bűnügy

Kenderes Papers: a hivatali iratokat is elvitték a távozó önkormányzati dolgozók

Hivatali iratokat vittek ki – az utolsó munkanapjukat töltő – önkormányzati alkalmazottak Kenderesen idén februárban, papírgyűjtésre hivatkozva. A dokumentumok megsemmisítésére végül mégsem került sor, mert a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármestere és jegyzője időben értesült az esetről. Feljelentést tettek a rendőrségen, mert szerintük a 2019. októberben leváltott önkormányzati vezetésre nézve kényes iratok eltüntetése lehetett a cél. Az ügyben indult rendőrségi nyomozás szerint nem történt bűncselekmény. A város vezetése nem érti, hogyan maradhat büntetlenül a szerintük egyértelmű iratmegsemmisítési kísérlet, ezért Hadházy Ákoshoz fordultak. Az Átlátszó stábja elkísérte a független országgyűlési képviselőt Kenderesre, amikor a rendőrség visszaadta a korábban bizonyítékként kezelt iratokat az önkormányzatnak.

Támogatási kampány

A leginkább Horthy Miklós szülővárosaként ismert Kenderes jelenlegi – a választáson függetlenként indult – polgármesterét, Bogdán Pétert és kollégáit egy februári estén helyiek értesítették, hogy az egyik – épp az utolsó munkanapját töltő – munkatárs utasítására nagyobb adag papírt visznek ki a hivatalból. A polgármester a város jegyzőjével, dr. Tóbiás Ferenccel együtt a helyszínre érkezve megakadályozta a papírok megsemmisítését, majd a rendőrséghez fordult.

Vizsgálat indult magánokirattal visszaélés vétségének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Hét hónapos nyomozás után októberben eredmény nélkül zárták le az eljárást arra hivatkozva, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Az addig bűnjelként a rendőrségen őrzött dokumentumokat két dobozban kapta vissza az önkormányzat vezetése. Az iratok között friss, pár hónapos szerződések, eredeti példányok is voltak, sok olyan dokumentum is, amiket  nemcsak, hogy évekig meg kellene őrizni, hanem hivatalosan iktatni is kötelező lett volna. A polgármester és jegyző szerint a tettenéréskor egy korábbi választói névjegyzék is szerepelt a dokumentumok között, amire már csak a formátuma miatt is emlékeztek (ez nem A4-es méretű papír, hanem annál jóval nagyobb), de ezt a rendőrségtől visszakapott papírok között már nem találták.

Ottjártunkkor a jegyző így emlékezett vissza a történtekre:

„A 2020. február 29-én kicsempészett dokumentumokat még azon a napon visszahozattuk egy-két óra elteltével az elkövetővel. Kérdésemre válaszolva azt mondta az a köztisztviselő, hogy a fiának vitte haza abból a célból hogy papírgyűjtésen leadja. Itt összesen 40 kg (papírról) van szó, aminek kg-onkénti átvételi ára 5 Ft. A hónapokkal később birtokomban került nyomozást megszüntető határozatban a bűnügyi hatóság jogilag megalapozott ténynek fogadta el, hogy 2020. február 29-én utolsó napját töltő köztisztviselő selejtezést akart végrehajtani. A selejtezést jogilag megfelelő módon egy jogszabály alapján a jegyző rendeli el és ebbe a munkába bevonja a megyeileg illetékes levéltárat is. Ennek hiányában került sor az iratok hivatalból történő kicsempészésére. Iktató számmal rendelkező előadó ívbe csomagolt ügyiratokról, eredeti példányos vállalkozási szerződésekről beszélünk többek között 2018-2019 évből. Olyan iratok, amelyekkel a mai napig napi szinten kell foglalkoznunk.”

A város vezetése az Átlátszónak bemutatta azokat az iratokat, amikről a elképzelhetetlennek tartják, hogy azokat bárki kidobásra ítélte volna.

  1. Vállalkozási szerződés Kenderes önkormányzata és egy kft. között, 322 903 215 Ft értékben. Ez egy uniós finanszírozású projekt volt a városháza felújítására. A műszaki átadása idén szeptemberben történt meg, a pénzügyi lezárása a mai napig folyik, ennek ellenére akarta egy köztisztviselő önhatalmúlag „leselejtezni” a dokumentumokat, de ezt a nyomozó hatóság nem tekintette bűncselekménynek.
  2. Építési kivitelezési vállalkozási szerződés az önkormányzat és egy cég között. A  kenderesi központi konyha korszerűsítéséről szóló, 12 millió forint feletti szerződés kelte: 2018. augusztus 16. Tóbiás Ferenc szerint a hivatal átadás-átvétel részét nem képezte ez a szerződés. A jegyző arról is tájékoztatott bennünket, hogy ezzel a Területfejlesztési Operatív Program finanszírozásában megvalósult projekttel kapcsolatos, 47 millió forintos eszközbeszerzés ügyében a Gazdasági Versenyhivatal folytat kiterjedt vizsgálatot, mert a gyanú szerint több ponton megsértették a közbeszerzési szabályokat.

Kenderes Papers: a hivatali iratokat is elvitték a távozó önkormányzati dolgozók from atlatszo.hu on Vimeo.

Az ügy kapcsán megkerestük a város korábbi jegyzőjét, aki most Tiszaroff jegyzőjeként dolgozik. Gaszparjan Karen az Átlátszó kérdésére annyit mondott, hogy mivel őt 2019. október végén felmentették a pozíciójából, a 2020. februári ügyről csak hallomásból tud, hivatalos információi nincsenek, ezért nem tud nyilatkozni.

Megkerestük azt a volt önkormányzati alkalmazottat, aki a város vezetése szerint utasítást adhatott a papírok eltüntetésére. Szerettük volna megtudni, ő hogyan emlékszik az esetre. Mivel a rendőrségi nyomozás nem talált bűncselekményt, a nevét nem közöljük. Az azóta a kormányhivatalnál dolgozó hivatalnok telefonos megkeresésünkre annyit mondott, hogy

„Nem szeretnék nyilatkozni az ügyben. Elhatárolódom mindentől.”

Hadházy Ákos így kommentálta az esetet:

„Sok kisebb településen számoltak már be arról, hogy hogyan próbál a korábbi leváltott fideszes vezetés keresztbe tenni az új polgármesternek és hogyan próbál nyomokat eltüntetni, de ami Kenderesen történt és történik, az az egyik legszomorúbb. Olyat, hogy érvényben levő szerződéseket is megpróbáljanak megsemmisíteni, még nem láttam. Nyilván nagy munka lesz átnézni, hogy melyik dokumentumot miért akarták eltüntetni, de egyet kapásból találtam: a városháza felújítása rengeteget késett, és a szerződés szerint emiatt sok milliós kötbért kellene fizetnie a vállalkozónak.”

Horn Gabriella

Megosztás