koronavírus

Minisztériumokban toboroznak önkénteseket az egészségügyi ellátórendszer adminisztrációjára

Egy két héttel ezelőtt megjelent kormányrendelet alapján az újonnan létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) február 8-ig Pintér Sándor miniszter felügyelete alá, és ezzel együtt a Belügyminisztériumhoz került. A jogszabály megjelenése előtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dolgozói is körlevelet kaptak a Belügyminisztériumtól. Ebben önkéntes munkára hívták őket, ami teljes mértékben eltér az eredeti munkakörüktől, és semmiféle juttatással, túlóradíjjal nem jár.

Támogatási kampány

Az OKFŐ-t a kialakult veszélyhelyzetre hivatkozva helyezték át  az EMMI alól az Operatív Törzs vezetőjeként kijelölt rendészeti miniszter, vagyis a belügyminiszter irányítása alá. Ezzel egy időben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) megszűnését is bejelentették, melyet december 31-ével olvasztanak be az OKFŐ-be, így szintén Pintért Sándor hatáskörébe kerül.

A jelenlegi állás szerint február 8-án hatályát vesztő rendeletben meghatározzák, hogy az országos kórház-főigazgató felett a belügyminiszter gyakorolja a munkáltatói jogokat, ezután a határidő után elviekben már az OKFŐ részeként az  ÁEEK is visszakerül az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Az OKFŐ általános feladata (ami a veszélyhelyzet után is érvényes) az egészségügyi ellátórendszer működtetése, valamint az ezekhez kapcsolódó központosított közbeszerzések irányítása. Forrásaink szerint az ÁEEK dolgozói tanácstalanok, nem tudják hogy mi fog velük pontosan történni, milyen átalakítások lesznek, vagy várhatóak még és ez miben változtat a mindennapi életükön. Mindezidáig nem kaptak semmilyen tájékoztatást a munkáltatótól, a kormányrendeletekből próbálják kitalálni, hogyan tovább.

Pusztán szakmai szempontokat figyelembe véve az EMMI-hez tartozó egészségügyi tárcának lenne a legnagyobb jogosultsága ezen intézmények irányítására vagy esetleges felügyeletére, ezért felmerül a kérdés, hogy helyettük miért a Belügyminiszter látja el ezt a feladatot. Kásler Miklós javasolhatott egy személyt országos kórház-főigazgatónak, akit a miniszterelnök ki is nevezett, így került Jenei Zoltán korábbi rendőrfőkapitány az OKFŐ élére. Mostanra az EMMI minisztere ezt a hatáskörét is elveszítette, még ha csak időlegesen is. Jelenleg személyi változtatásokra – legalább február 8-ig –   egyedül Pintér Sándor jogosult.

Az előzmények fényében még érdekesebb a már korábban említett önkéntes munka. A Belügyminisztérium a saját dolgozóin kívül az EMMI és az ITM munkatársait is megkereste. Erre az ügyeleti szolgálatra értesüléseink szerint december 1. és január 15. között tartanak igényt, ez pedig pont egybeesik az intézményi változásokkal. A jelentkezők két 12 órás műszak közül választhatnak, ugyanis az önként vállalt munkavégzésre nemcsak nappal, hanem éjszaka is van lehetőség.

Ez a munka eltér az eredeti munkakörüktől, hiszen ez csak a koronavírussal kapcsolatos. A jelentkezőknek tisztában kell lenniük az Covid-19 járványügyi eljárásrendjével, a kijelölt járványkórházak alapadataival és a lélegeztetőgépekkel, védőfelszerelésekkel összefüggő információkkal.

A feladatok közé tartozik az Operatív Törzs rendelkezéseit naponta követni és hozzájárulni az információk továbbításához, a szociális intézmények és a köznevelés napi jelentéseiről összefoglaló jelentést készíteni, továbbá „az állami egészségügyi tartalék (ÁEüT) készletnyilvántartásra vonatkozó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) a nap végén érkező adatszolgáltatást (készletzárás) közvetlenül az ügyeleti központ vezetője részére továbbítani.”

Az ügyeleti szolgálat lényege, hogy különböző jelentéseket készítsenek a munkavállalók a nap végén beérkező adatok, kivonatok alapján. Ezek a kérdések általánosan, mint ahogy azt már korábban felsoroltuk, egészségüggyel, kórházi készletekkel foglalkoznak, valamint a szociális intézmények napi járványadataival.

Úgy tűnik, hogy az új feladatkörökkel felruházott Belügyminisztérium két másik minisztérium segítségére szorul, mert dolgozóik a munkaidejükben nem képesek ellátni a járványhelyzetből adódó újabb és újabb feladatokat.

Nem világos azonban, hogy amennyiben a minisztériumnak problémát jelent az új feladatok ellátása, akkor miért volt szükség az OKFŐ-t is irányításuk alá helyezni, ha egyébként az EMMI és az ITM dolgozóira támaszkodnak a koronavírus második hulláma alatt?

Kérdéseinkkel megkerestük az EMMI-t és az ITM-et, azonban érdemi választ nem kaptunk idáig.

Uzonyi Ádám

Címlapfotó: Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megosztás