sajtóelhárítás

Az influenzaoltásról érdeklődtünk, Müller Cecília szerint ez veszélyezteti az NNK működését

A koronavírus-járvány miatt úgy döntött a kormány, hogy 2020-ban minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást. Ugyan a hivatalos közlemények szerint ehhez elegendő vakcina állt rendelkezésre a háziorvosoknál, de a fokozott érdeklődés miatt sok beteg és orvos várólistákra és kevés oltóanyagra panaszkodott. Közadatigénylésben kértük ki a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy hány adag influenzaoltást osztottak szét, de az országos tisztifőorvos szerint ennek a kérdésnek a megválaszolása veszélyezteti az NNK közfeladatainak ellátását, ezért majd 45 nap múlva megírja, hogy kiadja-e az adatokat.

Támogatási kampány

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy 2020-ban nem csak a 65 év felettiek és krónikus betegek, hanem minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg az influenza elleni védőoltást. Az erről szóló kormányhatározat október 1-én jelent meg a Magyar Közlönyben, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig október közepén jelentette be, hogy megérkezett a vakcina minden háziorvoshoz és üzemorvoshoz.

Nem sokkal ezután, október 20-án a miniszterelnök is beoltatta magát, és a Facebook-oldalán megjelent videóban arra buzdította a lakosságot, hogy aki tudja, szintén adassa be magának az influenza elleni vakcinát.

Október végén a Telex, november elején pedig a Népszava írt arról, hogy a kormányzati ajánlásnak és az ingyenességnek köszönhetően a korábbi éveknél jóval többen kértek influenzaoltást, és sok háziorvosnál nincs elegendő vakcina, az igénylők várólistára kerülnek.

Ezzel szemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) november 22-én azt közölte, hogy folyamatosan zajlik az oltások beadása, és az ország 13 megyéjében elégséges az influenza elleni vakcina, a többibe pedig hamarosan újabb készleteket szállítanak. Az NNK közleményében az állt, hogy november 22-ig „a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be.”

Arról azonban nem jelent meg hivatalos információ, hogy pontosan hány adag influenzaoltásról van szó, ezért a közlemény másnapján közérdekű adatigénylést küldtünk az NNK-nak. Igénylésünkben azt kértük, hogy évenkénti bontásban küldjék meg részünkre, hogy 2019-ben és 2020-ban

  • hány adag influenza elleni védőoltást rendeltek a felnőttek és a 3 év alatti gyerekek részére külön-külön
  • a megrendelt mennyiségből mennyi érkezett meg és mikor
  • hány adagot adtak tovább a háziorvosi rendelőknek

Adatigénylésünkre december 21-én válaszolt az országos tisztifőorvos:

Müller Cecília szerint az influenzaoltásokkal kapcsolatos adatigénylésünk normál határidőben (15 nap alatt) történő teljesítése „veszélyezteti az NNK veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását”, ezért majd 45 napon belül reagál rá érdemben: vagy megválaszolja, vagy megtagadja az adatok kiadását.

Müller Cecília válasza az adatigénylésünkre

Erre, hogy ennyi ideig elhúzza a közérdekű adatok kiadását, azért van lehetősége az országos tisztifőorvosnak (is), mert a kormány egy november 25-i rendelettel a koronavírus-járványra hivatkozva az Infotörvényben meghatározott 15 napról megint 45 napra emelte az adatigénylések megválaszolásának határidejét.

Izgatottan várjuk, hogy leteljen a 45 nap, és megkapjuk az influenzaoltásokkal kapcsolatos adatokat.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Megosztás