Kerületi ügyek

Az önkormányzat leaszfaltoztatta az utat a hokicsapat kétmilliárdos csarnokáig

A XVI. kerületi fideszes önkormányzatnak pont a sportberuházással egy időben sikerült felújítania az odáig vezető utat. „Magyarul magánegyesületet segítenek közpénzből útépítéssel, ami szerintem még afrikai mércével is meredek lenne” – írta lapunknak egy lakos. Ráadásul az út kiszélesítése miatt még egy fasort is kivágtak. A cég és az önkormányzat szerint viszont csak véletlen az egybeesés, sokkal fontosabb okok miatt került sor az útfelújításra. A csarnok épülete miatt is kivágtak egy halom fát, a fapótlásról azonban ködösítenek a lapunk által megkérdezett hivatalos szervek. Ráadásul a jégcsarnokot eredetileg a kerületi lakosok állítólagos „csillapíthatatlan” korcsolyázási vágya hívta életre, de ehhez képest évi négy hónapon keresztül nincs is ilyen szolgáltatás. 

Egy éve számoltunk be arról, hogy kétmilliárdos TAO-pénzből (azaz közpénzből) jégcsarnok épül a Sportországi Cápák jégkorongcsapatnak Mátyásföldön. Az önkormányzat igen kedvező feltételek (részletfizetési kedvezmény) mellett adta el a telket az „idegen” hokicsapatnak.

Nemrég hívta fel egy lakó a figyelmünket arra, hogy a fideszes önkormányzatnak pont a sportcsarnok létesítével egyidőben sikerült felújítania a csarnok kapujáig az utat. Az útfelújítás időzítése azért visszás, mert a jégcsarnok egy magánberuházás, így a felszínes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy újabb szívességet kapott a csapat közpénz formájában.

„A jégcsarnokhoz vezető Légcsavar utcában, ahol a beruházás előtt egy hatalmas fasor volt, és nem volt közvilágítás, ott most véletlenül pont a jégcsarnokig sikerült felújítani az utat és közvilágítást létesíteni, kormányzati pénzből. Utána folytatódik a rossz minőségű út. A csatolt képen (szerk.: címlapkép) a piros karikától jobbra vannak az új lámpák, balra pedig az iparvasúthoz tartozó, használaton kívüli lámpák, tehát az nem közvilágítás. Miközben az utca folytatódik, tehát igény az lenne a közvilágításra talán ott is. Magyarul magánegyesületet segítenek közpénzből útépítéssel, ami szerintem még afrikai mércével is meredek lenne” – mondta el lapunknak egy környékbeli.

A felújított út részlete (forrás: helyi lakos)

Két út visz a csarnokhoz: az egyik a nemrég felújított Légcsavar utca, ami tavaly még olyan keskeny volt, hogy két autó nem fért el rajta, a másik pedig ötszintes panelházak között vezet.

Tavaly, amikor a lakosokat veszélyeztető, megnövekvő forgalom miatt kerestük az önkormányzatot, Szász József, XVI. kerületi alpolgármester azt nyilatkozta a lapunknak, hogy „a végleges útvonal a Légcsavar út felől biztosítható, amelynek felújítása a közeljövőben várható”. Már tavaly is egyértelmű volt, hogy az út kiszélesítése további fakivágásokkal jár majd. A fakivágásról végül a 24.hu számolt be szeptemberben. A környéken élő lakosok pedig azt a kézenfekvő következtetést vonták le, hogy az út szélén lévő fasornak a jéghokicsapat miatt kellett eltűnnie. Az ügyben megkérdeztük az érintetteket: az önkormányzatot, illetve a sportcsapatot is.

Volt fasor, nincs fasor (forrás: Google Earth)

A cég és az önkormányzat szerint csak véletlen az egybeesés

A sportcsapatnak idén már nem volt kedve a lapunknak válaszolni. A Google Térkép-véleményeknél azonban, amikor valaki felrótta, hogy kivágták miattuk a fákat a Légcsavar utcában, válaszolt a jégcsarnok. „A Légcsavar utca felújításához nincs közünk, az útfelújítások több éves előkészítéssel járnak a kisajátítások miatt, a felújítást az Önkormányzat 2017-ben kezdte el, mikor még szóba sem került a Jégcsarnok építése” – írták.

Forrás: Google Maps

Idén is megkérdeztük az önkormányzatot az ügyben, és az alpolgármester szerint az útnak sokkal fontosabb a célja, mint a jégcsarnok megközelítése.

„Az önkormányzatunk útépítési beruházásait nem ahhoz igazítjuk, hogy ki lakik ott vagy milyen cég működik ott, hanem az önkormányzati és a lakossági érdekekhez. A Légcsavar utca felújításánál is így jártunk el. A szűk, egypályás út felújítás és szélesítése már régóta váratott magára, most állami támogatásból sikerült megvalósítanunk. Az út amellett, hogy a lehetőséget biztosít a Jégcsarnok alternatív megközelítésére, emellett ennél sokkal fontosabb célt is betölt, az önkormányzat által parcellázott mintegy félszáz építési telekhez biztosít megközelítést. Továbbá kulturált megközelítést biztosít a Kertváros legnagyobb rekreációs funkciót betöltő parkjához, a Mátyásföldi repülőtérhez.”

