Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Politikai befolyásszerzésre használják Orbánék a külhoni magyarok állami támogatását

A magyar állami finanszírozású Bethlen Gábor Alap döntéseit megvizsgálva tárta fel egy nemzetközi újságírócsapat, hogy 2011 óta mennyi magyar közpénzt juttatott a Fidesz-kormány a szomszédos országokba. A horvát, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és romániai adományokat összegezve elmondható, hogy a magyar állami támogatások főként a médiába, a fociba és egyházakhoz mentek, céljuk pedig leginkább a magyar kormánypárt és Orbán Viktor népszerűségének és politikai befolyásának növelése volt a határon túli magyarok körében. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

„A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása.” – olvasható a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) honlapján.

Ezek a külhoni támogatások sokfélék, ám egy nemzetközi újságírócsapat feltárta, hogy a 2011 és 2020 között született pozitív döntések és kifizetések között nagyon sok a hasonlóság. A Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Szlovákiába és Romániába áramlott magyar közpénzeket követve a tényfeltárók arra jutottak, hogy a magyar kormány támogatásai mindenhol főként a médiába és a fociba mentek, és a céljuk az volt, hogy a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségét és politikai befolyását növeljék a határon túli magyarok körében.

A cikkek a hungarianmoney.eu honlapon érhetők el angol nyelven.

A többhónapos kutatómunkát az IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) támogatta, a projekt résztvevője Szerbiából a CINS, Szlovéniából és Horvátországból az Oštro, Szlovákiából az ICJK, Romániából az Átlátszó Erdély, Magyarországról pedig az Átlátszó volt.

GREATER HUNGARY – How the Hungarian government pours money outside its boundaries

Szerbiában a média és a foci kapott a legtöbb pénzt

A CINS első cikkéből kiderül, hogy az elmúlt 10 évben rengeteg magyarországi közpénz folyt be azoknak az intézményeknek a számlájára, amelyek a magyarok érdekeit képviselik Szerbiában. Szakértők szerint annak lehetünk szemtanúi, hogy Orbán Viktor hogyan próbálja meg növelni politikai befolyását a Kárpát-medencében.

A magyar kormány tíz év alatt összesen 143 millió eurót adott különféle társadalmi célokra Szerbiában: az oktatás és a kultúra mellett az egyház és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is kapott a pénzből, ami a Bethlen Gábor Alaptól jött, eddig több mint 900 alkalommal. Gyakran fektettek be a magyar miniszterelnök két nagy szenvedélyébe, a vallásba és a sportba is. A Munkás Szent József Római Katolikus Plébánia például egy futballakadémia és egy focipályát körülvevő kerítés megépítésére is kapott támogatást, összesen körülbelül 160 ezer euró értékben.

Bár politikai karrierje kezdetén Orbán ateistának vallotta magát, később ez megváltozott, olyannyira, hogy mára már a kereszténység védelmezőjének szerepében tűnik fel. Vajdaság példáján keresztül is jól látszik ez, hiszen 2011-től 2020 végéig Magyarország közel 8 millió euróval támogatta a vallási közösségeket. Nagylelkű adományaival a magyar kormány több egyházi személyt is megnyert magának, így például Paskó Csabát és Dolinszki Gábor evangélikus püspökhelyettest. Dolinszki a 2018-as választás előtt arra buzdította a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokat, hogy menjenek el szavazni mindazért, amit a haza tett értük „anyagi, gazdasági és szellemi értelemben”.

A legtöbb pénz azonban az elmúlt 10 évben a Magyar Nemzeti Tanács számlájára érkezett: bő 20 millió euró. Érdekes kapcsolódási pont, hogy Szerbiában a legerősebb magyar politikai párt – a Vajdasági Magyar Szövetség (SVM), ami egyébként a Fidesz testvérpártja is – nagy befolyással bír a Tanácsban, ugyanis annak 35 tagjából 16 az SVM soraiból kerül ki.

Religion, Politics and Football – Orban’s Way to Tighten His Grip in Vojvodina (SERBIA) – hungarianmoney.eu

Religion, Politics and Football – Orban’s Way to Tighten His Grip in Vojvodina Religion, Politics and Football – Orban’s Way to Tighten His Grip in Vojvodina A sports academy, an expensive fence for the football field in the churchyard, the restoration and work of churches whose priests preach to vote for Fidesz, the party of Hungarian Prime Minister Viktor Orban, are only a few donations from the Hungarian government in Serbia from 2011 to 2020.

A CINS második anyaga arra világít rá, hogy Orbán Viktor a vajdasági médiába is „bevásárolta” magát. A magyar állampolgárok nagyjából 12 millió eurót fizettek 10 szerbiai magyar médiacég munkájáért az elmúlt 10 év során. A CINS kutatásai szerint olyan médiumokról van szó, amelyek tartalmukat és tulajdonosi hátterüket tekintve szimpatizálnak a Fidesszel.

Az elmúlt 8 évben a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül több mint 9 millió eurót különített el a szabadkai RTV Pannon számára. Az RTV Pannon Szerbia legnagyobb magyar nyelvű médiacége, amelynek égisze alatt két rádió (Pannon Rádió és Szabadkai Magyar Rádió), egy online portál (Pannon RTV) és egy televízió (Pannon TV) működik. 2018 és 2019 között 6,2 millió euró, vagyis az elkülönített pénznek több mint a fele érkezett a számlájukra. A Pannon RTV anyagait az M1 is rendszeresen átveszi.

Az RTV Pannon mellett a BGA a Magyar Szó napilapot, a Hét nap hetilapot, az Express TV és rádiót (URKO), a TV Mozaikot, a Jó reggelt Vajdaság portált is támogatta. Emellett kapott pénzt a Vajdaság Ma, valamint a Radio Maria is.

A Magyar Szót, a Hét Napot és az RTV Pannont közös támogatójukon kívül még az is összeköti, hogy egy épületben van a székhelyük, és mindhármat a Magyar Nemzeti Tanács alapította és irányítja. A 2018-as magyar országgyűlési választásnál, és azt követően, az európai parlamenti választások alatt is észrevehető volt a részrehajlás: mindannyian egyértelműen Orbánt támogatták anyagaikban. A Magyar Szó 2011-ben kirúgott főszerkesztője, Pressburger Csaba elmondta, hogy a nyomásgyakorlás azokon az újságírókon keresztül valósult meg, akik aktív kapcsolatot tartottak a politikusokkal.

Az RTV Pannon 2019-ben két kitüntetést is kapott a magyar államtól: az RTV Pannon igazgatója, Ištvan Bodžoni (Bodzsóni István) megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét a médiavállalat fejlesztéséért. Ugyanebben az évben pedig egy másik elismerés is érkezett Budapestről: a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj, amit a vajdasági magyarok anyanyelvén tett hiteles beszámolókért, valamint a migránsválság idején nyújtott tudósításokért ítéltek oda.

Orban’s „Purchase” of Influence in Serbia Through Vojvodina’s Media (SERBIA) – hungarianmoney.eu

Orban’s „Purchase” of Influence in Serbia Through Vojvodina’s Media Orban’s „Purchase” of Influence in Serbia Through Vojvodina’s Media Hungarian citizens paid around 12 million euros for the work of Hungarian media in Serbia from 2011 until the end of 2019.

Horvátországban az eszéki focicsapat tarolt

A NER kedvenc nyaralóhelyére szintén rengeteg magyar közpénz érkezett az elmúlt 10 évben. A BGA adatai alapján készült Ostro-cikkben a már megszokottnak mondható fociklub-támogatások mellett mezőgazdasági és oktatási hozzájárulások is szerepelnek.

A pénz nagy része a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségén (DZMH) folyt keresztül, amely jó és szoros kapcsolatban áll Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel is. A DZMH változatos célokra költ, ingatlanvásárlásra éppúgy, mint a gyerekeiket kétnyelvű iskolába járató szülők támogatására.

Kedvenc focicsapatból Horvátországban nem csak egy van: az eszéki klub mellett a Várdaróc FC (FC Vardarac) is részesült a magyar kormány anyagi segítségéből. Utóbbi egy közvetítőn, az Europa AP-n keresztül kapott 1 millió eurót, amit felszerelésre, világításra, stadionfelújításra, számlákra és hasonlókra költöttek.

Az eszéki focicsapat (FC Osijek) iskolája – amiben egészen tavaly nyárig tulajdonos volt Mészáros Lőrinc, azóta pedig Szíjj László lépett a helyére – összesen 16 millió eurót kapott a BGA-tól.

How to buy a home with Hungarian taxpayers’ money – hungarianmoney.eu

In 2020, the BGA approved around € 18 million of project money to Croatian organisations but DZMH was no longer a beneficiary. A new organisation called Europa AP appeared on the list. Its president Oliver Matijević is also the executive president of DZMH, while Europa AP ‘s vice president is the minority Croatian parliamentarian Róbert Jankovics.

Szlovéniában a pénz felét egy labdarúgó-szövetség kapta

Az Oštro által összesített BGA-adatokból az látszik, hogy jelentősen megnőtt a Szlovéniába érkező magyar közpénztámogatás mértéke az elmúlt öt évben. 2011-ben a szlovéniai magyarok még csak közel 62 ezer eurót kaptak, 2019-ben viszont már 4,1 millió euró támogatásban részesültek.

2011 és 2020 között összesen 17,4 millió euró ment hazánkból Szlovéniába, és a támogatások 60 százalékát a lendvai labdarúgó-szövetség kapta, ami így jelentős összegeket fordíthat a fociakadémia létrehozására. A beruházásnak 2019 végére kellett volna elkészülnie, 2020. október végéig azonban csak egy műfüves pálya valósult meg.

A BGA-tól érkező pénz nagy részét a MMÖNK (Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség) kapta 2015 és 2020 között. A MMÖNK a muravidéki magyar nemzetiség csúcsszervezete Szlovéniában, elnöke 2010 óta Horváth Ferenc, aki jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Horváth a szlovén parlamentbe is bekerült képviselőként, és a szlovén Korrupcióellenes Bizottság ezt összeférhetetlennek tartotta az MMÖNK elnökségével, ezért felszólították Horváthot, hogy döntse el, melyik pozíciót akarja betölteni. Horváth megtartotta mindkét tisztségét, és beperelte az őt megbüntető bizottságot – a bírósági eljárások még folyamatban vannak.

A MMÖNK egyik kétes ügye volt egy 17,5 millió forintos traktor megvásárlása: a pénzt 2015-ben egy mintagazdasági projektben nyerték el, azonban az eszközt sokáig senki sem látta, végül 2020-ban került elő. Itt említhető továbbá az, hogy 2018-ban a MMÖNK 150 millió forintot nyert el egy kétnyelvű, sajátos nevelési igényű gyerekeknek való óvoda létrehozására Radamosban (Radmožanci). A beruházás jelentős késésben van, miközben a támogatás összegét 216 millió forintra emelte az alap.

A BGA-s támogatásokon keresztül a magyar kormány befolyása a helyi újságokra (Népújság) és műsorszolgáltatókra is kiterjed. A Fidesz-közeli magyar cégek olyan szlovén médiacégekbe (NovaTV24.si és Nova hiša) pumpáltak pénzt, amelyek a kormányzó SDS nevű párt befolyása alatt állnak. A szlovén médiapiacon Habony Árpád és Mészáros Lőrinc köreinek terjeszkedése figyelhető meg. Magyarország a fürdőturizmusba is befektetett: a Comitatus-Energia Zrt. nevű állami vállalat 2019-ben megvásárolta a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpontot. Erről az Átlátszó is beszámolt korábban.

Hungarian government’s millions for football, land and a tractor – hungarianmoney.eu

HUNGARIAN GOVERNMENT’S MILLIONS FOR FOOTBALL, LAND AND A TRACTOR HUNGARIAN GOVERNMENT’S MILLIONS FOR FOOTBALL, LAND AND A TRACTOR In ten years, the BGA fund approved proposals of minority organizations in Slovenia amounted to around 17,4 million euros. In ten years, the BGA fund approved proposals of minority organizations in Slovenia amounted to around 17,4 million euros.

Szlovákiában is focira és médiára költöttek sokat

Az IJCK három cikkben (első, második, harmadik) dolgozta fel a BGA-adatokat. Összesítésük szerint Szlovákiában a Bethlen Gábor Alap 2011 óta nagyjából 144 millió eurót invesztált kulturális és egyházi szervezetekbe, médiacégekbe és a magyarok számára szimbolikus jelentőséggel bíró dunaszerdahelyi focicsapatba.

Nagyjából 450 ezer főt számlál a szlovákiai magyar kisebbség, vagyis a népesség nagyjából 8 százalékát teszik ki, és főként a déli részen, a magyar határ közelében laknak.

A Magyarországról érkező pénz célja szakértők szerint Szlovákiában is a Fidesz, és a vele szövetséges szlovákiai magyar politikusok szimpátiájának erősítése, amit nagyban segít egy-egy óvoda felújítása, vagy valamilyen kulturális esemény támogatása. A lóláb azonban eléggé kilóg, mert a támogatások tetemes része a Magyar Közösség Pártja (MKP, szlovákul Strana maďarskej komunity, SMK) politikusaihoz köthető szervezeteken folyt keresztül.

Persze, Orbán Viktor magyar miniszterelnök hobbija, a foci sem maradhatott ki: a Felvidék Ferencvárosának nevezett dunaszerdahelyi focicsapat (DAC) többmillió euró támogatást kapott a magyar kormánytól, de jutott pénz a szlovákiai magyar nyelvű médiának is.

Hungarian Money for Slovak South: Millions in the Name of Possible Votes – hungarianmoney.eu

Hungarian Money for Slovak South Millions in the name of possible future votes Hungarian government invests billions of forints each year into Hungarian communities in neighbouring countries. ICJK has had access to the documents that shows the sole agency of Hungarian government Gabor Bethlen Fund apporved more than 144 millions of euros to entities in Slovakia since 2011.

Romániában az RMDSZ kell

Az Átlátszó Erdély hosszú cikke (magyarul itt olvasható) azt elemzi, hogy az évek során a Fidesz hogyan kötötte magához a legnagyobb romániai magyar pártot, az RMDSZ-t. Kezdetben kivéreztette, majd támogatásokkal tartotta sakkban, és ennek köszönhetően a magyar kormány páratlan módon építette ki politikai befolyását Erdélyben.

A lap forrásai szerint a Romániába érkező nagy, milliárdos összegű támogatásokról épp ezért Orbán Viktor dönt személyesen, és a BGA már csak ezt az utasítást hajtja végre. Állítólag a kisebb (500 millió és 1 milliárd forint közötti) projektekről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes dönt, a még kisebb összegekről pedig a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád.

Mára az RMDSZ holdudvarához tartozó alapítványokhoz évente nagyságrendileg ugyanannyi, ha nem több magyarországi támogatás áramlik, mint amennyi az erdélyi magyarság számára kiutalt bukaresti kormánytámogatás, amelyet az RMDSZ kezel.

Marriage of convenience sweetened with millions: how Fidesz persuaded the largest Hungarian party in Transylvania – hungarianmoney.eu

At first Fidesz attempted to bleed to death the Democratic Alliance of Hungarians in Transylvania (DAHR). After they realized that DAHR cannot be replaced, they forced the party into a loyalty competition. The once freezing relationship between Fidesz and the DAHR evolved to close cooperation, allowing the Hungarian government unprecedented influence in Transylvania.

A teljes cikkek a hungarianmoney.eu honlapon olvashatók angol nyelven. A magyar nyelvű összefoglalókat Erdélyi Katalin, Szopkó Zita és Zsilák Szilvia készítette. A projektet az IJ4EU támogatta.

Megosztás