Egyéb

Habony médiája Szlovéniában terjeszkedik

Három cég közel 50 százalékos részesedést szerzett a Novatv24.si-ben, mégpedig egy törvényi kiskaput kihasználva.

A Modern Media Group (MMG), a Ridikül Magazin és a Ripost egyenként 15-15 százalékos részesedést szerzett a szlovén Novatv24.si-ben – írja a Siol.net. A honlap szerint a Nova24TV-t tulajdonló médiacégben 800 ezer eurós tőkeemelés történt, amelyet a Habony Árpádhoz közel álló magyar médiacégek dobtak össze.

A három cég szépen kikerülte a szlovén szabályozást azzal, hogy egyenként szereztek 15 százalékot, ez ugyanis azt jelenti, hogy az ügylethez nem kellett külön engedélyt szerezni a minisztériumtól. A törvények szerint ez 20 százalékos, vagy annál nagyobb részesedés megszerzése esetén elengedhetetlen. Hivatalosan azonban az MMG, a Ridikül és a Ripost nem egy kézben vannak.

A választás nem lehet véletlen, ugyanis a Novatv24.si a konzervatív SDS (Slovenska Demokratska Stranka) párt baráti médiája. Az SDS jelenleg ellenzékben van, és Orbán Viktor szövetségesének számít. Vezetőjével Janez Jansával 2016-ban találkozott is a miniszterelnök. A Novatv24 alapításakor már a részvényesek között felbukkantak jól ismert SDS-tagok és szimpatizánsok.

Kapcsolódó cikkek

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

Nem lehetett jövedelme Habony Árpádnak a Halkó-féle Press & Belt Kft-től

Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?

Uniós és magyar közpénzek a kormánypárti médiafoglalás szolgálatában 2014-2016

A MMG Habony Árpád és Orbán Viktor egykori tanácsadójának, Győri Tibornak a cége, míg a Ripostban egyedüli cégjegyzésre jogosult Schatz Péter, aki 2006 és 2012 között az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt.

A Ridikül tulajdonosa Halkó Gabriella, aki jelenleg a TV2 marketing és stratégiai igazgatója, de korábban arról lett ismert, hogy a közmédia egyik legnagyobb beszállítója volt, hozzá köthető például a Jáksó László-féle Marslakók elkészítése is.

D. Kovács Ildikó

Megosztás