nemzeti futballmánia

Az év végén újabb 10 milliárd forintot adott a kormány külhoni magyar focicsapatoknak

Az Átlátszó decemberben cikksorozatban számolt be arról, hogy az elmúlt években 22,5 milliárd forint ment magyar költségvetési forrásokból hat szomszédos országba, határon túli futballakadémiák támogatására. Most az év végén ehhez hozzáadott még további 9,97 milliárd forintot a kormány, így a számláló már bőven 30 milliárd forint felett jár. A pénzt jórészt ugyanazok kapták, mint eddig: ismét jutott pénz Mészáros Lőrinc eszéki csapatának akadémiájára, valamint az FK Csíkszereda Egyesületnek is, ahonnan ingyen igazolhat fiatal tehetségeket a Felcsút.

Év végi támogatási kampány

Karácsony előtt egy nappal 72 milliárdnyi forrást osztott szét a kormány, ennek egy része a határon túlra került futballcélokra – írta meg a Portfólió. Megnéztük, pontosan kik kapták az összeget, korábban ugyanis cikksorozatban dolgoztuk fel a szomszédos országokban működő magyar sportkluboknak juttatott focitámogatásokat:

Megszereztük, feldolgoztuk és nyilvánosságra hozzuk a határon túli fociakadémiák támogatásáról szóló szerződéseket

Magyarországon olyan ütemben nőnek ki a földből az újabbnál újabb stadionok, hogy a focirajongók is alig tudják követni, milyen új létesítménynek kellene örülniük éppen.

Horvátországban, Szlovéniában és Ukrajnában is milliárdokkal támogat külhoni fociakadémiákat a magyar állam

Magyarországon olyan ütemben nőnek ki a földből az újabbnál újabb stadionok, hogy a focirajongók is alig tudják követni, milyen új létesítménynek kellene örülniük éppen. A magyar kormány nemcsak a profi futballisták, de az utánpótlás irányába is rengeteg közpénzt irányított.

Két héttel ezelőtt számlálónk 22,5 milliárd forinton állt, ennyi költségvetési forrás jutott hat szomszédos országba futballcélokra, főként fociakadémiákra. Ez az összeg az év végi osztogatásnak köszönhetően most majdnem 32,5 milliárd forintra duzzadt. 

Mészáros Lőrinc eszéki (Horvátország) focicsapatának akadémiája eddig 2 milliárd forint támogatást kapott, ez most 3 milliárd forintra nőtt, a kormány ugyanis most további 1 milliárd forintot nyújtott “a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására”.

 

A romániai FK Csíkszereda Egyesület két részletben 2,17 milliárd forinthoz jutott év végén, így ők már 5,87 milliárd forintnál járnak. Ez az az egyesület, melynek akadémiájáról ingyen igazolhat játékosokat a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia:

Ingyen igazolhat fiatal focitehetségeket a Felcsút a közpénzzel támogatott erdélyi kluboktól

Az FK Csíkszereda 2013 óta 3,7 milliárd forintot kapott a magyar államtól a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Székelyföld Labdarugó Akadémia létrehozására.

“Azzal, hogy ingyen szerez meg tehetségeket a felcsúti akadémia, minimális befektetéssel tud létrehozni egy profi focicsapatot. Tehát nem csak az eladás lehet a cél, hanem az is, hogy egy jó focicsapat jöjjön létre, gyakorlatilag ingyen” – mondta korábban az Átlátszónak minderről Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a programban résztvevő klubnak ez a konstrukció csak akkor éri meg, ha közben komoly forrásokra tesznek szert a magyar államtól.

 

Jutott pénz a Sepsi OSK akadémiájának is. A Sepsi OSK egy szintén Romániában működő csapat, ők most 2,1 milliárd forintot kaptak, így az ő támogatási számlálójuk már 4,1 milliárd forintnál jár. A Sepsi OSK-t üzemeltető román cég Mészáros Lőrinc volt üzlettársához, Varga Károlyhoz köthető. A Sepsi OSK SA nevű vállalat 51 százalékos tulajdonosa a magyarországi Hódút Kft. útépítő vállalat kinti leányvállalata (HODUT ROM SRL), kisebbségi tulajdonosa pedig az Asociata Club Sportiv Sepsi OSK sportegyesület. A magyarországi Hódút végső tulajdonosa Varga Károly, akinek három közös magyar cége is volt a felcsúti fociakadémia elnökével.

A kormányhatározat alapján 300 millió forintot utalnak a felcsút pályáit építő Pharos ’95 Kft. tulajdonosának szlovéniai csapatának is. Az FK Nafta Lendava korábban 1,9 milliárd forint támogatásban részesült, ezzel a 300 millió forinttal a végösszeg egyelőre 2,2 milliárd forint.

A rekorder kétségkívül a Topolya TSC. A vajdasági klub eddig 4,5 milliárd forinthoz jutott hozzá, most további 1,4 milliárd forintot kaptak, amely így együtt már 5,9 milliárd forintot jelent. A topolyai klub szintén nem független a kormányzati köröktől, Szerbiában legalábbis úgy tartják, hogy egyetlen ember van a Vajdaságban, akinek közvetlen elérése van a magyar miniszterelnökhöz, ez pedig a topolyai illetőségű milliárdos, Zsemberi János, a magyar kormány futball-programjának nagyhatalmú vajdasági rezidense, aki formálisan ugyan nem vesz részt a projekt irányításában, mégis a program megkerülhetetlen figurája: a klub fő támogatója, aki korábban az FK TSC elnöki tisztét is betöltötte, a tavalyi tisztújításkor azonban átadta helyét utódjának, ő maga pedig főszponzorként, illetve az épülő labdarúgó akadémia koordinátoraként maradt a csapat mellett.

Az Orbán Viktorral jó barátságot ápoló Világi Oszkár működtette DAC akadémiája 1,35 milliárd forintot kapott. A Szlovákiában működő klub korábban 2,4 milliárd forinthoz jutott hozzá a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a végösszeg így év végére 3,75 milliárdra nőtt.

A felvidéki Komáromi FC 300 millió forinthoz jutott hozzá, így ők már 2,24 milliárdnál járnak. A komáromi csapat támogatásáról Korábban Czíria Attila, aki a 2014-es szlovák önkormányzati választások idején az MKP és a Híd közös révkomáromi polgármesterjelöltje volt, így tájékoztatta az Átlátszót:

“Amikor a miniszterelnök úr megkérdezte, hogyan tudna segíteni a magyar állam Komáromnak és a régiónak, arról beszéltem, hogy itt van a volt mezőgazdasági iskola, amelyet éppen akkor árult el a megye, azt meg lehetne venni, és csinálni egy erős magyar mezőgazdasági szakközépiskolát, mert az nincs az országban és Komárom a mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el. (…) Orbán Viktor felvetette, mi lenne, ha épülne egy új stadion. Azt feleltem, miért ne, ha az egyéb fejlesztések mellett erre is jut”

 

A Seszták Miklós városának focicsapatához köthető Várda Sport Egyesület szintén 1,35 milliárdot kapott, feltételezhetően a kárpátaljai fociakadémia folytatására. Ők így már 4 milliárd forintnál járnak. 

Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára valamint Szondy Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda igazgatója felavatják a Márton Áron Tehetséggondozó Központot 2016 szeptemberében. Fotó forrása: pfla.hu

Megosztás