közbeszerzés

47 festményt és 77 grafikát vásárolt a Petőfi Irodalmi Múzeum 350 millió forintért

Két részletben vásárolta meg a tavaly elhunyt Szentandrássy István roma származású Kossuth-díjas festőművész alkotásait a Demeter Szilárd által vezetett múzeum. Szentandrássy Erzsébettől 17 festményt és 77 grafikát vettek 140 millió forintért, Szentandrássy Dávidtól és Szentandrássy Szerafinától pedig 30 festményt 210 millióért.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) idén február 16-án írt egy tájékoztató levelet a Közbeszerzési Hatóságnak, hogy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást kíván lefolytatni Szentandrássy István műalkotásainak megvásárlására. A PIM indoklása szerint:

a fenti kulturális javakat tartalmazó gyűjtemény különös jelentőséggel bíró javak összessége, amelyek Magyarország kultúrtörténetének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi és írásos emlékei, múltunk és jelenünk megismerésének pótolhatatlan forrásai, így a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Kötv.) 7. § 10. pontja szerinti kulturális javak körébe tartoznak” – a vásárlást követően pedig a Kötv. 46. § (1) bekezdése szerint törvény erejénél fogva védett kulturális javaknak minősülnek.

Most megjelent az európai uniós közbeszerzési értesítőben, hogy az eljárás eredményes volt:

2021. március 31-én a PIM megvette Szentandrássy András 47 festményét és 77 grafikáját összesen nettó 350 millió forintért.

A beszerzés két részletben történt: 17 festményt és a 77 grafikát Szentandrássy Erzsébettől vásárolt meg a PIM nettó 140 millióért, további 30 festményt pedig Szentandrássy Dávidtól és Szentandrássy Szerafinától összesen 210 millióért.

Az első részben megvásárolt alkotások listája itt olvasható, a második rész tételei pedig itt láthatók.

Szentandrássy István (1957-2020) Kossuth-díjas roma származású festőművész állami gondozottként nőtt fel és eleinte verseket, drámákat írt, rajzolt, majd festeni kezdett. Honlapja szerint Péli Tamást és a nagy reneszánsz festőket tekintette mestereinek és vezetőinek.

A Wikipédia szerint „műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, gyakran a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok és a meleg ragyogás uralják. A reneszánsz művészet és a 20. század elejének avantgárd irányzatai nyomán alakította ki sajátos egyéni stílusát”.

Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben és Magyarországon is több alkalommal. Állandó kiállítása megtekinthető a Magyarországi Roma Parlamentben. Műveit többek közt őrzi a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet. A 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumban megjelentették életrajzát és beválogatták két tervrajzát és öt olajfestményét.

Kiemelkedő munkájáért 1996-ban Pro Urbe Budapest-díjat, 1998-ban Budapest XI. kerület díjat, 1999-ben Kisebbségekért-díjat és 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 2020 februárjában, 62 éves korában, hosszú betegség után elhunyt.

Cikkünk megjelenése előtt megkérdeztük a PIM-től, hogy milyen céllal vásárolták meg Szentandrássy István alkotásait és terveznek-e újabb műtárgyakat is venni, de egyelőre nem kaptunk választ. Ha kapunk, frissítjük vele a cikket.

Erdélyi Katalin

Frissítés (2021.04.13., 16:31)
Cikkünk megjelenése után az alábbi választ küldte megkeresésünkre a PIM:

„A kulturális kormányzat a nemzeti jelentőségű közgyűjtemények gyarapításának támogatása céljából a 1320/2019. (V.30.) Korm. határozat értelmében egy gyűjteményvásárlási keretet különített el a Petőfi Irodalmi Múzeum költségvetésében, melynek terhére lehetőség nyílt kiemelkedő művészeti alkotások és műtárgyegyüttesek, történeti emlékek és hagyatékok állami tulajdonba kerülésének biztosítására.

E feladatellátás keretében, az EMMI Kulturális Államtitkárságának kérésére vásárolta meg 2021. márciusában a PIM a MANK, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. részére Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész hagyatékát.  A magyarországi roma kultúra és roma festészet egyik legkiemelkedőbb képviselőjének 47 festményből és 77 grafikából álló hagyatéka a vásárlással állami tulajdonba került; a műtárgyak tudományos feldolgozás és kiállításokon történő bemutatás céljából a vásárlást követően a MANK-hoz kerülnek.”

Címlapkép: Szentandrássy István festőművész Hajnali kilovaglás Pélivel, Cholival, Hontalannal és Fátyollal a Mindenség felé című kiállításának megnyitóján a szentendrei MANK Galériába 2018. augusztus 22-én. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás