendről), majd a rendkívüli testületi ülésen (kevés volt a megjelent képviselő) tárgyalták volna. Ugyan a szeptember eleji testületi ülés napirendjén nem szerepelt az eladás ügye, a legfrissebb hírek szerint erre továbbra is készül a kerületi vezetés: forrásaink szerint az előválasztás után dönthetnek majd ismét a telek eladásáról.

Az ügyet a nyilvánosság elé táró Hadházy a telekeladás alábbi részleteit kifogásolta:

 1. a helyi lakosság eleve nem szeretné, ha eladnák, inkább parkot szeretnének ott;

 2. a telkek vételára több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a három éve becsült érték (825 millió forint volt a 2018-as értékbecslés eredménye, most pedig 709 millióért hirdették meg a telket, s a Tiborcz-üzlettárs cége a minimum árnál pár százezer forinttal ajánlott többet);

 3. a pályázaton egy jelentkező volt (Hadházy szerint ez utalhat arra, hogy bennfentes módon értesült a cég a pályázati kiírásról, de az önkormányzat ezt azzal cáfolja hogy az előírások szerint több helyen is meghirdették a telket);

 4. a vevő cég tulajdonosa Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével együtt alapította az ELIOS Zrt-t;

5.stikában értékesítették volna a telkeket (a nyári időszakra érvényes szabályok szerint nem a teljes önkormányzati testület, hanem csak a gazdasági bizottság elé került, így  a testületi ülésnél kisebb nyilvánosságot kapott, mivel nem szólhatott az ügyhöz hozzá minden képviselő, és így az előterjesztő alpolgármesternek sem kellett választ adnia nyilvánosan a felmerülő kérdésekre).

Hadházy szerint különös a pályázati kiírásnak az a kitétele is, hogy e-mailben is el kellett küldenie a jelentkezőnek a pályázatát, mert a képviselő szerint ilyen megoldásnál esetleg lehetőség van a postán beküldött pályázatok hivatalos bontása előtt értesíteni a pályázókat más érdeklődők megjelenéséről. A képviselő szerint a telek kapcsán történt események időpontja is árulkodó:

2021. 02. 25.: önkormányzati határozat a telek eladásáról;

2021. 03. 23.: új értékbecslés, a korábbihoz képest több mint  100 millióval olcsóbb árat adva;

2021. 03. 26.: építési szabályzat módosításának elfogadása;

2021. 04. 24.: a módosítás hatályba lépése (ez sokkal több lakás építését teszi lehetővé, így nagyobb hasznot garantál a lakóparkot építő vevőnek);

2021.06.02.-06.30.: az értékesítési pályázat kifüggesztése (a pályázati kiírásban a régi övezeti besorolás szerepel, nem említi a külön egyedi szabályt):

2021. 07. 06.: pályázat beadásának határideje.

A telek ügyére Hadházy figyelmét egy zuglói önkormányzati képviselő (Várnai László, Civilzugló Egyesület) hívta fel. Várnai a blogján részletezi a kifogásait:

A telek ráadásul fura értéknövekedésen ment át az elmúlt években. A »zöldpárti« Karácsony alatt 2018-ban megemelték a beépíthetőséget, az addig 170 lakásra engedélyt adó Zuglói Építési Szabályzat módosításával immár  246 lakás volt építhető reá. De ez még nem volt elég, a pályázatot már kiírták amikor 2021. március 26-án az Építési Szabályzatot erre a telekre külön módosították, tovább emelve a beépíthetőséget, építési magasságot, stb. ezért immár 288 lakás építhető a telekre.

Az önkormányzat vezetése szerint a telek ügyében minden szabályosan zajlott: azért kellett idén új értékbecslést készíteni és alacsonyabbra vinni az árat, mert évekig még érdeklődő sem volt a korábbi áron, arról pedig nem ők tehetnek, hogy csak egyetlen ajánlat érkezett a pályázati kiírásra. A telek eladását azzal is indokolta a kerület vezetése, hogy a kormányzat miatt csökkent bevételű önkormányzatnak pótolnia kell a működéshez szükséges forrásokat. Az önkormányzat vezetése jó hírnév megsértéséért, rágalmazásért feljelentette Hadházyt.

Ugyanakkor Hadházy (aki a Momentum zuglói képviselőjelöltje a jövő évi választásra) és az önkormányzat ellenzéki tagjai szerint túl sok a véletlen egybeesés a telek értékesítése kapcsán. Így látta ezt Ruskál-Klemm Csilla is, a zuglói önkormányzat gazdasági bizottságának a Momentum által delegált külsős tagja, aki nem hagyta annyiban, s úgy döntött megnézi, mi van az értékbecslés indoklásában, hogy megértse, miért hirdették meg az értékes telket a három évvel ezelőtti árnál több mint 100 millió forinttal kevesebbért.

