Felcsút travel club

NAV-nyomozók jártak Mészáros Lőrinc birtokán

„Úgy látszik, a Gázos ebben is igényes, nem elégedett meg az orosz technikával” – írta ma reggeli Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos a Magyar Hang hetilap által közöl hírt kapcsán, mely szerint Mészáros Lőrinc „tankos” bicskei birtokán jártak a NAV nyomozói, akik a helyszínen olyan – fegyvertelen – harci járművet is találtak, amit az osztrák hadsereg használ sebesültek szállítására.

A helyszínről tavaly elsőként légi felvételeket készítő független országgyűlési képviselő azt közölte, hogy a helyiek szerint ezekkel a járművekkel szoktak átcsapatni a bicskei luxusbirtoktól néhány kilométerre levő hatvanpusztai kastélyba, Lőrinc hatalmas erdei vadászházába, vagy az Orbán-papa tulajdonában álló, de Lőrinc által bérelt golfklubba”.

A harci járművekről először a Magyar Hang számolt be, Hadházy Ákos kisrepülőgépről készült fotóival, majd az Átlátszó közölt drónvideót a birtokról. Tavaly ősszel tanúként hallgatta ki a rendőrség a Magyar Hang és az Átlátszó egy-egy újságíróját, a Mészáros Lőrinc cégének (Búzakalász ’66 Kft) bicskei birtokáról és az ott állomásozó harci járművekről közölt légi felvételek miatt.

Idén januárban azonban a kérdésünkre válaszolva tájékoztatott a hatóság, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség mivel a cselekmény nem bűncselekmény – (…) megszüntette.

 

A KNYF megszüntette a bicskei Mészáros-birtokon készült drónfelvételek ügyében indított nyomozást

Lezárult a Mészáros Lőrinc tankjainak lefilmezése miatt indított nyomozás a Magyar Hang és az Átlátszó újságírói ellen. „Megkeresésére tájékoztatom, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség mivel a cselekmény nem bűncselekmény 2021. január 14-én megszüntette.”

Az ügyről írt első cikkünk készítésekor szerettük volna megtudni, hogy Bicskén esetleg mások is tartanak-e ilyen járműveket, de a helyi jegyzőtől azt a választ kaptuk hogy jogszabály alapján nem kell ilyen eszközökről nyilvántartást vezetni”.

A Közlekedési Hatóságnál arra kérdeztünk rá, hogy lehet-e ilyen járművekkel a közutakat használni, s hogy ehhez szükséges-e engedély, de a kérdéseinkre nem kaptunk választ. A Honvédelmi Minisztériumtól sem sikerült megtudnunk, hogy a Bicskén tartott járműveket regisztrálták-e valahol, kinek a tulajdonában vannak, s hogy hány ilyen vagy hasonló katonai jármű lehet ma magánszemélyek vagy cégek tulajdonában Magyarországon.

 

Megnéztük közelebbről Mészáros Lőrinc bicskei harckocsijait – Drónvideó from atlatszo.hu on Vimeo.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentésére a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága pedig haditechnikai termékkel való visszaélés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított, és a Magyar Hang cikke szerint a nyomozók helyszíni szemlét is tartottak a birtokon. Ennek során kiderült, hogy

két fegyvertelen járművet tartanak Mészáros cégének a birtokán: egy, a magyar honvédségben is használt felderítő harcjárművet és egy, az osztrák hadseregben a sebesültek kimentésére alkalmazott eszközt.

A lap arról is beszámolt, hogy a nyomozó hatóság az eljárást lezárta, mert sem haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés, sem pedig más bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

A képviselő a Facebook-oldalán így kommentálta a hírt: A NAV nyomozói kérésemre megtekintették Lőrinc katonai járműveit a hatalmas bicskei luxusbirtokon. A nyomozók szerint Lőrinc az egyiket Ausztriából hozatta. Úgy látszik, a Gázos ebben is igényes, nem elégedett meg az orosz technikával. Kiderítették azt is, hogy Lőrincnek nem működik a fegyvere, illetve nem is nagyon volt neki: a letakart lánctalpas harckocsi egy osztrák betegszállító, a másik pedig egy magyar »felderítő« jármű. Ez megnyugtató, ha így van.

Több helyivel beszélgettem amúgy, akik szerint ezekkel a járművekkel szoktak átcsapatni a bicskei luxusbirtoktól néhány kilométerre levő hatvanpusztai kastélyba, Lőrinc hatalmas erdei vadászházába, vagy az Orbán papa tulajdonában álló, de Lőrinc által bérelt golfklubba írja Hadházy.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az Átlátszó kérdésére Hadházy úgy fogalmazott az ügyről, hogy „nem azért tettem feljelentést, hogy elítéljék, hiszen ennél komolyabb dolgok miatt sem szokták őt elítélni, hanem azért, hogy megtudjuk, milyen járműveket tart a birtokon és azok hogyan kerültek hozzá. Örülök, hogy segítettek ezt kideríteni a NAV nyomozói. Most már látjuk, hogy igényes az úr (Mészáros), a nyugati technikát preferálja, s az is látszik, hogy annyi pénze van, hogy már nem tudja mire költeni”.

A kormánynak egyébként nem tetszett, hogy korábban több cikkünket is drónfelvételek segítségével tettük érthetőbbé, és idén januártól törvénymódosítással korlátozták a drónhasználatot. Mivel azonban magánszférát eddig sem sértettünk, ezután is fogunk drónvideókat készíteni.

 

Szigorítás után: magánszférát eddig sem sértettünk, drónvideókat ezentúl is csinálunk

A drónozás tavalyi szigorításával több olyan szabályt is bevezettek, amelyek alapján első olvasatra büntetendők lennének olyan átlátszós cikkek, amelyek korábban nagyot szóltak. Azért voltak sikeresek azok a cikkek, mert a szöveges tartalomhoz kapcsolt képi illusztráció ezer szónál is többet mondott, ráadásul hitelesítette a tartalmat.

Horn Gabriella

Megosztás