koronavírus

Tizennyolc EU-s országban előre sorolták a pedagógusokat az oltási tervben, nálunk nem

Magyarországon a tanárok beoltása nem kapott prioritást az oltási tervben. Kíváncsiak voltunk, hogy gondolkoznak a témáról más EU-s országokban. Átnéztük 27 tagország interneten elérhető oltási terveit, kivonatait, illetve helyi sajtóértesülésekből tájékozódtunk. Az országok nagyrésze, 18 állam előrébb sorolta a tanárokat, és van, ahol már el is kezdték az oltásukat. Négy országban a limitált vakcinakészlet miatt csak később döntenek a kérdésről. Csupán öt országban nem élvez semmilyen prioritást a pedagógusok oltása, de a Magyarországgal szomszédos EU-s országok mindegyike előrébb sorolta a tanárokat.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Magyarországon a tanárok beoltása nem kapott prioritást az oltási tervben. A WHO és az UNICEF szerint a tanárok nélkülözhetetlen munkaerőnek számítanak, így a beoltásuknak az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettek után prioritást kellene élveznie. Hazánkban hivatalosan nem tették közzé a részletes tervet, a 80 oldalas dokumentumot a 444.hu portál szerezte meg, és ismertette február elején.

2020 decemberében csupán az oltási terv kivonatát tette közzé a kormány, amiben egy nem túl részletes oltási sorrendet vázoltak fel. A kivonatban az utolsó előtti helyen szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, ez adhatott némi reményt a pedagógusoknak. Az oltási terv alapján azonban a hatóságilag kijelölt létfontosságú rendszerekről van szó, ami a törvény szerint például a közműveket, az agrárgazdasági szektort és a közlekedést fedi le. A pedagógusok tehát nem tartoznak ide, őket az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján sorolják be, mint a legtöbb embert – írta a lap.

Nem szerepelnek a pedagógusok az oltási tervben, pedig fontos lenne a mielőbbi beoltásuk

Az iskolák zavartalan működésében az egész ország érdekelt, a pedagógusok mégsem szerepelnek a jelenlegi oltási tervben. A WHO és az UNICEF szerint a tanárok nélkülözhetetlen munkaerőnek számítanak, így a beoltásuknak az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettek után prioritást kellene élveznie. A magyar kormány szerint az iskolák azonban nem tekinthetők fertőzési gócpontoknak.

A tanárok 4 millió ember elé kerülhetnének

„Legalább tizenhatezer pedagógus kerülhet be a központi oltási terv harmadik ütemébe” – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. A harmadik ütemben hazánkban a 60 évnél idősebbeket oltják. Maruzsa azt is elmondta, hogy legitim elvárás, hogy a pedagógusok koronavírus elleni beoltása mielőbb megtörténjen. A kormány ugyanakkor nem ágazati jellegű oltási eljárást képzelt el, hanem veszélyeztetettségi és életkori szempontok alapján dolgozta ki az oltási tervet. A kormány szerint az oktatási intézmények járványügyi szempontból nem számítanak kockázatos gócpontoknak.

Több írásbeli kérdés (itt, itt és itt olvasható) érkezett ellenzéki parlamenti képviselőktől arra vonatkozóan, hogy várható-e, hogy a tanárokat előre sorolják. AZ Emberi Erőforrások Minisztériuma által szignált válaszok szerint a kormány „mindent megtesz a pedagógusok egészségének a megóvása érdekében”, ami alatt a tesztelést, a hőmérőzést, és a digitális munkarendet értik.

Itthon az előresorolással a tanárok a 18-59 éves lakosság, azaz körülbelül 4 millió ember elé kerülhetnének.

Infografika: Szabó Krisztián/Átlátszó

Joggal merül fel a kérdés, hogy hány tanár van az országban. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint főállású pedagógusból 146 ezret tart számon az állam, az összes oktatásban dolgozó személy száma pedig körülbelül 200 ezer fő. Az ő adataik szerint a pedagógusok ötöde fertőződött meg, és 31 pedagógus haláláról értesültek. Nem szabad figyelem nélkül hagyni azt sem, hogy a pedagógusok társadalma elöregedett, a jelenlegi állomány csaknem fele 50 és 65 év között van.

A tanárok továbbra is ki vannak téve a vírusfertőzésnek

Itthon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is azt próbálja elérni, hogy az oltási sorban vegyék előre a pedagógusokat, és az európai gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltsák be őket.

A kormánynak legalább azt érdemes lenne fontolóra vennie, hogy a mindennapi fertőzésveszélynek kitett oktatási dolgozókat beoltassa, ugyanis amíg a középiskolákban online oktatás zajlik, az általános iskolák és óvodák nyitva maradnak, ahol csak lehet.

Azt se felejtsük el, hogy a magyar fociválogatott tagjai és az olimpikonok soron kívül jutottak oltáshoz Magyarországon.

Az oktatási intézményekre vonatkozóan nincs előírás az épületen belüli maszkviselésre. A központi ajánlásokat figyelembe véve minden iskola egyénileg dönthet. Azonban az alsó tagozatosok körében nehezen lenne biztosítható az egész napos helyes maszkviselés, és az óvodákban szintén nem hordanak maszkot a gyerekek.

A pedagógusok munkája nemcsak nevelési szempontból, hanem munkaerőpiaci szempontból is fontos, mivel lehetővé teszi, hogy a szülők dolgozni tudjanak. Ha az óvodapedagógusok a gyakorlatban télen minden szipogó gyereket hazaküldenének, azzal ellehetetlenítenék a szülők munkavégzését. Viszont a dolgozók a legtöbb helyen maszk nélkül tartózkodnak egy légtérben az óvodás gyerekekkel.

Az EU-s országok kétharmadában előre sorolják a tanárokat

Szerettük volna megtudni, hogy az Európai Unió országaiban élveznek-e prioritást a tanárok. Ehhez 27 ország interneten elérhető oltási terveit, kivonatait olvastuk át, illetve helyi sajtóértesülésekből tájékozódtunk.

Az EU-s országok nagyrésze, 18 ország előrébb sorolta a tanárokat, és van, ahol már el is kezdték az oltásukat. Négy országban a limitált vakcinakészlet miatt csak később döntenek a kérdésről. Öt országban pedig a jelenlegi döntések értelmében nem élveznek prioritást a tanárok.

Kutatásunk során azt találtuk, hogy azokban az EU-s országokban, ahol előre sorolják a tanárokat, ott az oktatók általában az egészségügyben dolgozók, az idősotthonban élők és dolgozók, az idős emberek, a krónikus betegséggel élők után következnek, de még a nagyobb tömegek beoltása előtt kapják meg az oltást. Az adatokat 2021. február 17-én gyűjtöttük, február 23-án ellenőriztük, és egészítettük ki néhány frissítéssel.

Vannak országok, ahol már elkezdték beoltani a tanárokat

Lengyelországban azután jutottak hamarabb oltáshoz a tanárok, miután az AstraZeneca oltóanyagáról úgy döntöttek, hogy csak a 60 év alattiak számára engedélyezik az országban. A lengyel oltási terv 0. szintjén az idősotthonokban és az egészségügyben dolgozók szerepelnek. Az első lépcsőben, február 12-én kezdték el beoltani a pedagógusokat, az óvodában dolgozókkal és az alsós tanárokkal kezdve a sort.

Szlovákiában az iskolák megnyitása miatt a tanárok előbbre kerültek a vakcinaprogramban, az oltásuk február 13-án kezdődött meg. Észtországban szintén elkezdődött a tanárok beoltása, a balti országban 26 ezer tanár dolgozik. Litvániában is megkezdődött a tanárok oltása, az óvodapedagógusokat és az alsós tanárokat februárban tervezik beoltani. Olaszországban az AstraZeneca szintén módosította az oltási tervet, a tanárok oltását már elkezdték, bár a szakszervezetek jobban örültek volna a Pfizer vagy Moderna vakcinának.

A környező EU-s országokban előrébb veszik a tanárokat

A szomszédos EU-s országok közül Szlovákiában már elkezdték oltani a tanárokat. Ausztriában összesen három ütemben oltanak, a másodikban kerülnek sorra a tanárok, a 65 évnél idősebb emberekkel, a rendőrökkel és a kiskereskedelmi üzletek alkalmazottaival. Ha minden jól megy, márciusban kezdik oltani a pedagógusokat.

Romániában négy ütemben oltanak, a tanárok a második ütemben kerülnek sorra. A románok egy roppant részletes listával rukkoltak elő, és a pedagógusok a kulcsfontosságú területeken dolgozó munkavállalók között középúton helyezkednek el. „A tanárok és az oktatásban dolgozók prioritást élveznek az oltáskampányban, mert nagyon fontos munkát végeznek a társadalom és az ország oktatási rendszere számára” – mondta január elején a román oltási kampány fő felelőse. Szlovéniában a kritikus infrastruktúrában dolgozók közé sorolták a tanárokat.

Számos európai ország előrébb sorolta a tanárokat

Németországban négy fázisban zajlanak az oltások, az eredeti tervek szerint a harmadik fázisban kerülnek sorra a tanárok. Németország nagy részén több mint két hónap járványügyi kényszerszünet után hétfőtől visszatérhettek a gyerekek az óvodákba és az általános iskolákba. Közben egyeztetésbe kezdenek, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási sorrendben.

Csehországban négy ütemben oltják a lakosokat, a tanárokat a harmadik ütembe sorolták. Ha minden jól megy márciusban kezdik el beoltani őket. Franciaországban öt ütemben zajlanak az oltások, a harmadik ütemben az 50 évesnél idősebb emberekkel együtt a kulcsfontosságú munkavállalókat, a tanárokat és kiskereskedelmi alkalmazottakat fogják oltani.

Görögország oltási tervében ugyan nem találni a tanárokat, Vasilis Kikilias egészségügyi miniszter viszont azt nyilatkozta, hogy a tanárok oltása elsődleges fontosságú, ezért előrébb sorolják őket, a krónikus alapbetegségben szenvedő 18-59 éves állampolgárok mellé, így az ötödikek lesznek a sorrendben. Máltán négy ütemet terveznek, a tanárok a harmadik csoportba vannak sorolva. Spanyolországban szintén az AstraZeneca miatt kapnak a tanárok hamarabb oltást.

Írországban 15 ütemben zajlik az oltás, a tanárok a 11. helyen állnak a sorrendben, megelőzve ezzel az 55-64 közötti korosztályt. Lettországban a nem online oktatásban részt vevő tanárokat az eredeti tervekhez képest is előrébb hozták az oltási tervben. Bulgáriában öt ütem van, az oltási terv szerint a második szakaszban oltják az oktatókat. Az ország időközben rangsorolás nélkül hozzáférhetővé tette az oltást minden bolgár állampolgár számára.

Öt EU-s ország nem veszi előre a tanárokat

Az EU-ban Ciprus, Dánia, Hollandia, Magyarország és Svédország döntött úgy, hogy nem veszi előre a tanárokat, ezekben az országokban az oktatókat az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján rangsorolják.

Négy ország később dönt

Belgium, Luxemburg, Finnország és Portugália még nem alkotta meg a teljes oltási ütemtervét, ugyanis az a rendelkezésre álló oltások alapján fog alakulni.

  • Belgiumban még nem határozták meg, hogy pontosan kik azok az emberek, akik kulcsszerepet töltenek be az ország működésében. Azonban Pedro Facon, a koronavírus következményeinek leküzdésével megbízott biztos sürgeti a tanárok beoltását.
  • A luxemburgi oltási tervben a tömeges oltások megkezdése előtt szerepel egy kategória, amibe azok az emberek tartoznak, akik a munkájuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek. Azt azonban nem határozták meg, hogy kik tartoznak ide. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök szerint az oktatásban dolgozók beoltásának a sorrendje függ attól, hogy mennyi vakcina érkezik az országba, jelenleg ugyanis jelentős késéseket tapasztaltak.
  • Finnország szerint az elsőbbségi sorrendről a végső döntéseket akkor kell meghozni, ha rendelkezésre állnak az engedélyezett vakcinák, és ha tudják, melyik csoportban biztonságos a használatuk.
  • Portugáliában jelenleg az első két fázist tervezték meg, az idősek után jöhet a harmadik szakasz, amit a későbbiekben még tovább lehet priorizálni.

Káosz, információhiány és sok fertőzött van az iskolákban – bejelentőfelületet indított a PDSZ

„Ekezdődött a tesztelés, de arról alaposan megfeledkeztek, hogy mi lesz az eljárás, ha ez a helyzet bekövetkezik”- fogalmaz hétfői bejegyzésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ezt erősítették meg az állami tesztelés elindításának napján az Átlátszónak nyilatkozó pedagógusok is: senki nem tudja, milyen lépések következnek a pedagógusok országos (gyors)tesztelése után.

 Zsilák Szilvia

Az adatvizualizációkat Szabó Krisztián készítette. Címlapkép: Tanárok prioritása az oltási tervben az EU-s tagállamokban/Szabó Krisztián

Megosztás