adatigénylés

A főpolgármester az Átlátszó felületén igényelt adatot a Budapestre tervezett kínai egyetemről

Karácsony Gergely az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő felületen kérte ki a Miniszterelnöki Kormányirodától a magyar fővárosba tervezett kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatos hivatalos dokumentumokat, amelyeket eddig nem hoztak nyilvánosságra.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

2018 októberében jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, amellyel Orbán Viktor felhatalmazta az innovációért és technológiáért felelős minisztert és a külgazdasági és külügyminisztert, hogy készítsék elő a Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodást a kínai Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról. Nem sokkal később, 2018 decemberében már meg is jelent az együttműködésről szóló törvény.

Évekig húzódott a projekt

Ezután hosszú csend következett, majd Orbán Viktor miniszterelnök 2019 októberében a Karmelita kolostorban fogadta a magyarországi campust létrehozó kínai Fudan Egyetem delegációját.

Orbán Viktor a Fudan Egyetem delegációjával tárgyal Budapesten, a Karmelita-kolostorban 2019. október 31-én (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Ezután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter  Hszü Ning-senggel, a Fudan Egyetem elnökével írt alá egyetértési nyilatkozatot 2019. december 16-án, Sanghajban. A dokumentumban a felek megerősítették közös érdekeltségüket az intézmény budapesti campusának létrehozásában áll az erről szóló közleményben, amely azt is kiemeli, hogy

„a Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa. A magyarországi campus megalapítását a kínai kormány a kétoldalú együttműködések kiemelt projektjeként kezeli. A kezdeményezés egyformán illeszkedik a keleti nyitás politikájához, a kínai Egy övezet, egy út programhoz és a két ország között  idén novemberben megújított kulturális, tudományos és oktatási egyezmény céljaihoz”.

A projekt konkrét megvalósulása azonban továbbra sem haladt előre ugyanúgy késlekedett, mint a hazánknak Kína által beígért számos egyéb óriásberuházás.

Viszonzatlan szerelem semmi nem valósult meg az Orbánnak ígért kínai óriásprojektekből

Orbán Viktor gyakran emlegeti kormányának jó kínai kapcsolatait és az úgynevezett „Keleti nyitás” politikájának fontosságát. A Brüsszel-ellenes szabadságharc közepette az uniót is előszeretettel bosszantja azzal, hogy hangsúlyozza: olyan gazdag és hatalmas illiberális barátai vannak, mint Peking. Eközben azonban a számok nem azt mutatják, hogy Kína valóban Magyarország segítségére sietne egy pénzügyi zavarban.

2020-ban semmi előrelépés nem történt a Fudan Egyetem budapesti campusának ügyében, idén azonban felpörögtek az események. Január elején az Mfor.hu vette észre, hogy a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, ami egy meg nem nevezett, 821 millió forintos ingatlant ajándékoz a kínai egyetemnek.

A Diákváros helyén épülne kínai hitelből

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter 2021 februárjában újabb szándéknyilatkozatot írt alá a kínai oktatási minisztériummal a projektről. Az erről szóló közleményben pedig már szerepelnek konkrétumok az intézményről:

Az egyetemi kampusz összességében 520 ezer négyzetméter fejlesztést foglal magában, ezzel lehetővé téve 5-6 ezer hallgató befogadását, oktatási, kutatási innovációs tereket. Az első ütemhez kapcsolódóan épül meg egy ötezer négyzetméteres diákszállás is a majdani Budapesti Diákváros területén. A későbbiekben a létesítményfejlesztések további két ütemben folytatódnak.

Április elején a Direkt36 birtokába kerültek olyan kormányzati dokumentumok, amelyekből az derül ki, hogy a magyar kormány az egyetem 540 milliárd forintosra becsült építését kínai hitelből és kínai céggel tervezi megvalósítani. A lap által idézett, a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető szerint a kormány arról is döntött, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

A főpolgármester ellenzi a helyszínt

Karácsony Gergely főpolgármester ezután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett nyílt levelében tiltakozását fejezte ki emiatt:

Semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban”.

Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. Ellenezzük azért, mert a kormány által tervezett beruházás hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát elsősorban a kínai állam élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerő igénybevételében, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg – ez pedig ellentétes lenne a magyar gazdasági érdekekkel is.

Ellenezzük azért, mert semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál. Ellenezzük azért, mert meggyőződésünk szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között. Ellenezzük azért, mert egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel” – írta Karácsony, aki azzal zárta bejegyzését, hogy haladéktalan tájékoztatást kér a kormánytól.

Gulyás Gergely mindössze annyival reagált Karácsony levelére a kormányinfón és az RTL Klub megkeresésére, hogy a Fudan érkezése nemhogy szemben áll a Diákvárossal, hanem éppen, hogy értelmet ad neki. Karácsony Gergely viszont azt nyilatkozta a csatorna híradójának, hogy „hiába mondja azt a kormány, hogy meg akarja építeni a Diákvárost, ha valójában a kínai egyetem kiszorítja azt a mérete miatt.

A főpolgármester egyúttal megüzente a kormánynak, hogy ha nem lesz Diákváros, akkor a főváros megakadályozza a kormánynak fontos atlétikai világbajnokságot.

A Miniszterelnökség ezután az atv.hu ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük. A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy Főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal.

Karácsony közadatigénylésben kérte ki az iratokat

Karácsony Gergely erre a Facebook-oldalán reagált: bejegyzésében rámutat a fentebb idézett előterjesztés mely szerint a Fudan Egyetem Campusa a Diákváros helyén épülne meg és a Gulyás szavai közötti ellentmondásra, majd közölte, hogy elég a mismásolásból, hivatalosan kikérte a kormány által eddig nem nyilvánosságra hozott iratokat a kínai egyetemről.

Nagy örömünkre a főpolgármester az Átlátszó által üzemeltetett közadatigénylő portálon, a KiMitTud-on küldte el adatigénylését a Miniszterelnöki Kormányirodának. Karácsony az alábbi dokumentumokat szeretné megkapni:

  1. a Fudan Hungary Egyetemmel összefüggésben az innovációs és technológiai miniszter által a Kormány 2021. február 24-i ülésére benyújtott előterjesztést,
  2. a Kormány 2021. február 24-i üléséről készített összefoglalónak az (i) pont szerinti előterjesztésre vonatkozó részét,
  3. a Kormány 2021. február 24-i ülésén az (i) pont szerinti előterjesztéssel összefüggésben meghozott döntések szövegét,
  4. a Fudan Hungary Egyetemmel összefüggésben a Kormány ülésének napirendjén szereplő minden más előterjesztést, az azokról a Kormány által hozott döntéseket.

Az Infotörvény értelmében a Miniszterelnöki Kormányirodának 15 napja van válaszolni, tehát április 28-ig kell valamit reagálniuk a főpolgármester adatigénylésére.

Nem ő az egyetlen, aki a KiMitTud használatával, közadatigénylésben szeretne bővebb információkat megtudni a beruházásról: Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő április 7-én az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kért ki a Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos iratokat, és szintén az ITM-hez fordult a Párbeszéd Magyarországért párt is.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Karácsony Gergely/Facebook

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás