közbeszerzés

Négymilliárdos beruházásból lesz Hagyományos Kínai Orvoslási tanszék a Semmelweis Egyetemen

Az új, hatszintes épületszárny alapkövét még 2017-ben rakták le, a közbeszerzés eredménye most jelent meg. A kivitelező a Laki Épületszobrász Zrt., amely rendre felbukkan nagyértékű beruházások kivitelezőjeként, és több megbízást nyert a WHB-val közösen is.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. nyílt eljárás keretében kereste a kivitelezőt a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar bővítéséhez. A felhívásra két cég jelentkezett, azonban ebből az egyik, a Laterex Építő Zrt. érvénytelen ajánlatot tett. Így a másik jelentkező, a Laki Épületszobrász Zrt. lett a befutó – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőtől.

A Laki Zrt. feladata lesz a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar meglévő épületének átalakítása, bővítése és a Hagyományos Kínai Orvoslási tanszék kialakítása.

Az új, hatszintes épületben a Hagyományos Kínai Orvoslás Központ 2 demonstrációs teremmel, 2 vizsgálóval, 3 kezelő helyiséggel, gyógynövénytárral, továbbá egy 178 fős és egy 305 fős, tolmácshelyiséges előadóteremmel, három 50 fős tanteremmel, 10 laborral, 21 autó elhelyezésére szolgáló parkolóval, vizes blokkokkal és teraszokkal rendelkezik majd.

A beruházást már 2017-ben bejelentették, ekkor tették le az új szárny alapkövét is. Az ünnepélyes eseményen többek között elhangzott, hogy a létesítmény egyrészt a hagyományos kínai gyógyászat képzésnek ad helyet (21. századi körülményeket biztosítnak majd a masszázsterápiára, akupunktúrára, és gyógynövény-terápiára), másrészt új lehetőségeket biztosít a növekvő létszámú kar egyéb oktatási tevékenységei, így a felsőfokú ápoló-, mentőtiszt-, gyógytornász- és szülésznőképzés számára is.

Az egyetem beszámolója szerint Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja rámutatott: 2011 óta folyik a karon a Heilongjiang Egyetem kihelyezett képzésének keretében hagyományos kínai gyógyászattal (HKGY) kapcsolatos oktatás. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pedig hangsúlyozta:

„Magyarország számára is fontos és megerősített híd lehet ez Kína irányába, a keleti nyitás politikája keretében.”

Liu Yandong, a Kínai Államtanács elnökhelyettese azt mondta, hogy a hagyományos kínai orvoslás a kínai nép kincse, és reményét fejezte ki, hogy „a kínai és a magyar szakemberek az orvostudomány területén is együtt tudnak működni, és a hagyományos orvoslás mellett egymás kultúráját is megismerik”.

A beruházás nettó 4,2 milliárd forintba kerül.

Három éve a kormány 1,3 milliárd forintot biztosított a Semmelweis Egyetemnek a célra, majd idén májusban a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány 5,9 milliárdot ad arra, hogy kibővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget.

Arról, hogy a hagyományos kínai orvoslás szakmailag megalapozott vagy csak kuruzslás, a mai napig megoszlanak a vélemények.

Rutinos tendernyertes

A budapesti székhelyű Laki Épületszobrász Zrt. tulajdonosa a LAKI Befektetési Kft.-n keresztül Laki Péter. A cég 2017-ben nettó 4,2 milliárd, 2018-ban 7,5 milliárd, tavaly pedig 5,8 milliárd forintos éves forgalmat bonyolított. Adózott eredménye két év alatt megduplázódott: a 2017-es 453 millió forint után 2019-ben már az 1 milliárd forintot is meghaladta.

A Laki Zrt. többek között nagyértékű állami beruházásoknak is köszönheti sikerét. A cég alakította ki például 4 milliárd forintért az MMA székházát, és újította fel 824 millióért az MMA-nak a Hild-villát, emellett részt vesz a Csikós udvar revitalizációjában nettó 5,8 milliárdért a WHB-val (ami az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában van) közösen.

A Laki-WHB párosa egyéb munkálatokat is végez a Budai Várban: az ő feladatuk volt például a Budai Vár Főőrség épületének és a Stöckl-lépcsőnek a teljes újraépítése 3,5 milliárd forintért, valamint a Csikós udvarban 3,5 milliárd forintért újjáépülő királyi lovarda kivitelezése is. Ezenkívül a WHB, az Épkar Zrt. és a Laki Zrt. alkotta konzorcium nyerte az Operaház épületeinek felújítására kiírt közbeszerzést is.

Újabb milliárdok a Várra: most a Csikós udvarra költenek 5,8 milliárd forintot

Újabb munkákat kapott a Budai Várban a kormányközeli West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. párosa. A két cég már eddig is szépen kaszált az ott zajló építkezésekkel, most további nettó 5,8 milliárd forinttal gyarapodhatnak. A pénzből a Csikós udvar revitalizációját kell elvégezniük. [featuredbox text=

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Rétvári Bence az Egészségtudományi Kar új épületének alapkletételi ünnepségén 2017-ben. (Fotó: Semmelweis Egyetem/Karancsi Rudolf

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás