Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Két hétig Magyarországon voltak a leggazdagabb indiai üzletember repülőgépei

A Forbes 2021-es listája szerint 84,5 milliárd dolláros vagyonával az indiai Mukesh Ambani nemcsak hazája, de egész Ázsia leggazdagabb embere, és a világrangsorban is a 10. helyen áll. Az üzletembernek cégein keresztül több repülőgépe is van, amelyek közül egy business jet július óta többször repült Magyarországra, egy másik magángép és egy Airbus A319-es pedig közel két hetet töltött a budapesti repülőtéren.

Társadalmi célú hirdetés

Az indiai Mukesh Ambani a Forbes 2021-es összesítése szerint a világ tizedik leggazdagabb embere 84,5 milliárd dolláros (körülbelül 25 ezer 350 milliárd forint) vagyonával, amivel egyúttal ő Ázsia legtehetősebbje is. Reliance Industries Ltd. (RIL) nevű vállalatbirodalmán keresztül az energiaszektorban, a telekommunikációban, a kiskereskedelemben és a médiában is vannak érdekeltségei.

27 emeletes ház, 168 autó, több repülő

Gazdag üzletemberhez illően Mukesh Ambani folyamatosan terjeszkedik: egy júniusi hír szerint például a Google partnereként egy Indiába szánt olcsó mobiltelefont fejlesztett ki Jio nevű cége, ami egy májusi beszámoló szerint tenger alatti kábelekkel akarja összekötni Indiát Kínával és Európával. Néhány napja, augusztus elején viszont a RIL pert vesztett az Amazonnal szemben, emiatt (egyelőre) nem veheti meg India második legnagyobb kiskereskedőjét, hogy tovább növelje befolyását.

Rengeteg anyag található az interneten az Ambani család vagyonáról: Mukesh 27 emeletes házáról, amiben 6 szint garázs van 168 autónak, vagy öccse, Anil 17 emeletes ingatlanáról, különböző magánrepülőgépekről és a családot védő kommandósokról.

Az Ambani család 2018-ban, bal szélen Mukesh és felesége, Nita (fotó: Bollywood Hungama/Wikipedia)

Az indiai légügyi nyilvántartás szerint az Ambani érdekeltségébe tartozó, légiszállítással foglalkozó Reliance Commercial Dealers Ltd.  nem meglepő módon több repülőgépet is üzemeltet. A 2019 júliusi helyzetet tükröző listán olyan gépek is szerepelnek, amelyek már nem nincsenek fenn a trackeroldalakon, vagyis vélhetően azóta eladták/átnevezték őket.

Vannak azonban ma is a RIL kötelékében repülő gépek a nyilvántartásban: többek között egy Airbus A319-es (két ilyenje van a magyar honvédségnek is), két Dassault Falcon 900EX (hasonlója van az OTP-nek), két Bombardier Global Express BD-700 és egy Bombardier Global 6000 (amilyen az Orbán Viktor által is használt OE-LEM).

Az Ambani család Bombardier Global 6000 típusú repülőgépe, a VT-AHI (fotó: Alan Wilson/Wikipedia)

Júliusban jött egy repülő

Az Ambaniékhoz köthető egyik Bombardier Global Express BD-700, a 2008-as gyártmányú VT-HMA lajstromjelű repülőgép először július 20-án érkezett Budapestre Münchenből. Oda Mumbaiból repült 4 nappal korábban, és július 21-én vissza is ment, aztán 22-én a német nagyvárosból megint Magyarországra jött.

Az egyik Bombardier Global Express BD-700, a VT-HMA (fotó: Mark Harkin/Wikipedia)

Még aznap Londonba távozott, ahonnan egy Genf-München-Genf kör következett, majd július 27-én délelőtt ismét Ferihegy. Néhány óra múlva a a VT-HMA Budapestről megint Genfbe ment, onnan két nap múlva Münchenbe, majd Mumbaiba. Az indiai nagyvárosból július 30-án visszatért Genfbe, 31-én pedig onnan Budapestre jött: egyszer délután, aztán visszament a svájci városba, és este szállt le aznap másodjára Ferihegyen.

Augusztus első napján aztán innen Mumbaiba ment, ahonnan 4-én tért vissza Budapestre, de néhány óra múlva továbbrepült New Yorkba. Egy hetet volt az amerikai nagyvárosban, ahonnan augusztus 11-én visszarepült Magyarországra, majd másnap a horvátországi Zadarba ment.

A VT-HMA útja Budapestről Zadarba 2021. augusztus 12-én (forrás: Radarbox)

Augusztus elején még két gép jött Mumbaiból

A RIL Airbus A319 repülőgépe 2006-os gyártmány, és sajtóhírek szerint Mukesh Ambani a felesége 44. születésnapjára vette neki ajándékba 60 millió dollárért. A légitársaságok által utasszállítónak használt típust persze személyre szabták: iroda, hálószoba és fürdőszoba is került bele, az indiai nyilvántartás szerint pedig 19 személyt tud szállítani.

Az Ambani család Airbus A319-es repülőgépe, a VT-IAH (forrás: Björn Strey/Wikipedia)

A 15 éves repülőgép még ma is üzemel, és nemrég hazánkban tűnt fel. A VT-IAH lajstromszámú Airbus augusztus elsején az indiai Mumbaiból Budapestre repült, és egészen augusztus 12-ig Magyarországon volt. Akkor Londonba ment a magyar fővárosból.

A VT-IAH útja Mumbaiból Budapestre 2021. augusztus 1-én (forrás: Radarbox)

A Wikipedia szócikke szerint Mumbai (1995 előtt Bombay) India Mahárástra államának székhelye. Több mint 13 millió fős lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, India pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztatóipari központja. Itt van az Ambani család 27 emeletes ingatlana is.

Az indiai milliárdoshoz köthető Airbus nem egyedül jött innen hazánkba: szintén augusztus 1-jén a magyar fővárosba repült Ambaniék Bombardier Global 6000 típusú repülőgépe is, aminek VT-AHI a lajstromjele.

A VT-AHI útja Mumbaiból Budapestre 2021. augusztus 1-jén (forrás: Radarbox)

Az indiai nyilvántartás szerint 14 üléses VT-AHI augusztus 11-ig a ferihegyi repülőtéren tartózkodott, ahonnan akkor Londonba távozott.

Arról sajnos se magyarul, se angolul, de még hindi nyelvű hírportálokon sem találtunk információt, hogy vajon milyen célból tartózkodott hazánkban a leggazdagabb ázsiai üzletember cégének 3 repülőgépe is, de reméljük, hamarosan kiderül.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Mukesh Ambani és a 3 repülőgép (fotók Wikipedia, montázs Átlátszó)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás