Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Közvetlen repülőjáratok indulhatnak Budapestről Jekatyerinburgba és Kazanba

Jelenleg Budapestről csak Moszkvába és Szentpétervárra mennek közvetlen járatok Oroszországba, de ez hamarosan megváltozhat. Március 4-én ugyanis felkerült a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapjára egy dokumentum, miszerint várják a légitársaságok pályázatait Budapest-Jekatyerinburg és Budapest-Kazan közötti menetrendszerinti járatokra. A Budapest és Kazan közötti közvetlen légijárat elindítását Orbán Viktor miniszterelnök már tavaly szeptemberben Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatásán szorgalmazta.

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

Jelenleg két orosz városba lehet csak közvetlen járatokkal eljutni a budapesti repülőtérről: Moszkvába és Szentpétervárra. Oroszország állami és egyben legnagyobb légitársasága, az Aeroflot napi négy járattal szállítja az utasokat Budapestről Moszkvába és vissza, a WizzAir pedig az orosz főváros mellett Szentpétervárra is indít közvetlen járatokat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2018. szeptember 18-án Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalást Moszkvában (ahova nem menetrendszerinti járattal, hanem a magyar honvédség egyik csapatszállító repülőgépével utazott) a magyar-orosz kapcsolatokról. Beszéltek a gázszállításról, a paksi atomerőmű-beruházásról, és az orosz Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre költözéséről is.

Emellett Orbán ezen a megbeszélésen szorgalmazta a Budapest-Kazan közötti közvetlen légi járat elindítását: „azt is kértem az elnök úrtól, hogy a Budapestet Kazannyal összekötő közvetlen légi járatot is indítsuk meg”mondta a magyar miniszterelnök.

Közel fél évvel később, 2019. március 4-én felkerült a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapjára egy dokumentum, miszerint pályázatokat várnak a Budapest-Jekatyerinburg és Budapest-Kazan útvonalakra utas- és áruszállításra.

Az irat szerint csak magyar tulajdonban és irányítás alatt álló légitársaság jelölhető ki a feladatra, de „tárgyalások folynak az európai uniós kijelölés elfogadtatásáról”. A pályázatokat az NKH Légügyi Hivatalának kell benyújtani, de pályázati határidő nem szerepel a dokumentumban. Az is érdekes, hogy a magyar kormány részéről senki nem számolt be a pályázatról: egy politikus vagy illetékes sem nyilatkozott róla sehol, és a kormany.hu híreiben sincs róla egy szó sem.

 

Kazan: OTP, Richter és főkonzulátus

A több mint 1,2 millió lakosú Kazan Oroszország délnyugati részén fekszik, Tatárföld fővárosa. Az ország hatodik legnépesebb városa, és egyik legfontosabb ipari, pénzügyi, vallási, kulturális, politikai, gazdasági és oktatási központja. Jelentős ágazata a katonai helikopterek gyártása.

Magyarország 2015-ben, a keleti nyitás hevében nyitott főkonzulátust Kazanban. Az orosz piacon különösen erős magyar gyógyszercégnek, a Richter Gedeonnak is van képviselete a városban.

Sportszempontból is kiemelkedően fontos hely: folyamatosan rendez világ- és Európa-bajnokságokat olyan különböző területeken, mint súlyemelés vagy vívás, és a 2018-as orosz focivébé egyik helyszíne is Kazan volt. A város futball-, hoki-, röplabda- és kosárcsapata is jelentős.

2015-ben itt rendezték meg a vizes világbajnokságot, azaz Kazan közvetlenül a 2017-es budapesti rendezvény előtt adott otthont a sporteseménynek. A folyamatosan dráguló magyar vizes vébéhez képest az oroszok Kazánban spórolósan rendezték meg a versenyt – egy arénát például több hasonló versenyen is felhasználnak. Egy számítás szerint a Batthány téren felépített, majd lebontott magyar ugrótorony nyolcszor annyiba került, mint a Kazani.

Jekatyerinburg: schengeni vízumközpontként működő főkonzulátus

A másfél milliós Jekatyerinburg Ázsia és Európa határán fekszik, az Urál hegység lábánál. Korábban az orosz birodalom bányászati és ipari központja volt. Ez a szerepe olyannyira fontos volt, hogy a szovjet időkben zárt város volt.

Oroszország egyik legfontosabb gazdasági központja, népessége folyamatosan növekszik. 2005 óta magyar gazdasági képviselet, 2007 óta főkonzulátus is működik a városban. A magyar főkonzulátus schengeni vízumközpont is, ugyanis négy másik schengeni ország (Ausztria, Dánia, Szlovákia, Szlovénia) nevében is ad ki vízumokat. A főkonzulátus nemrég számolt be a legújabb jekatyerinburgi OTP-fiók megnyitásáról, és a Richter is jelen van a városban.

Jekatyerinburgban a turizmus is jelentős a Romanov-kultusz miatt: itt ölték meg az utolsó orosz cárt és családját, a Romanovokat. Korábban a Malév is üzemeltetett közvetlen járatokat a városba.

Erdélyi Katalin – Kőműves Anita

Címlapkép: Tremmel Márk

Megosztás