adatigénylés

Nagyon örülünk: az Átlátszó közadatigénylő oldalát használta a Magyar Nemzet egy cikkéhez

A Magyar Nemzet pár nappal ezelőtt megjelent cikke a budapesti városházi főtanácsnokok és főosztályvezetők év végi jutalmával foglalkozott. A kifizetések listáját a fővárosi önkormányzat adta ki a lap adatigénylésére, amelyet az Átlátszó által üzemeltetett közérdekűadat-igénylő portálon, a KiMitTud-on nyújtottak be.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A Magyar Nemzet február 6-án tett közzé egy cikket, amelyben részletesen elemezte a fővárosi önkormányzattól kapott 13 oldalas kifizetési listát. Az adatok alapján a kormányközeli lap megírta, hogy volt olyan főosztályvezető, aki hétmilliós jutalmat kapott, de a magas összegek mellett a cikk azt is sérelmezte, hogy a hivatal nem nevezte meg a jutalmazott személyeket.

A Főpolgármesteri Hivatal a cikk megjelenése után elárulta, hogy a szóban forgó összegek nem karácsonyi jutalmak, hanem az előző városvezetés által kinevezett tisztségviselők távozásával összefüggő kifizetések. A Magyar Nemzet írását a benne lévő listával később több lap is átvette, megjelent jó pár kormányközeli oldalon, például az Origo-n és megyei hírportálokon, de a 24.hu is beszámolt róla.

Nagyon örülünk neki, hogy a Magyar Nemzet cikkének alapját egy olyan közérdekű adatigénylés adta, amit a lap az általunk üzemeltetett közérdekűadat-igénylő portálon, a KiMitTud-on keresztül nyújtott be.

A KiMitTud-ot 2012-ben indítottuk azzal a céllal, hogy egyszerűbbé tegyük a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, valamint az adatigénylés folyamatát az ilyesmi iránt érdeklődők számára. Az adatigénylő portál működését akkori cikkünkben részletesen is bemutattuk:

KiMitTud, avagy indul a Közérdekű Adatigénylő Masina

Közérdekű adatigénylő portált indítunk – az új szolgáltatás segítségével a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó intézményekhez és böngészhetik mások adatigényléseit is, így egyszerűsödik az adatigénylés folyamata és erősödik a társadalmi kontroll az adóforintjainkkal gazdálkodó szervezetek felett.

A közadatigénylő portál felületén az is jól látszik, hogy a Magyar Nemzet által január 19-én benyújtott igénylésre pontosan 15 napon belül választ is adott a Fővárosi Önkormányzat, annak ellenére, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány novemberben ismét 15 napról 45 napra emelte a válaszadási határidőt.

A Magyar Közlönyben november 25-én megjelent rendelet úgy fogalmaz, hogy ez a határidő egy alkalommal újabb 45 nappal meghosszabbítható, abban az esetben, ha az „a közfeladatot ellátó szervnek a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”. Így előfordulhat, hogy akár  3 hónapot, azaz 90 napot is kell várni az adatokra.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára májusban úgy nyilatkozott, hogy a 45 napos határidő csupán egy lehetőség, továbbá az átmeneti rendelkezések nem általánosan és nem minden adatigénylésre terjednek ki. Válaszában az egészségügyi és szociális intézményeket említette példaként. Az utóbbi időben több példát is láthattunk hasonlóra:

  • november végén az influenzaoltások felől érdeklődtünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK), december végi válaszukban először a 45 napos határidőre hivatkoztak, de végül január elején mégis megválaszolták kérdéseinket.
  • szintén a Müller Cecíliához köthető egy másik példa is a napokból: Hadházy Ákos a Facebookon számolt be arról, hogy egy, a közelmúltban beadott adatigénylésére ő is azt a választ kapta, hogy a NNK 45 napon belül tud annak eleget tenni, mivel a határidőn belüli teljesítés veszélyezteti az NNK-t veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátásában. De itt nem ér véget a történet: Müller Cecília véletlenül a képviselőt is csatolta egy, a kollégáinak küldött emailre, amiben azt írja: „Nincs ennél jobb szövegünk? Ezt a veszélyezteti a feladat ellátását, miért kellett beleírni?”

A Fővárosi Önkormányzat azonban nem élt ezzel az időhúzási lehetőséggel: 15 napon belül kiadta a kért adatokat a Magyar Nemzetnek.

Nagyon örülünk, hogy a kormányközeli sajtó is használja az általunk üzemeltetett KiMitTud-ot, és már sokkal ügyesebbek, mint 2017-ben: akkor ugyanis azt hitték, hogy aki adatigénylést ad be az Átlátszó közadatigénylő rendszerén keresztül, az a mi munkatársunk.

Pedig a KiMitTud-nak épp az a lényege, hogy bárki egyszerűen igényelhet rajta közérdekű adatokat. Mindegy, hogy pék, óvónő, politikus, agysebész, vagy utcaseprő: regisztrál, beírja a megfelelő jogi hivatkozásokat tartalmazó formalevélbe, hogy melyik állami/önkormányzati cégtől/hivataltól mit akar megtudni, megnyomja az enter-gombot, és a rendszer elküldi az igénylését a megfelelő email-címre.

A KiMitTud használatától senki nem lesz az Átlátszó munkatársa, ahogy a gmail-es címről levelezők sem lesznek Google-dolgozók, és az Ügyfélkaput használók sem köztisztviselők. Ha a KiMitTud több mint 2500 felhasználója átlátszós újságíró lenne, akkor mi lennénk nem csak a világ, de az egész galaxis legnagyobb szerkesztősége.

Fantasztikus gerillakampánnyal reklámozza közérdekűadat-igénylő szolgáltatásunkat a kormányközeli sajtó

A névtelen szerzőkkel oknyomozó Tűzfalcsoport blog a múlt héten megírta, hogy Hajdu Nóra Együtt-alelnök közérdekűadat-igényléseket adott be az Átlátszó által üzemeltetett közérdekűadat-igénylő oldalon. Ebből arra következtettek, hogy Hajdu nyilván az Átlátszó titkos munkatársa, kamuújságírója, majd ezt a baromságot több kormányközeli híroldal is átvette.

Közérdekű adatigénylésre legtöbbször az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használjuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 Szopkó Zita

Címlapkép: kimittud.atlatszo.hu

Megosztás