a jó sáfár

750 millió forintos jelzáloghitelt vett fel a Hit Gyülekezete vidéki ingatlanokra

Összesen öt magyar településen helyezkednek el azok az ingatlanok, amelyekre a Hit Gyülekezete 750 millió forint körüli értékű jelzáloghitelt vett fel a tavalyi év során. A zaciba vágott épületek között szegedi, szombathelyi, érdi, kaposvári és zirci hitéleti csarnokok találhatóak, közöttük olyan is, amelyet ismereteink szerint helyi hívek adományaiból és munkájából építettek fel. Nem tudni, hogy mire kellett a pénz.

Társadalmi célú hirdetés

A szegedi Tölgyeskert közösségi központ a napfény városának csendes, kertvárosias Baktó részében, a Pihenő parkban található. Az impozáns, emeletes épület egy közel egyhektáros tölgy és juharfákkal teli ligetes területen fekszik, és több mint félezer ember befogadására alkalmas.

Az egykor önkormányzati tulajdonban álló, üresre dózerolt telket 2006-ban vásárolta meg a pünkösdi-karizmatikus újprotestáns felekezet, a Hit Gyülekezete. Joób István lelkész később arról beszélt a Délmagyarnak, hogy a nagyjából 300 tagú szegedi hites közösség adományaiból, a város egyházügyi alapjából kapott támogatásból, hitelből és rengeteg önkéntes munkával húzták fel a telekre a mutatós építményt.

A Tölgyeskert Közösségi Központ épülete. Forrás: Facebook

A szegedi Tölgyeskert Közösségi Központ tulajdoni lapjára 2020 májusában a K&H Bank 750 millió forintos jelzálogjogát jegyezték be. Ez az épület nem egyedül szolgál a felvett jelzáloghitel fedezeteként: hasonló bejegyzés került a Hit Gyülekezetének tulajdonába tartozó ingatlanok összesen 6 tulajdoni lapjára. Az ingatlanok Szeged mellett Szombathelyen, Kaposváron, Zircen és Érden találhatóak.

Helyiek építették azt, amire a központ hitelt vett fel

A hitelfelvételről szóló hír először az Amerikai Népszaván jelent meg, az Átlátszó most a földhivatali nyilvántartás, tulajdoni lapok, helyrajzi számok és térképek segítségével járt utána a tényeknek.

Így néz ki a jelzálogjogról szóló bejegyzés a Tölgyeskert ingatlanjának tulajdoni lapján. Hasonló bejegyzéseket találtunk a jelzett zirci, szombathelyi, kaposvári és érdi ingatlanok tulajdoni lapjain is

Úgy találtuk: jellemzően nem üres telkekről van szó, hanem azokról a címekről, ahol a helyi hites közösségek működnek. Több épületet sikerült konkrétan beazonosítanunk. Jelzálogjog került a Tölgyeskert mellett

  • a szombathelyi Cornelius házra,
  • a zirci gyülekezeti házra és
  • az érdi Hit Pontra is.

A történetben az a csavar, hogy miközben az ezekhez hasonló épületeket szokásosan egyes helyi közösségek áldozatvállalásával építették fel, a jelzáloghitel felvételéről már nem ők döntöttek. A helyi gyülekezetek ugyanis nem rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, az ingatlanok tulajdonosaként minden esetben ugyanúgy a fővárosi székhelyű Hit Gyülekezete szerepel.

„Kérdezze a budapesti központot” — mondta telefonban Bódi László, az érdi közösség lelkésze kollégánknak, amikor a hitelfelvételről érdeklődtünk. Bódi elsőre el sem akarta hinni, hogy jelzálog került az érdi Hit Pont épületére, de azt megerősítette, hogy az érdi közösség Piroska utcai házát is a helyi hitesek pénzéből és munkájából hozták létre.

A hitelfelvételt viszont ezek szerint a „budapesti központ” intézte, úgy tűnik, legalább Érden a helyiek megkérdezése nélkül.

Az alapszabály-kivonat idevágó részlete. Forrás: Hit Gyülekezete

Ez már csak azért is érdekes, mert az egyház honlapján közzétett alapszabály-kivonat szerint 300 millió forint feletti kötelezettségvállalás ügyében csak az úgynevezett országos értekezlet dönthet. Ebben a testületben Németh Sándor egyházfőn és az országos vezetőség tagjain túl szavazattal bír valamennyi, legalább száz fős helyi gyülekezet vezetője is.

Noha a jelzáloghitel pontos összegét nem ismerjük, ennek ügyében leginkább a 750 milliós zálogjog irányadó — ami egészen biztosan meghaladja a 300 milliós határértéket.

A Hit Gyülekezetének e-mailben küldött kérdéseinkre mindeddig nem érkezett válasz. Így nem tudjuk azt sem, hogy mire fordította a kölcsönt az egyház, de azt sem, hogy miért volt egyáltalán szükség a hitelfelvételre. Németh Sándor felekezete ugyanis kitűnően sáfárkodik és készpénzszűkében sincs: kivonatos beszámolója szerint a Hit Gyülekezete 2019-ben 1,1 milliárdos, majd tavaly 2,2 milliárdos tiszta profitot ért el, miközben 3,7 milliárd forint parkol a bankszámláin.

Több érintett helyi hites csoportosulást is megpróbáltunk megkérdezni az esetről, de nem jártunk sikerrel. Az érdi lelkész, akivel telefonon legalább néhány mondatot tudtunk váltani az esetről, beszélgetésünk után szinte azonnal, sms-ben lemondta a korábban ígért személyes interjúlehetőséget.

Az Érdi Hit Pontot „rendezvényközpontként” mutatja be az építmény honlapja. Forrás: hitpont.hu

Az elmúlt időszakban gombamódra nőnek ki a földből országszerte a Hit Gyülekezetének épületei. A budapesti Hit Csarnokhoz vagy a szegedi Tölgyeskerthez hasonlóan inkább rendezvényközpontra, mintsem hagyományos templomra emlékeztető építmények nem csak hitéleti célú összejövetelek megtartására alkalmasak, így üzleti szempontból is értelmezhető értékük van. Pár éve például a szombathelyi Cornelius házban a Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány tartott programsorozatot, amelyen Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő is tiszteletét tette.

A Hit Gyülekezete környéki vagyonelemek produkálta sajátos jelenségekkel korábban is foglalkoztunk már. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László tavalyi könyvéből az derült ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak tavaly jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során.

Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét | atlatszo.hu

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál.

Ekkor azt is megállapítottuk: noha a Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen a Tölgyeskert közösségi központ nagyterme látható, a kép forrása a közösségi központ Facebook-oldala.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás