Egyéb

Fantasztikus gerillakampánnyal reklámozza közérdekűadat-igénylő szolgáltatásunkat a kormányközeli sajtó

A névtelen szerzőkkel oknyomozó Tűzfalcsoport blog a múlt héten megírta, hogy Hajdu Nóra Együtt-alelnök közérdekűadat-igényléseket adott be az Átlátszó által üzemeltetett közérdekűadat-igénylő oldalon. Ebből arra következtettek, hogy Hajdu nyilván az Átlátszó titkos munkatársa, kamuújságírója, majd ezt a baromságot több kormányközeli híroldal is átvette. Mivel a KiMitTud közérdekűadat-igénylő rendszer bárki számára szabadon hozzáférhető, és több mint 2500 felhasználója van, helyreigazítást kértünk – de nagyon köszönjük az ingyenreklámot.

Az impresszum nélküli Tűzfalcsoport blog egy szerző nélküli cikkben számolt be arról augusztus 31-én, hogy Hajdu Nóra Együtt-alelnök közérdekűadat-igényléseket adott be az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud-on. Ebből a tényből (Hajdu 28 adatigénylést adott be eddig a portálon) a kormányközeli blog azt a következtetést vonta le, hogy Hajdu az Átlátszónak dolgozik.

A nagy leleplezésnek szánt bődületes mellélövést rövid időn belül átvette a Habony Árpád tulajdonában lévő 888, majd a Liszkay Gábor kezében lévő Magyar Idők, és Bencsik András Demokratája is.

Arra nem jött rá a kormánypárti sajtó, hogy a KiMitTud-nak épp az a lényege, hogy bárki egyszerűen igényelhet rajta közérdekű adatokat. Mindegy, hogy pék, óvónő, politikus, agysebész, vagy utcaseprő: regisztrál, beírja a megfelelő jogi hivatkozásokat tartalmazó formalevélbe, hogy melyik állami/önkormányzati cégtől/hivataltól mit akar megtudni, megnyomja az enter-gombot, és a rendszer elküldi az igénylését a megfelelő email-címre.

A KiMitTud használatától senki nem lesz az Átlátszó munkatársa, ahogy a gmail-es címről levelezők sem lesznek Google-dolgozók, és az Ügyfélkaput használók sem köztisztviselők. Ha a KiMitTud több mint 2500 felhasználója átlátszós újságíró lenne, akkor mi lennénk nem csak a világ, de az egész galaxis legnagyobb szerkesztősége.

Mivel nem ez a helyzet, helyreigazítást kértünk a Hajdu Nórát az Átlátszó „titkos dolgozójaként” feltüntető oldalaktól, már a Magyar Idők és a 888 is kitette.

Közben a HírTv megtudta Hajdu Nórától, hogy a Tűzfalcsoport cikkében bemutatott adatigénylését a CÖF alapítványának küldte el, tehát feltehetően ők szivárogtatták ki a kormányközeli lejáratóblognak. Ezzel nem az Átlátszót, hanem magukat sikerült lebuktatniuk.

Javasoljuk a kormányközeli lapoknak, hogy a további sajnálatos tévedéseik elkerülése érdekében tanulmányozzák a KiMitTud felületét (főként a rendszer működését elmagyarázó Súgó-menüpontot), illetve a prezentációk formájában elérhető oktatási anyagainkat:

1, Mi az a KiMitTud? – a közadatigénylő eszköz működéséről

2, Mit tud a KiMitTud? és hogyan kell alkalmazni? – a közadatigénylés jogi hátteréről

3, Mi az, hogy oknyomozó újságírás?

Ha pedig további leleplezőnek szánt összeesküvés-elméleteket szeretnének írni, akkor ajánljuk figyelmükbe ezt a 2015-ös anyagunkat, ahol a KiMitTud-ot használó ellenzéki politikusokat (Szabó Tímea, Szél Bernadett, Barabás Richárd, Juhász Péter, Kész Zoltán, Kónya Péter, Pápa Levente, Steiner Pál, Szigetvári Viktor) kérdeztünk arról, hogy miért az általunk üzemeltetett portálon adnak be közadatigényléseket.

 

 

A Tűzfalcsoport augusztus 31-i cikkében szerepel az is, hogy „Arról már nem is beszélve, hogy konkrét ügyek kapcsán milyen erős összefonódás fedezhető fel Erdélyi Katalin és Dr. Hajdu munkásságában. (De ez majd egy másik történet lesz…)”, ezért nagyon vártam, hogy „leleplezzék”, hogy mindketten igényeltünk már adatokat a KiMitTud-on a CÖF-től, amit 508 millió forinttal támogatott az MVM.

Lottóznom kéne: a Tűzfalcsoport másnapi cikke pontosan ezt boncolgatta. Szerintük gyanús, hogy néhány nap eltéréssel adatigénylést adtunk be a CÖF alapítványának, és a saját igénylésemre a CÖKA ellen indított peremben saját bizonyítékomként hivatkozok.

„Még azt el lehetne hinni, hogy vannak véletlenek, és Erdélyi és Hajdu egymásról nem tudva kutakodtak a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) után.

Azonban egy 2017. május 29-én kelt keresetlevél tanúsága szerint – amit Erdélyi Katalin indított a CÖKA-val szemben – Erdélyi Katalin április 27-i megkeresését saját bizonyítékaként tüntette fel, így Hajdu Nóra azonos tartalmú, május 6-i megkeresése kapcsán alappal feltételezhető, hogy összehangolt akcióról lehet szó.”

Itt megint mellényúltak a kormányközeli „oknyomozók”, ugyanis a két igénylés nem azonos tartalmú.

Hajdu Nóra ezt az adatigénylést adta be május 9-én: „Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre, hogy 2014 óta mekkora összeggel és milyen céllal támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt a magyar kormány, illetve mely költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet és milyen céllal támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt.”

Jómagam pedig április 27-én ezt adtam be: „Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a 2010.01.01. és 2017.04.27. között jogi személyektől kapott támogatások listáját, feltüntetve azon a támogatók nevét, a támogatások összegét, célját és dátumát.”

A Tűzfalcsoport arra sem tér ki, hogy azért indítottam pert az Átlátszó jogászainak segítségével a CÖKA ellen, mert nem válaszoltak az adatigénylésemre, vagyis nem mondták meg, hogy milyen szervezetektől/cégektől kaptak pénzt az elmúlt hét évben. Szeptember 28-án lesz a második tárgyalás az ügyben, kíváncsian várjuk.

De az biztos, hogy nagyon titkolnak valamit, ha adatigényléseket és a keresetlevelet kiszivárogtatva próbálják lejáratni a pénzügyeik után érdeklődő újságírót.

Erdélyi Katalin

Megosztás