sajtóelhárítás

Az eladói oldal szerint érvényes Rogán Barbara és családja szerződése az ezerhektáros birtokról

A szerződés érvényes — állítja az eladói oldal azzal az okirattal kapcsolatban, amiről ma Rogán Antal miniszter azt mondta: felesége nem vett meg semmiféle földeket.

Támogatási kampány

„Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell” — mondta nekünk pénteken telefonban Barna Izabella arról a szerződésről, amelyet Rogán Barbara is aláírt még a leánykori nevén. A szerződést tavaly novemberben kötötték összesen 1022 hektár Borsod megyei földbirtok adásvételéről. Rogán Barbara és szülei a szerződésben az összesen öt vásárló személy között szerepeltek, Barna Izabella pedig az eladók között.

(null)

(null)

A szerződés (PDF) szerint az eladók — amerikás magyarok, akiket a környéken jó szívvel emlegetnek — a földek vételárát, mintegy mintegy 1 milliárd 664 millió forintot úgy kapnak meg, hogy annak egy kis részét, 83 millió forintot az eladók banki letétbe helyeznek. A maradék közel 1,5 milliárd forintot a szerződés szövege szerint az eladók „a Budapest Bank Zrt.-től igényelt termőföld vásárlási kölcsönből kívánják megfizetni”. Feltehetően erre az utalásra várnak az eladók.

Obrusánszki Barbarát a szerződés megkötése után, tavaly decemberben feleségül vette a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Rogán a Magyar Nemzet című kormánypárti napilapnak ma azt nyilatkozta, hogy „a feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni”. A lap ehhez azt tette hozzá, hogy információik szerint „a sokat idézett szerződés soha nem ment teljesülésbe, a miniszter felesége és családja nem vásárolta meg a földterületeket”. Ebből nem teljesen világos, hogy akkor mi is a pontos helyzet.

Barna Izabella viszont ma azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy az eladói oldal szerint a szerződés érvényes: eladták a földet, várják a pénzt.

Ebből logikusan az következik, hogy a vásárlók esetleg visszatáncolnának. Az egy másik kérdés, hogy ezt sikerül-e megtenniük, elvégre jókora összegről van szó. Persze egy másfél milliárdos tétre menő vitában jól jön, ha valakinek a családjában van kormányzati kommunikációt irányító miniszter.

Barna Izabellát megkérdeztük, hogy tud-e a vásárlók olyan szándékáról, amely a szerződés érvénytelenségének kimondására irányul. Erről azt mondta:

„Milyen szándékuk van, vagy nincs, arról én nem tudok.”

További információért a szerződést ellenjegyző ügyvédhez irányított, aki viszont azt mondta, köti az ügyvédi titoktartás, amely alól a szerződést szignáló minden személynek — eladónak és vevőnek egyaránt — fel kéne oldoznia ahhoz, hogy nyilatkozhasson. Vagyis úgy tűnik, hogy a felek között jogvita lehet kialakulóban, ami különösen azért teszi faramucivá a helyzetet, mert a szerződő felek ügyfélként osztoznak a szerződést szignózó ügyvéden is.

Amikor másfél hete először beszéltünk Barna Izabellával a témával foglalkozó cikkünk készítése során, nem adta semmi jelét annak, hogy a szerződéssel gondok akadtak volna. Ez arra utal: a témával foglalkozó cikkek megjelenése után változhatott meg valami.

Valótlan állítások „Az egész földvásárlási ügyet hazugságokon alapuló gyűlöletkampányra használta fel a baloldali sajtó. A cikkek megjelenése előtt engem egyik orgánum sem keresett meg, nem voltak kíváncsiak arra, hogy az általuk szerzett információk valóban igazak-e” — idézte Rogán Antalt a Magyar Nemzet. Rogán állításával szemben az Átlátszó riportere emailben kereste a minisztert a cikk megjelenése előtt, az ebben foglalt kérdésekre a mai napig nem kaptunk választ. Hasonlóról számolt be a Telex is.

A Magyar Nemzet a témával foglalkozó cikkében idézte a Budapest Bank sajtóközleményét is, amely szerint „a Budapest Bank Zrt. nem kötött földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel”. Érdekes, hogy ezt a sajtóközleményt nem találtuk a BB honlapján az erre fenntartott szekcióban. A lap azt is közölte, hogy „a család” oldotta fel a bankot a banktitok alól.

Emailben kérdeztük a Budapest Bankot, hogy pontosan kik oldották fel, és mire vonatkozott a titoktartási kötelezettség. Azt is megkérdeztük, hogy mi lett a letétbe helyezendő 83 millió forint sorsa. Válaszukat még várjuk.

A szerződéssel foglalkozó korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy tavaly 315 millió forint összegű kölcsönt kapott a Budapest Banktól az a Ductus Kft. is, amely Rogán Antal apósának, Obrusánszki Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. A cég egyébként egy uniós finanszírozású pályázaton 2,2 milliárdos vissza nem térítendő forráshoz jutott. Erről a cégről, illetve a vállalkozásnak juttatott kölcsönről semmi szó nem esik a Magyar Nemzet cikkében.

2,2 milliárdos állami támogatás a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe került tanácsadócégnek

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében. [featuredbox text=

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Megosztás