A dokumentum megtekintésére a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. adott lehetőséget Ruskál-Klemmnek, akit az Átlátszó stábja is elkísért az iratbetekintésre.

Titok, hogy miért lett olcsóbb a Tiborcz István üzlettársának majdnem eladott zuglói önkormányzati telek from atlatszo.hu on Vimeo.

Ruskál-Klemm Csilla a dokumentum megismerését követően a kerület jegyzőjéhez fordult az értékbecslés alapján felmerült kérdéseivel. Bár maga az értékbecslés egyelőre nem nyilvános (szerzői jogokra hivatkozva titkolja az önkormányzat, bár nem tudni, volt-e ilyen kitétel az értékbecslőkkel kötött szerződésben) – a levélből következtetni lehet az ügy problémás pontjaira. A gazdasági bizottság külsős tagja többek között az alábbiakra kérdezett rá (a teljes levél itt megtekinthető) a jegyzőnél:

Az elérhető ingatlan értékbecslési szakvélemények március 23-án (Cityform 2000 Kft.) illetve 2021. március 26-án (Anzsó Kft.) készültek. Az új Helyi Építési Szabályzatot  a képviselőtestület 2021. március 25-én fogadta el, 2021. április 24-én lépett hatályba. Melyik Helyi Építési Szabályzat alapján kapta a két értékbecslő cég az eseti megrendelést a fent nevezett ingatlan értékbecslésére?

Adott-e és ha adott, milyen információkat, a Főépítészi Iroda a két értékbecslő cégnek (Anzsó Kft és Cityform 2000 Kft.) a fent megnevezett ingatlan értékbecslését megelőzően a telkek beépítési lehetőségeiről?

A helyi építési szabályzat idei, a telekre vonatkozó változtatása kapcsán a fent idézett önkormányzati képviselő, Várnai László a blogján emlékeztet arra, hogy a pályázatot már kiírták, amikor 2021. március 26-án az Építési Szabályzatot erre a telekre külön módosították, tovább emelve a beépíthetőséget, építési magasságot, stb. ezért immár 288 lakás építhető a telekre”.

Miután az önkormányzat feljelentette Hadházyt, az előválasztáson őt támogató szervezetek (Rózsa András alpolgármester, Momentum Mozgalom, Várnai László önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület és Victora Zsolt önkormányzati képviselő, Magyar Kétfarkú Kutyapárt) közleményt adtak ki, amiben többek között így fogalmaztak:

A Momentum, a Civilzugló Egyesület és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói képviselői megdöbbenve olvasták a polgármester Hadházy Ákos képviselőt feljelentéssel fenyegető közleményét, melyet az önkormányzat nevében szignált. Úgy gondoljuk, hogy a harcias hang leginkább a keddi, határozatképtelenség – a szocialista képviselők távolmaradása – miatt elmaradt képviselő-testületi ülésről próbálja elterelni a figyelmet.

Nem tartjuk korrektnek, hogy Horváth Csaba az önkormányzat nevében beszél, hiszen az Egressy út és Angol utca sarkán található telek eladását – jelenlegi formájában – ellenzik a Momentum, a Civilzugló Egyesület, a Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Demokratikus Koalíció képviselői is. Tehát a testület jelentős része ellene van, ezért arra kérjük a polgármester, hogy az önkormányzat nevében ne vádaskodjon!

Felhívnánk a figyelmet, hogy – bár a polgármesteri közlemény hallgat róla – a környékbeli lakosok ellenzik a telek beépítését, több mint 1000 tiltakozó aláírást gyűjtöttek, mert a területre közparkot szeretnének, nem társasházat. Zugló egyébként is a túlzott beépítés következményeitől szenved minden nap, elég csak az Egressy úti dugókra gondolni.

Az árcsökkenést megállapító értékbecslés megismeréséért a zuglói vagyonkezelő cég munkatársai azt ajánlották, hogy közérdekű adatigénylést adjunk be. Ezt megtettük, és amint választ kapunk, nyilvánosságra hozzuk a dokumentumot.

A zuglói telek kapcsán helyiek egy csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy ne lakópark, hanem park legyen a területen. A Kétfarkú Kutyapárt pedig épp ma reggel tette közzé, hogy az önkormányzat eltávolította azt az óriásplakátot, amin helyi lakók és civilek köszönetet mondtak az önkormányzatnak, amiért nem adta el a telket.

Horn Gabriella

Videó: Dohi Gabriella

Címlapkép: Várnai László

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás