Kerületi ügyek

Parkolási tanácsokat ad Kispestnek a ferencvárosi parkolóbotrány egyik kulcsfigurája

Az MSZP-s Pál Tibor és képviselőtársai hosszú éveken keresztül támogatták a Fideszt a IX. kerület sok sebből vérző parkolási ügyeiben. 2019 őszén a választók nem szavaztak neki bizalmat, így akkor véget ért 30 éve tartó önkormányzati képviselői karrierje. A XIX. kerület azonban lát benne potenciált: a momentumos Paróczai Anikó derítette ki, hogy Gajda Péter polgármester tanácsadóként foglalkoztatja Pált, aki már javasolta is a parkolási rendszer bevezetését Kispesten.

Társadalmi célú hirdetés

2017-ben kezdte el felgöngyölíteni a 444 a főváros IX. kerületének érdekes ügyeit, melyek közül az egyik legbotrányosabb a parkolási sztori volt: az automaták sorszám nélküli jegyeket adtak, az önkormányzat parkolási bevétele pedig apadt, vagyis valahol eltűnt a pénz egy része.

Fidesz-MSZP együttműködés Ferencvárosban

A IX. kerület parkolását egy magáncég, a FER-PARK 2010 Kft. végezte, aminek ügyvezetője Borsi Imre volt. Borsi pedig vádlottként szerepelt Magyarország legnagyobb parkolási visszaélésében, aminek lényege, hogy a több kerületben parkolást működtető Centrum Kft. több milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott.

Ennek ellenére a sokáig Borsi irányítása alatta álló (és más cégeken keresztül korábban érdekeltségébe is tartozó) FER-PARK 2010 Kft. üzemeltethette a ferencvárosi parkolást is, és a 444 kutatásai szerint ezt az tette lehetővé, hogy a szocialista képviselők együttműködtek a kerületet irányító fideszesekkel.

A Bácskai János (Fidesz) polgármester vezette IX. kerület 2010-ben bízta meg a FER-PARK 2010 Kft.-t a parkolás üzemeltetésével, és bár azután többször felmerült, hogy szerződést bontsanak a céggel, ez soha nem valósult meg. Pál Tibor, Hidasi Gábor és Hidasi Gyula szocialista képviselők ugyanis tartózkodtak vagy nem vettek részt a szavazásokon, de volt olyan is, hogy a fideszesekkel együtt szavazták le a szerződés felmondását.

Gegesy Ferenc, aki Bácskai előtt 20 évig vezette a kerületet így nyilatkozott Pál Tiborról: „Az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel.” Ennek egyik nagy visszhangot kiváltó példája látszott 2017 májusában: Pál Tibor javasolta, hogy a Budapest Parkot alakítsák át P+R parkolóvá, és az ötletet Bácskai János fideszes polgármester is támogatta aztán letagadta, amikor az előadók és a szórakozni vágyók mellett már a Fidelitas és a Fidesz csepeli erős embere, Németh Szilárd is tiltakozott a szórakozóhely lebetonázása ellen.

2019 őszén azonban a ferencvárosi önkormányzat (ahogy sok másik is) jelentősen átalakult, és ezzel Pál élete is alaposan megváltozott.

Tanácsadás Kispesten

A szocialista politikus, aki 1985-től 1990-ig tagja volt a IX. kerületi tanácsnak, 1990 óta pedig folyamatosan önkormányzati képviselő volt a kerületben, a 2019. októberi választáson 30 év után nem került be a képviselőtestületbe. Nem sokkal később, 2019 novemberében az új ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina (független) tette közzé, hogy Pál Tibort beválasztották a Fővárosi Közgyűlés Költségvetési Bizottságába. Ez azóta beolvadt a Közbeszerzési Bizottságba, és abban Pál nincs benne.

Most viszont Paróczai Anikó, a Momentum XIX. kerületi képviselője nyilvánosságra hozta, hogy

a kispesti önkormányzat havi bruttó 140 ezer forintért tanácsadóként foglalkoztatja Pál Tibort, aki a kerületben kialakult parkolási gondok megoldása érdekében már írt is egy tanulmányt, amiben javaslatot tett a kispesti parkolási rendszer megvalósításának finanszírozására és működtetésére.

Paróczai a Momentum önkormányzati képviselője Kispesten (XIX. kerület) és a párt parlamenti képviselőjelöltje a fővárosi 9. számú, Kispest-Kőbánya választókerületben. Korábban átláthatósági tanácsnok is volt Kispesten, de erről a tisztségről 2021. január 18-án lemondott, mert a DK-MSZP többségű kerületvezetés nem volt partner a munkájában. Ő volt az, akit rabosítottak, miután leleplezte a kerületi vagyonkezelő igazgatójának spanyolországi villáját.

Paróczai Anikó közadatigénylésben kikérte a XIX. kerületi jegyzőtől Pál Tibor szerződését és az ahhoz kapcsolódó teljesítési igazolásokat, az Átlátszó pedig elkérte a képviselőnőtől a dokumentumokat.

A papírokból az látszik, hogy Kispest MSZP-s polgármestere, Gajda Péter 2020 decemberében kötött szerződést az önkormányzat nevében Pál Tiborral, akit az alábbi három feladattal bízott meg:

  • Galvani híddal kapcsolatos koordináció és tanácsadás;
  • közösségi közlekedéssel és forgalomszabályozással kapcsolatos tanácsadás;
  • Kispest és Ferencváros közötti kapcsolat erősítése.

Mindezekért Pál havi bruttó 140 ezer forintot kap 2021. január 1. és december 31. között. Az évből eddig eltelt 6 teljes hónap alatt Pál Tibor összesen 5 teljesítési igazolást adott le  legalábbis Paróczainak ennyit küldött meg a jegyző június végén.

A januári teljesítésire Pál azt írta az elvégzett feladatokhoz, hogy a településtervezéssel összefüggő törvények módosításának hatásai a helyi, kerületi önkormányzatra. A februárin „a hulladéktörvény módosításának véleményezése, a márciusin a Hungária úti bentlakásos iskola átalakítási tervének véleményezése szerepel. Áprilisi teljesítési igazolás nincs a jegyző által kiadott pakkban.

Májusban Pál Tibor azt írta a teljesítési igazolására, hogy egyeztetések Ferencvárossal a Galvani hídhoz kapcsolódó, a IX. és a XIX. kerületet is érintő úthálózatról. Aztán jött a parkolás.

Pál júniusi teljesítési igazolásán az áll, hogy „a kerületben kialakult parkolási gondok megoldása érdekében előzetes tanulmány és megvalósítási lehetőségek felmérése, értékelése. Javaslat a parkolási rendszer megvalósításának finanszírozására és működtetésére”.

Paróczai Anikó ez alapján kikérte az említett tanulmányt is a jegyzőtől, amit kérésünkre szintén eljuttatott az Átlátszónak. A fejléc és szerző nélküli 41 oldalas dokumentum a Közterületi Fizető Parkolásról Szóló Koncepció címet viseli és többes szám első személyben íródott.

Megbízásunk értelmében feladatunk egy nagyvárosban vagy kerületben megvalósított és működtetett közterületi parkolási rendszer áttekintése az esetleges problémák, hiányosságok áttekintése, nyilvános információk alapján szól az első mondat, és ugyanilyen szellemben folytatódik. Végig többes szám első személyben beszél, mindenhol város(rész)t és önkormányzatot említ általánosságban, Kispestet és a helyi sajátosságokat egy mondatban sem hozza szóba, csak bemutatja a fizetős parkolás működését.

Pál Tibor teljesítésire írt mondatából nem egyértelmű, hogy ő írta-e a tanulmányt (ez nem tűnik valószínűnek), vagy csak értékelte azt, Paróczai Anikó szerint azonban két ismert parkolásüzemeltetési cég (egy óra forgalmazó és egy szoftver forgalmazó) promóciós anyaga köszön vissza belőle. Cégneveket nem mondott a képviselőnő, és a dokumentum részleteire keresve nincs internetes találat, tehát ha esetleg másolat is, nem nyilvános, vagy nem kereshető az eredetije.

A polgármester szerint nem is foglalkoznak a parkolással

Arról nem is beszélve, hogy két éve (2019 áprilisában) az önkormányzat egyszer már készíttetett egy Kispestre szabott tanulmányt a Mobil City Mérnöki Tanácsadó Bt.-vel, ami nyilvánosan elérhető a Kispesti Önkormányzat weboldalán folytatódik Paróczai bejegyzése, és valóban, itt a 2019-es tanulmány, ami nem általánosságban szól a parkolásról, hanem a XIX. kerületi sajátosságokat figyelembe véve.

Pál Tibor parkolási tanácsadói megbízását az is érdekessé teszi, hogy az őt leszerződtető Gajda Péter polgármester szerint nincs napirenden a kispesti parkolási rendszer felülvizsgálata vagy átalakítása.

Mivel a helyzet a fenti körülmények alapján minimum zavarosnak tűnik, a múlt heti testületi ülésen rákérdeztem Gajda Péter polgármesternél arra, napirenden van-e a kispesti parkolási rendszer felülvizsgálata, átalakítása. Ő azt válaszolta, hogy bár polgármesteri programjában szerepelt a felülvizsgálat terve, jelenleg senki nem foglalkozik ezzel az önkormányzatban. Ezt követően privát úton is érdeklődtem nála, hogy miképp végezhet mégis tanácsadói munkát Pál Tibor parkolási ügyekben, ha nincs napirenden a kérdés, de eddig nem válaszolt  írja Paróczai Anikó.

A momentumos képviselőnő szerint „ez a történet is megmutatja: a 2022-es választás tétje sokkal nagyobb annál, sikerül-e leváltanunk a Fidesz mérgező rendszerét. Itt teljesen új arcokra, egy merőben új Magyarországra van szükség. Olyan rendszerre, amelyben bukott politikusok nem mehetnek át simán egy másik kerületbe tanácsadónak egy olyan kérdés kapcsán, amelyet a saját önkormányzatukban százmilliós veszteséggel sikerült megoldaniuk.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Pál Tibor a 2014-es választási kampányban (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás