sajtószabadság

Az osztrák alkancellár oroszokkal egyezkedett, hogy megvegyék neki a legnagyobb bulvárlapot

A Süddeutsche Zeitung és a Spiegel rejtett kamerás felvételeket tett közzé egy 2017-es megbeszélésről, amin a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache egy ibizai villában arról tárgyalt egy gazdag orosz nővel, hogy az megvegye és a választási kampányban mellé állítsa a legnagyobb osztrák bulvárlapot. Strache kiemelte, hogy olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, mint „az Orbán”, vagyis a magyar miniszterelnök. A Kronen Zeitung megvásárlásáért cserében Strache közbeszerzéseket ígért az oroszoknak, és illegális kampányfinanszírozásról is beszél a videón, ami szintén korrupció.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Két nagy német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel péntek este hozta nyilvánosságra a birtokába került rejtett kamerás felvételeket, amik miatt óriási belpolitikai botrány tört ki Ausztriában.

A videók 2017 nyarán, néhány hónappal az osztrák parlamenti választás előtt készültek egy ibizai villában. A főszereplő Heinz-Cristian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) vezetője, aki a választás után az ország alkancellárja lett, és jelenleg is az. Strache mellett részt vett az ibizai megbeszélésen Bécs akkori alpolgármestere, a szintén FPÖ-s Johann Gudenus, valamint az ő felesége.

A Süddeutsche Zeitung honlapján németül és angolul is olvasható háttértörténet szerint a Moszkvában végzett, és oroszul jól beszélő Gudenust 2017 elején kereste meg egy nő, aki Aljona Makarovaként, egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarcha, Igor Makarova unokahúgaként mutatkozott be, és azt mondta, hogy szeretné anyagilag támogatni az FPÖ-t.

2017 júliusában Strache és Gudenus egy ibizai villában vodkázva közel 7 órán keresztül beszélgetett az orosz nővel az üzlet részleteiről.

Strache a tárgyalás során teljesen nyíltan kimondta, hogy ha az orosz nő támogatni akarja az FPÖ-t, akkor ne a hivatalos pártszámlára küldjön pénzt, hanem egy alapítványon keresztül fizessen be, mert ezzel meg lehet kerülni a hatóságokat, akiknek az 50 ezer eurónál nagyobb összeget be kell jelenteni. Az FPÖ vezetője konkrét neveket is felsorolt, akik ezzel az alapítványos, vagyis illegális kampányfinanszírozási módszerrel utaltak már 500 ezer és 2 millió euró közötti összegeket a pártnak.

Aztán Strache előállt egy szerinte még jobb ötlettel:

Vegye meg neki az orosz nő a Kronen Zeitungot, Ausztria legnagyobb bulvárlapját, ami napi 2 millió olvasót ér el a 9 millió lakosú országban.

A lapot Ausztriában „királycsinálónak” tartják, mert a közvélekedés szerint aki mellé odaáll a választási kampányban, az jó eséllyel lesz kancellár. Strache pedig 2017-ben épp erre készült, az októberi választás előtt szoros versenyben küzdött az Osztrák Néppárt (Österreichische Volkspartei, ÖVP) vezetője, Sebastian Kurz ellen – aki végül kancellár lett, és koalíciót kötött az FPÖ-vel.

A szélsőjobbos alkancellár egészen belelovalta magát abba, hogy milyen jó lenne, ha az oroszok megvennék a Kronen Zeitung többségi tulajdonrészét, és a lap mellette kampányolna.Szerinte ha a Kronen Zeitung „az övék” lenne, akkor nem 27, hanem 34 százalékot kapnának a választáson (lásd kiemelt kép).

Strache ehhez kapcsolódva elmondta, hogy

„Olyan médiakörnyezetet akarunk, amilyet az Orbán épített ki.”

Ezt a vágyát egész részletesen kifejtette az oroszokkal való tárgyalás során. Beszélt arról, hogy ha az oroszok csak a lap 50%-os tulajdonrészét vennék meg az alapító Dichand-családtól, akkor a másik 50%-át a Funke Médiacsoporttól megvenné az FPÖ Heinrich Pecinán keresztül. „Pecina egy befektető, aki az elmúlt 15 évben az összes magyar médiát felvásárolta az Orbánnak és előkészítette neki. (…) Ő irányítja a Funke-csoportot.” – mondta Strache.

Arról is beszélt, hogy ha az oroszok 3 héttel a választás előtt megveszik a Kronen Zeitungot, és hozzásegítik vele a győzelemhez, akkor „beszélhetnek majd mindenről”. De nem hagyta kétségek között a lehetséges támogatóit, nyíltan megmondta, hogy mivel hálálná meg a segítségüket.

Strache a Kronen Zeitung megvásárlásért cserében állami közbeszerzéseket ígért az oroszoknak.

Egész konkrétan a Magyarországon is sok tendert nyerő nagy építőipari vállalat, a Strabag által elnyert megbízásokat ígérte oda hatalomra jutása esetén az osztrák alkancellár. Fontos részlet, hogy a Strabag részben Strache egyik politikai ellenfele, a liberális Hans Peter Haselsteiner tulajdona.

De az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel jó kapcsolatban lévő szélsőjobboldali osztrák alkancellár tényleg nagyon szimpatizálhat az Orbán által kiépített médiarendszerrel, mert azt is szóba hozta, hogy milyen jó lenne, ha az oroszok nemcsak a legnagyobb bulvárlapot vásárolnák meg, hanem vennének egy tévét is. Strache konkrétan azt mondta, hogy kormányra kerülése esetén el tudja képzelni egy csatorna privatizálását, és az osztrák közszolgálati tévé, az ORF átalakítását.

„Elképzelhetőnek tartjuk, hogy teljesen új lábakra állítsuk az ORF-et.”

A közel 7 órás beszélgetés során Strache csak egyszer kezdett azon töprengeni, hogy vajon nem csapda-e a megbeszélés az oroszokkal, de Gudenus megnyugtatta, hogy ne aggódjon.

Pedig lett volna min, ugyanis a Süddeutsche Zeitung és Spiegel által publikált videókból egyértelműen kiderül, hogy az ibizai villában mindenhol rejtett kamerák voltak, amik az egész egyezkedést rögzítették. A két német lap egymástól függetlenül kapta meg a felvételeket, és aztán együtt dolgozták fel őket. Megnézették őket szakértőkkel, akik megerősítették, hogy valódi és nem manipulált képsorokról van szó. Az azonban felettébb érdekes, hogy az osztrák politikusokkal tárgyaló orosz nő és férfi nem felismerhető – vagy háttal ülnek, vagy kitakarás van az arcukon.

Az is elgondolkodtató, hogy az EP-választás előtt néhány nappal kerül elő a közel 2 éves felvétel, ami hatalmas csapás az FPÖ számára, hiszen Strache nyíltan beszél a videón korrupcióról és a sajtószabadság megnyirbálásáról, ráadásul mindezt egy orosz oligarchával együttműködve szerette volna megvalósítani.

A videó miatt hatalmas botrány van Ausztriában: Sebastian Kurz kancellár péntek éjjel válságértekezletet hívott össze, és elvileg ma fog nyilvánosan megszólalni az ügyben. Az ellenzék Strache lemondását követeli, és egyes hírek szerint Kurze ki is fogja vágni a kormányból az alkancellárt. Strache még nem nyilatkozott, és pártja, az FPÖ is csak annyit közölt, hogy nem jutottak semmilyen előnyhöz a felvételen szereplő oroszoktól, de a videó egyértelműen illegálisan készült, ezért jogi lépéseket tesznek miatta.

Frissítés 2019.05.18., 12:50: Strache lemondott az alkancellári posztról és az FPÖ éléről is, emellett bocsánatot kért az ibizai videón látható viselkedéséért.

Frissítés 2019.05.18., 20:00: Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy Strache botránya miatt az ÖVP és az FPÖ koalíciójának vége, ezért előrehozott választásokat fognak tartani Ausztriában.

Megosztás