Szász József alpolgármester azt is elmondta, hogy „az út felújítását addig tudjuk elvégzeni, ameddig az az önkormányzat tulajdona, ezért lett idáig felújítva”. Az önkormányzat szerint már évekkel kivágásra ítélték a fákat életkorúk és állapotuk miatt, de helyettük az önkormányzat az út építésével egy időben 41 db új fából álló fasort, valamint 630 db cserjét ültetett. Az útfelújítási beruházás kivitelezője a KÖZMŰÚT J.K.K. Építő és Szolgáltató Kft. és a SWIETELSKY Építő Kft. volt bruttó 164 667 671 forintért.

Kétmilliárdos jégcsarnok épül egy hokicsapatnak, pedig csak néhány lakos akart csúszkálni | atlatszo.hu

Megkérdeztük a Magyar Jégkorong Szövetséget (MJSZ-t) is, hogy mennyi TAO-pénzből épül a jégcsarnok. Ők ennél magasabb összegről számoltak be: a Sportország SC neve alatt három pályázat fut a jégcsarnokhoz köthetően, mindösszesen 2 123 011 944 forint értékben. Ugyanakkor a fenti összegből 1 450 000 000 forintot még nem tudott feltölteni a sportszervezet, elsősorban az időközben lecsökkentett TAO keret miatt – írta az MJSZ.

A közösségi korcsolyázás is épp szünetel

Azt már az előző cikkünben is pedzegettük, hogy részben a lakossági igényekkel igazolták a jégcsarnok szükségességét. A Telex írt arról januárban, hogy a jégcsarnokban heti 2 óra 50 perc állt a lakosok rendelkezésére. Ha most felmegyünk a csapat honlapjára, akkor azt látjuk, hogy a közösségi korcsolyázás szünetel, az utolsó időpont április végén volt. Négy hónap múlva, szeptemberben várják vissza a lakosokat, tehát az év harmadában nincs is ilyen szolgáltatás. A naptár azonban szinte tele van: a Sportországi Cápákon kívül edzenek a csarnokban az UTE, a Hargitai Farkasok, a Vashoki és a MJSZ női válogatott csapatai is.

Forrás: matyasfoldijegcsarnok.hu

Év közben az ovisok is használják a csarnokot az alpolgármester elmondása szerint. „Az önkormányzatunk, köszönhetően a Jégcsarnok építő céggel való jó kapcsolatára, nem kell hogy fizessen a közönségkorcsolyázásért. (…) Az óvodások korcsolyaoktatása tartozik az önkormányzathoz. Maga a korcsolyaoktatás nem kerül pénzbe az önkormányzatnak, azt az üzemeltető cég ingyen adja. Ami pénzbe kerül az önkormányzatnak, az az óvodások eljuttatása a csarnokba (buszbérlés), ennek költsége egy hónapban átlag 1,2 millió forint. Ez a 7 kerületi óvoda 10 csoportjában alkalmanként 400 gyermeket érint” – tudtuk meg Szász Józseftől.

A fapótlásról ködösítenek a hivatalos szervek

Tavaly az Átlátszó vette észre a helyszínen, hogy az épület miatt jelentős területen vágták ki a fákat. A jégcsarnok telkén a lakosoktól kapott információink szerint a beruházók nem pótolták eddig a kivágott fákat.

Az érintett felektől három dolgot szerettünk volna megtudni: hány fát vágtak ki a telken, mennyit kell pótolniuk, és mi a fapótlás határideje. Továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) szerint „10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni várakozó- (parkoló) helyet fásítani kell”. Ennek a fásításnak a határidejéről is érdeklődtünk.

A telek a fakivágás előtt és után (forrás: Google Earth) 

„Az építési engedélyeket és a használatba vételi engedélyeket már nem az önkormányzat adja ki, hanem a kormányhivatal, az abban szereplő előírások betartatásáért is ők a felelősek. Náluk van információ a kérdésiekre, kérjük keressék őket ebben a témában” – pattintott le minket ebben a kérdésben Szász.

Ezen felbuzdulva megkerestük a XVI. kerületi és a fővárosi kormányhivatalt is, de utóbbi az egyik kérdésnél visszaküldött az önkormányzathoz, a másikra pedig nem válaszolt érdemben. „Az érintett ingatlanon kivágott fás szárú növényekkel összefüggésben szükséges fapótlás tekintetében a XVI. kerület önkormányzatának jegyzője rendelkezik hatáskörrel. A felszíni várakozó- (parkoló) helyek létesítésével összefüggésben szükséges fák telepítéséről a Kormányhivatal rendelkezett, kötelezve az építtetőt a fák telepítésére” – olvasható a válaszukban.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A jégcsarnokhoz vezető, felújított önkormányzati út (forrás: helyi lakos felvétele)

 

Megosztás