újpest

Négyzetméterenként 26 ezer forintba került Újpest óvodáinak és bölcsődéinek műfüvesítése  

Hogy praktikus okokból vagy más megfontolásból, nem derült ki, de Újpesten összesen hatezer négyzetméternyi udvart borítanak be műfűvel. Az előző városvezetés által megrendelt, nettó 158 millió forintos beruházás elsősorban az óvodákat és bölcsődéket érinti, a kivitelezésre meghívott cégek háttere pedig kifejezetten izgalmas. Az új, ellenzéki vezetés nem kommentálta a projektet.

Támogatási kampány

Miközben az Andrássy úton épp véget ért a műfű korszak, máshol éppen most kezd terjedni. A szülők körében ugyanis állítólag egyre keresettebbek az olyan óvodák és bölcsődék, ahol a gyerek nem sározza össze magát az udvaron, vagy ha elesik, nem lesz koszos. Emellett a műfű rendezettebb és nem tud kikopni sem – vélik többen. Talán ezért döntött úgy Újpest előző fideszes polgármestere, hogy sokezer négyzetmétert álfüvesít be.

Wintermantel Zsolt írta alá azt a szerződést, amelynek keretében Budapest IV. kerülete megbízta a Holland Pázsit Kft.-t 6047 négyzetméter műfű burkolat kialakításával 19 intézményben. A közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy a füvesítés nettó 158.413.600 forintba került, és ezért öt bölcsödében és 14 óvodában került műanyag fű a gyerekek lába alá.

A 2019. március 7-én meghirdetett pályázatra március 18-ig lehetett pályázni. Az önkormányzat öt céget hívott meg: a későbbi nyertes Holland Pázsit Kft.-t, valamint az Optiber Mérnökiroda Kft.-t, a Sport Garden Kft.-t, a BANKÓ Vállalkozásszervező és Kereskedelmi Kft.-t és a Megáliszpartner Kft.-t.

Meglepő módon a nyertes Holland Pázsit Kft. és a BANKÓ Kft. között elég szoros kapcsolat van, ugyanis Papp Gábor előbbinek a tulajdonosa, utóbbinak pedig az ügyvezetője. A BANKÓ jelenlegi tulajdonosa (50%-ban) Papp Lajos István, aki – akárcsak Papp Gábor – miskolci illetőségű. A Sport Garden Kft. tulajdonosa Pomáz volt polgármestere, Golub Athanász, de ennél sokkal izgalmasabb a Megáliszpartner Kft., amely ma már mint M-INFO PARTNER Kft. létezik, pontosabban felszámolás alatt áll. A meglehetősen sok végrehajtással terhelt cég adószámát 2020 novemberére törölték. A cég korábbi tulajdonosai közt szerepelt Fendrik László, aki jelenleg a BKK vezérigazgatója.

Válasz helyett adatok

A négyzetméterenként 26.197 forintért elkészített burkolat erős szerkezetű, sűrű szövésű, amely az ígéret szerint sokáig bírni fogja a terhelést. Természetesen a megadott összeg nem csak a műfű költségét tartalmazza, az esetleges talajrendezés, ragasztás is benne van az árban. Ha valaki otthonra szeretne hasonló paraméterekkel bíró pázsitot, az már 6000-15.000 forint közt találhat magának az interneten, igaz, utóbbi a luxus és a prémium kategória csúcsa elszáradt “fű” darabokkal, memória funkcióval, UV-állósággal.

Az ügyben kerestük Újpest polgármesterét, a momentumos Déri Tibort, akitől többek között azt szerettük volna megtudni, hogy

  • miért volt szükség (ha szükség volt egyáltalán) a műfű-borításra,
  • hogyan választották ki a tenderre meghívott cégeket,
  • indítottak-e esetleg vizsgálatot az árazás miatt,
  • és hogy milyen visszajelzések érkeztek az új borítással kapcsolatban.

A polgármester titkársága dr. Trippon Norbert költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármesterhez irányított minket, aki viszont nem válaszolt a konkrét kérdéseinkre, csak elküldte a Közbeszerzési értesítőben is megtalálható adatokat, amelyekkel mi is tisztában voltunk.

Jó biznisz a műfű

Véletlen vagy sem, 2019 májusában a XVI. kerület is szeretett volna műfüves óvodát, így meghívásos pályázaton kereste a megfelelő céget a Baross utcai Óvoda udvarának szebbé tételére. A tendert itt is a Holland Pázsit nyerte, amely ellenében elindult a BANKÓ és a Sport Garden Kft. is többek közt. A nyertes nettó 78 millióért vállalta a 2900 négyzetméteres udvar füvesítését, amibe ezen túl került automata öntözőrendszer, egy 50 nm-es tanösvény, 990 nm igazi fű és néhány játszóeszköz is. A “nagy konkurens” BANKÓ mindezt 10 millióval többért készítette volna el.

Azt, hogy a műfűvel jól lehet keresni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy többen is ráálltak a focipálya kivitelezésre, az óvodásokban is van, aki látott fantáziát.

Focipályaépítési program Budapesten: az MLSZ diktálja az árat és választja a kivitelezőt

Kikértük a fővárosi kerületektől, hogy 2015 óta milyen megállapodásokat kötöttek a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) focipályák és öltözők létrehozására, valamint felújítására. Egy kivételével minden érintett önkormányzat kiadta a kért iratokat, amelyekből az derül ki, hogy az önkormányzatoknak sem a kivitelező személyébe, sem a beruházás költségébe nem volt beleszólásuk.

Zimre Zsuzsa

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com. A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás