vélemény

Korrupcióvita: „Az egyéni hasznot kell a jó ügy szolgálatába állítani”

Hanzély Ákos arról írt cikket a minap az Átlátszóra, véleménye szerint hogyan lenne megszüntethető a korrupció piaci alapon, a kiszivárogtatás jutalmazásával. Erre azóta többen is reagáltak, most ezekre reagál ismét Hanzély.

Társadalmi célú hirdetés

Írásomban igyekeztem érzelemmentes, technokrata módon közelíteni a korrupció problémához, bemutatva, hogy az alapvető probléma a bűnüldözés mai megoldóképletében keresendő, hogy a nyomozás intézménye soha nem volt és soha nem is lesz alkalmas a korrupcióhoz hasonló, rejtett konspirációk feltárására. A logikai gondolatmenetet folytatva felvázoltam a problémának egy másféle megközelítési módját, amely az egyéni haszonelv nézőpontjából kiindulva közgazdasági-játékelméleti megoldást kínál.

Hogyan szüntessük meg a korrupciót, avagy a konspirációk ellehetetlenítésének piaci megoldása

Vendégszerzőnk Hanzély Ákos Európa- és világbajnok magyar öttusázó, volt fővárosi önkormányzati képviselő (2010-2014, az LMP színeiben). Sportolói pályafutása mellett 1993-ban diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, elvégezte a Testnevelési Egyetemet is, posztgraduális képzésen jogot és politikatudományt tanult. Sportvezetői tevékenysége mellett közéletileg is aktív, több közérdekű adatkéréses per résztvevője, kezdeményezője volt.

A javaslat ellenében megfogalmazott kritikák egyrészt technológiai jellegűek (nem hatékony, kijátszható, nem ér el a felső szintekre), másrészt érzelmi, erkölcsi alapról utasítják el a megoldást. Kezdjük a válaszokat először az előbbiekkel.

  • Horváth Viktor téved, a rendszer nem kijátszható! A javaslat eleve a jogsértő konspirációk ellehetetlenítését célozza, így azok is célkeresztbe kerülnek, akik a bíróság megtévesztésével akarnak anyagi előnyhöz jutni, vagyis a színlelt korrupcióra vonatkozó bizonyíték is értékkel bír.
    Másrészt a közérdekű bizonyítás rendszerét úgy lehet és kell szabályozni, hogy a konspirációban résztvevők számára nem lehetséges a win-win helyzet, jutalom csak a bűnösség megállapításáért jár (ha egy kétszemélyes korrupciós cselekmény mindkét résztvevője bejelentést tesz és bizonyítékot is beszolgáltat, akkor mindketten mentesülnek ugyan a büntetés alól, de egyik sem kap pénzjutalmat).
  • Ugyanígy nem igazán valós eshetőség, hogy bizonyítékhamisítással próbáljon valaki előnyt szerezni, hiszen ahhoz bíróság előtt kellene hitelesen előadnia egy hazugságot, hamisított bizonyítékokat becsatolva, mindezt egyedül, konspirációmentes viszonyok között.
  • További ellenérv volt, hogy amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, addig úgysem lesz itt semmilyen változás. Ezt neveztem én a dolgozatomban monopólium-problémának, azaz a bűnüldözési hierarchia megfelelő szintjén lévő személy képes blokkolni a sikeres nyomozásokat. A javaslat ugyanakkor éppen e monopólium megszüntetését indítványozza, helyette pedig a bárki által érvényesíthető egyéni haszonelv lép.
  • Itt jegyezném meg, hogy a javaslat jelenleg nem egy aktuálpolitikai program, hanem egy korrupciómentes társadalom elvi, szervezeti leírása. Az, hogy a jelenlegi politikai helyzetből hogyan lehet oda eljutni, egy következő írás témája lehet.
  • Javaslom mindenkinek, hogy még egyszer gondolja át; milyen bűnözés képzelhető el egy olyan jogi-gazdasági környezetben, ahol a jogsértő konspirációk feltárása magasabb haszonnal kecsegtet, mint az abban való részvétel. Egy ilyen környezetben minimális a többszereplős jogsértések esélye, azok eleve ki sem alakulhatnak. Nincs bizalom, nincs levelezés (bizonyíthatóság), nincs segítőkész titkárnő, nincs stróman, pénzmosó, ügyintéző, nincs olyan, aki segít eltussolni az ügyet.

A kritikák másik része a javaslat erkölcsi oldalát kérdőjelezi meg, hogy „hitványsággal nem lehet a korrupciót legyőzni”. Ez az ellenérv egyrészt erősen szubjektív, másrészt a biztos kudarc receptjét propagálja a valódi megoldás helyett. Ki a hitvány? Aki a közösség érdekében eljár? Aki segít a közösségnek bizonyítani a korrupciót? Egy másik világban ezek akár hősök is lehetnek.

A korrupció nem szüntethető meg az emberi hitványságra alapozva – válasz Hanzély Ákosnak

Hanzély Ákos arról írt cikket a minap az Átlátszóra, véleménye szerint hogyan lenne megszüntethető a korrupció piaci alapon. Most erre…

Az a remény pedig, hogy jámborsággal és szép szavakkal legyőzhetjük napjaink mindent átható harácsolását, annyira naiv, hogy viccnek is rossz. A probléma megoldásához ezzel szemben tudomásul kell vennünk, hogy az ember – jellemzően – az egyéni érdeke mentén cselekszik, és ha erősebb ütőkártyával akarunk rendelkezni, mint a túloldal, akkor az egyéni hasznot kell a jó ügy szolgálatába állítani.

Hanzély Ákos

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás