koronavírus

Káosz, információhiány és sok fertőzött van az iskolákban – bejelentőfelületet indított a PDSZ

„Ekezdődött a tesztelés, de arról alaposan megfeledkeztek, hogy mi lesz az eljárás, ha ez a helyzet bekövetkezik”– fogalmaz hétfői bejegyzésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ezt erősítették meg az állami tesztelés elindításának napján az Átlátszónak nyilatkozó pedagógusok is: senki nem tudja, milyen lépések következnek a pedagógusok országos (gyors)tesztelése után. Ráadásul úgy tűnik, hiába betegszik meg, vagy hal meg egyre több pedagógus a koronavírus miatt, továbbra sincs szó az iskolák bezárásáról, és még a maszkviselés sem kötelező az órákon. Mivel az állami hatóságoktól alig jön információ, az Orvosi Kamarához hasonlóan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is online felületet indított az érintettek beszámolóit nyilvánosságra hozva, hogy kiderüljenek a valós adatok a járványhelyzetről.

Támogatási kampány”COVID-megbetegedés történt az oktatási intézményben, ahol dolgozol, vagy ahová a gyerek jár? Itt jelentsd be!”– szólítja fel az érintetteket a PDSZ a weboldalán egy külön erre a célra kialakított felületen. Az online nyomtatványon többek között arra kérdeznek rá, hogy az adatközlő intézményében hány koronavírus miatti megbetegedés, esetleg halál történt, hogy mennyire kapott tájékoztatást az intézménye vezetőségétől vagy a fenntartójától, hogy milyen lépések követték a pozitív esetek kiderülését (kontaktkutatás, karantén, online oktatásra váltás).

A beküldött adatok – anonimizálva, de az intézmények és települések nevét jelölve –, egy Google-táblázatban elérhetők. Mi térképre tettük az információt az iskolai megbetegedésekről, pozitív tesztekről, amit kedd estig a pedagógusok az ország különböző részeiről beküldtek a szakszervezetnek.

Oktatási intézményekben bejelentett betegek és elhunytak száma november 2. és 22. között

Megkerestük a Klebelsberg Központot, hogy megtudjuk, az ő nyilvántartásuk szerint szeptember 1. óta hányan betegedtek meg vagy haltak meg koronavírus-fertőzés miatt állami oktatási intézményekben, illetve azt, hogy hány pedagógus kért, illetve kapott erre hivatkozva teljes táppénzt a betegállománya idejére.

A PDSZ kérésére nemcsak adatokat, hanem az adott intézményekben a járványhoz kapcsolódó körülményekről is küldenek leírást a beküldő pedagógusok. Ezekből a leírások az derül ki, hogy sok a megbetegedés az iskolákban és a pedagógusok teljesen magukra hagyottnak érzik magukat. A szakszervezet a héten indult országos pedagógus-tesztelésekről is online gyűjti az érintettek beszámolóit.

“Hiába volt kinn az utolsó adat nov. 2-án, hogy nincs se diák, se tanár pozitív, volt és a múlt héten is volt még aki kórházban volt tüdőgyulladással.”

„6 alsós tanár pozitív. Felsőről nem tudok. De olyan pedagógus tanít, akinek a gyereke pozitív, mert neki nincs tünete. Van szülő, aki nem engedte gyerekét iskolába. Iskola válasza: le fog maradni. Burkolt célozgatás.”

“Eddig 6 covidos volt, egytől egyig életerős férfiemberek és 4-5 hét is, amíg teljesen rendbe jöttek.”

“12 megbetegedés, ebből 8 intézményi dolgozó. Osztályok vándorlása közben nincs fertőtlenítés, két hónapig sehol se kellett maszk. Mai napig mennek az tanórán kívüli sportok.”

“A covidos tanárunk miatt az osztálya karanténban tanul 22-ig. A többi osztály iskolába jár, ahol tanított, mivel a kérdésemre adott válasz: szorosabb kapcsolatban van a 8. osztályával, mint a többivel. ( Heti 5 óra vagy három óra a többivel)”

“Az iskolánkban egy diák 16 napja lélegeztetőn van egy kolléga írt róla nekünk, de a vezetőség senkit nem tájékoztatott. Egy tanár COVID-os, ő számolt be minden kollégának róla, de a vezetőség nem tájékoztatott. Nincs jogunk tudni? Ki van adva az iskoláknak, hogy tartsák titokban?”

“Néhány szülő jelezte, hogy nem küldi gyerekét az iskolába, de a kollegáknak fogalmuk sincs mi a teendő.”

“Az 5-8 osztályokban dgitális oktatás van, mert olyan sok a kiesett pedagógus, hogy nem tudják ellátni az órákat. “

“Konkrét megbetegedésről nem tudok az iskolában, viszont vannak olyan osztályok, ahol több gyermek közvetlen családtagja igazoltan koronavírusos, illetve vannak olyanok, akik vélhetően azok (tesztelésük folyamatban). A gyermekem 12 napja beteg, covid gyanú, kórházi sürgősségi ellátásra is szorult az osztálytársak közül 2 szülő igazoltan fertőzött, egy pedig jó eséllyel az. Intézményvezető nem a teljes igazságot mondja e la szülőknek. Pl: nincs igazol fertőzött. Ez igaz, de a gyermekem szinte biztosan az (kórházi szakorvosi vélemény alapján, ill. több szülő is, akiknek a gyermeke potenciális vírushordozó. Csak azért nincs róluk negatív teszt, mert az orvosok nem teszteltetik a tünetmentes gyerekeket. A kisfiam feltehetőleg egy ilyen gyerektől kapta el….) “

“Csak a kolleganőtől tudom, hogy az egyik tanító néni a fertőzött. “

“1 megbetegedésről (tanár) és 1 fertőzöttről érkezett hivatalos igazgatói tájékoztatás. Az érintett kolléganő az utolsó munkanapján már nem érezte jól magát, de bent volt egész nap. Neki rengeteg a kontaktja az intézményben, sok osztályt tanít, ebédeltet, uzsonnáztat. Kontakt nem tudom lett-e megadva, nem valószínű, mivel „nálunk ilyet nem lehet” – hangzott el korábban. „Mi maszkban tanítunk, nem hagyhatjuk el a táblát, nem mehetünk be a gyerekek közé. ” Legalábbis ez a hivatalos álláspont. Életszerű. A következő intézményvezetői levél ment 3 osztály szülőinek: „Kedves Szülők! A mai napon X.Y. kollégánk Covid-tesztje pozitív lett. Kérjük Önöket, hogy a következő napokban figyeljenek gyermekeikre. Kolléganőnk végig maszkban tartózkodott a gyerekek között, ennek ellenére, kérjük a fokozottabb figyelmet. Köszönettel.” A gyerekek közt voltak megbetegedések korábban, ebből talán 3, ha hivatalos volt. Az érintett osztályok továbbra is iskolába jártak. Nehéz követni melyik gyerek miért hiányzik. Volt olyan, hogy a szülők igazoltan COVID-osak voltak, a gyerek meg bejárt iskolába.”

“Az őszi szünetre lett 8 pozitív tanár. Nem lehetett nyilvánosságra hozni, mivel érettségiztető intézmény volt és meg lehessen tartani-ehhez tanárokat toboroztak. állítólag a Tanker nem engedélyezte, hogy nyilvánosságra kerüljön. Szülőnek az igazgatónk nem ad igazolást járvány idejére – ha szeretnék otthon tartani a gyereket. “

„1 tanár (minimum) valószínűleg pozitív- karanténban és (2 családtagja)- háziorvos: kérheti a tesztet, de csak 5-6 nap múlva jönnek tesztelni- aztán plusz napok az eredmény, addigra úgyis letelik a karantén.”

Oktatási intézményekben bejelentett betegek és elhunytak száma november 2. és 22. között

Mivel a kormány által kiadott eljárásrend alapján nem kötelező a maszkviselés az általános iskolákban, sok támadás éri – a szülők, és sokszor kollégáik, főnökeik részéről – azokat a tanárokat, akik mégis megkérik a diákjaikat az óra alatti maszkviselésre. Az Átlátszónak nyilatkozó egyik pedagógus olyan helyzetről is beszámolt, amikor ő azért kapott „szidást” az iskolája vezetésétől, mert az iskola bejáratánál történő kötelező hőmérőzés során lázasnak talált diákot félreállította.

„Nyitott ablaknál, télikabátban tanítottunk, de így is elkaptuk” – nyilatkozta az Átlátszónak egy 750 fős pécsi oktatási intézményben oktató középkorú tanárnő. Ő nem került kórházba, már gyógyulóban van, de megviselte a betegség. Beszélt arról, hogy az állami fenntartású iskolában, ahol tanít, az egyedüli védőeszköz, amit kapott a mindenütt kötelező fertőtlenítőszereken kívül, az önkormányzat által küldött két darab, mosható textilmaszk volt.

Amikor megbetegedett, teljesen elképedve tapasztalta, hogy csak 8 nappal azután volt lehetősége tesztelni, hogy ő az intézményben, ahol tanít jelezte az igazgatónak, hogy COVID-tünetei jelentkeztek. Sőt, nemcsak hogy a tesztelése késlekedett, hanem „se karantén, se kontaktkutatás” nem volt, saját döntése alapján maradt otthon.

A kontaktkutatás hiányára utal az a dokumentum is, amit a pécsi járványügyi hatóság küldött ki olyan családoknak, ahol a gyerek olyan osztályba jár, ahol COVID-pozitív diákot találtak. Eszerint ugyanis ha egy gyereket az osztálytársa pozitív tesztje vagy megbetegedése miatt hazaküldenek, a vele egy háztartásban élőkre nem vonatkozik semmilyen korlátozás, amíg az érintett diáknak nincsenek tünetei.

A járványügyi hatóság levele

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, pécsi ügyvezetője, Nagy Erzsébet pedagógusként dolgozik. Munkahelyéről, a helyiek által „Nevelési Központ”-ként hivatkozott Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskolából vasárnap délelőtt jelezték, hogy a héten indul a gyorstesztelés náluk.

Nagy szerint az új intézkedéssel az a probléma, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy mi a teendő az intézményekben a tesztelés után – a pozitív tesztet produkáló pedagógus hazaküldésén kívül. Lesz-e kontaktkutatás, osztályonkénti, évfolyamonkénti karantén, vagy intézménybezárás.

„Az intézményeknek pontos protokollra lenne szükségük ahhoz, hogy ha bekövetkezik, amiről beszélünk, mi történjék. Nem ártott volna ezt is kidolgozni, közzétenni.” Nagy Erzsébet furcsállta azt is, hogy az országos tesztelésbe először nem akarták bevonni a karanténban lévő kollégákat, ezt külön kérnie kellett a szakszervezetnek.

Beszéltünk egy ezer fölötti létszámú alapítványi iskola (óvoda, általános iskola és gimnázium) igazgatójával is. Ebben az intézményben ahol szeptember óta rendszeresen és szisztematikusan folyik a tesztelés és a kontaktkutatás, illetve ennek alapján az érintettekre vonatkozó időszakos karantén, illetve online oktatás, szeptember óta 78 diák és 31 dolgozó kapta el a vírust. Ehhez összesen több, mint 800 tesztet végeztetett el az iskola, amit a szülők és a fenntartó alapítvány közösen fizettek.

Úgy tűnik, ez az intézmény megfelelő és következetesen alkalmazott stratégiával sikeresen kezelte a járványhelyzetet: a múlt héten végzett 43 PCR tesztjük mindegyike negatív lett, és nem lett pozitív eredmény a hét elején indult állami tesztelés részeként 77 dolgozójukon végzett gyorsteszteknek sem.

Ennél jóval nehezebb helyzetben vannak az állami fenntartású oktatási intézmények, ahol mindenhez központi engedély kell. A PDSZ szerint problémát okoz az is, hogy – bár erre szerintük törvényi lehetőség is lenne – sok iskolaigazgató nem igazolja azoknak a gyerekeknek a mulasztását, akiknek a szülei a helyzet miatt inkább otthon tartanák a gyereküket.

Az Átlátszónak nyilatkozott egy ilyen állami intézménybe (budapesti, belvárosi iskolába) járó diák – egyébként orvosként dolgozó – apja is. „A hatodik kerületben elég rossz a helyzet, a diákok és tanárok fele beteg. Azt hiszem a lányom is elkaphatta a COVID-ot a múlt héten, több napja lázas. Én nagyon megbántam, hogy engedtük iskolába menni a gyerekeinket.”

Ha valaki az állami oktatási intézmények fenntartója, a Klebelsberg Központ weboldala segítségével próbálna eligazodni a járványhelyzettel kapcsolatban, nem sok segítséget talál. Ott ugyanis a legutóbbi, a járványhelyzettel kapcsolatos hír szeptember 30-i keltezésű, s az intézmény weboldalán a járványnak dedikált rovatban pedig csak az első hullám idején kiadott EMMI-közlemények olvashatók.

Horn Gabriella

Infografikák: Szabó Krisztián

Megosztás