budapest

Régi politikusok, hírességek és kutatók is helyet kaptak a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban

A Fővárosi Közgyűlés november 5-inovember 27-i illetve december 11-i ülésein több tucat önkormányzati cég és kulturális intézmény igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjairól hoztak döntést. Tarlós István ex-főpolgármester pénzügyi helyettese, és az ő irodavezetője is helyet kaptak a felügyelőbizottságokban egy tucat 2019-ben leváltott önkormányzati képviselő, néhány leváltott polgármester, televíziós személyiség és egyetemi tanár, valamit pár sikertelen és sikeres 2019-es képviselőjelölt mellett. Bemutatjuk a politikai vagy egyéb szerepvállalásuk miatt ismert szereplőket. 

A felügyelőbizottsági tagok díjazása 30.000 forint és majdnem 300.000 forint között mozog, a Pro Regio Felügyelőbizottságának kivételével a naptári hónap első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összege alapján állapítják meg. Ez 2020 januártól 161.000 forint, cikkünkben ez alapján számultuk ki a díjakat.

Minden párt politikusai

A BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Élő Norbert lett, akiről már a NER legnagyobb túlélői című sorozatunkban is írtunk. Élő korábban MSZP-s színekben parlamenti, majd önkormányzati képviselő volt. Jelenleg a DK Budapesti Koordinációs Tanácsának tagja, és a XII. kerületben képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke, a Jogi és Ügyrendi Bizottság illetve a Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tagja. Díjazása a naptári hónap első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összegének háromszorosa, 483.000 forint.

A BVH felügyelőbizottságának új tagjai: dr. Láng Zsolt, a II. kerület 2019-ben leváltott fideszes polgármestere; Hintsch György, az MSZP Újbudai Szervezet Elnöke, illetve a kerület önkormányzatának alelnöke; Buzinkay György Ferenc, a Momentum elnökségi tagja, és Pleszel András, a momentumos Indítsuk Be Magyarországot alapítvány kuratóriumi elnöke. Díjazásuk a  legkisebb munkabér havi összegének 1,8-szorosa, jelenleg 289.800 forint.

A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelőbizottságának új tagja Czeglédy Gergő, óbudai ellenzéki, egyéni képviselő és társadalmi megbízatású alpolgármester, illetve Berényi Erzsébet Matild, aki 2014 és 2019 között Újbudán volt ellenzéki képviselő. Havi díjazásuk szintén 289.800 forint.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. felügyelőbizottságának új elnöke dr. Bodnár Zoltán György, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, majd 2014-ben a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként indult a választáson, de 2016-ban kilépett a pártból. Jelenleg a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Díjazása a havi kötelező minimálbér kétszerese, 322.000 forint.

A felügyelőbizottság tagja lett dr. Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, Tarlós István ex-főpolgármester pénzügyi helyettese 2010 és 2019 között, aki 2019-ben indult Budapest XIII. kerületében a polgármesteri székért, illetve Csizmazia Ferenc, Budapest XVI. kerületében ellenzéki képviselő. Díjazásuk a bizottság tagjaként a 2020-as minimálbérrel számolva havi 241.500 forint.

A BUDAPEST ESÉLY Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke Komjáthi Imre, az MSZP egyik alelnöke lett havi 161.000 forint díjazással, tagja pedig Boroznaki Árpád, a Fidesz-KDNP VIII. kerületi képviselő-jelöltje, 2006-ig a párt egyik alelnöke. Boroznaki díjazása havonta a kötelező minimálbér kétharmada, 107.300 forint.

A Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöke Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere, a bizottság tagja pedig Perlai Zoltán, a DK politikusa, Budafok-Tétényen önkormányzati képviselő, és Szentirmai-Zöld Máté, aki 2019. októberig a II. kerületi társadalmi kapcsolatokért felelős fejlesztési igazgató volt. Az elnök díja havi 322.000 forint, a tagoké 241.500 forint.

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. felügyelőbizottságának új tagjai között van a momentumos Bajor Dávid és az újbudai, 2019-ben leváltott fideszes képviselő, Haidar Norbert. A díjazásuk jelenleg havi 241.500 forint.

A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. felügyelőbizottságának elnöke dr. Trippon Norbert, a DK politikusa, Újpesten egyéni képviselő. Havi díjazása 241.500 forint.

A bizottság új tagja lett Szilágyi László, aki 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő volt  az LMP színeiben, később a Párbeszéd független képviselője lett, 2014 és 2019 között pedig a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testületének tagja volt, és Dömötör István, aki 2002 és 2019 között a XVIII. kerület önkormányzati képviselője volt, illetve Pestszentlőrinc – Pestszentimre alpolgármestere. Munkavállalói bizottsági tag lett Dobos Zsolt, Rákóczifalva egykori alpolgármestere, aki a 2019-es önkormányzati választásokon Rákóczifalván független egyéni listás képviselőjelöltként indult. Díjazásuk 161.000 forint.

A BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt. felügyelőbizottságának új elnöke Fekete Katalin pesterzsébeti ellenzéki képviselő, az oktatási, kulturális, ifjúsági és informatikai bizottság tagja, az SzMSz ideiglenes bizottság elnöke. A bizottság tagja Csige Tamás, Hajdorog független polgármestere is. Az elnök díja a kötelező minimálbér másfélszerese, azaz 241.500 forint, a tagoké a minimálbér összege, 161.000 forint.

A REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. felügyelőbizottságának elnöke a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) egykori vezetője, a parkolómutyival vádolt Rusznák Imre, aki ezért a tisztségért havi 161.000 forintot kap. A bizottság új tagjai között van Almási-Kecskés Gusztáv (2006-os Fidesz-KDNP-s képviselő-jelölt, 2014-ben a Szövetségben Együtt Magyarországért elnöke, és ugyanebben az évben a VII.kerületben az Armand – MLP polgármesterjelöltje) és Rupp György (Tarlós István pénzügyi alpolgármesterének, a jelenleg BFVK Zrt. felügyelőbizottságába ültetett Bagdy Gábornak az irodavezetője), a díjazásuk 107.300 forint.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) felügyelőbizottságának elnöke Keller Zsolt, aki 2012-2016 között az MSZP újbudai szervezetének volt az alelnöke, 2016-2018 között pedig elnöke. Jelenleg Újbudán a képviselőtestület tagja, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felügyelőbizottságának tagja. Díjazása az elnökségért a kötelező legkisebb munkabér kétszerese, a tagságért másfélszerese, összesen 563.500 forint.

A BTI felügyelőbizottsági tagjai között van Bőhm András, az SZDSZ korábbi frakcióvezetője; Csóti Zsombor, a ferencvárosi képviselő-testület tagja, és Kádár Tibor, aki XVIII. kerületi fideszes képviselő. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. bizottsági tagja pedig a jobbikos Tokody Marcell Gergely, aki 2019-ig a Fővárosi Közgyűlés tagja voltDíjazásuk a hónap első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összegének másfélszerese, 241.500 forint.

A Budapest Közút Zrt. Felügyelőbizottságának friss tagja Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület ellenzéki polgármestere, és Virágh Mihály, aki 2006 óta a Fidesz-KDNP jelöltjeként Rákosmente önkormányzati képviselője. Díjuk havi 241.500 forint.

A BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke Somody László lett, aki 2017 óta a Momentum XVIII. kerületi önkormányzati képviselője. Díjazása a minimálbér másfészerese, 241.500 forint. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke pedig Perjés Gábor lett, a Párbeszéd tagja, II. kerületi önkormányzati képviselő. Ő a minimálbér összegét kapja.

Az ENVIRODUNA Beruházás Előkészítő Kft. felügyelőbizottságának elnöke Devosa Gábor lett, az MSZP politikusa. 2019-ben Erzsébetvárosban az ellenzék színeiben indult a 9. választókörzet képviselőjelöltjeként, annak ellenére, hogy 2014-ben lakásmutyiba keveredett. Ugyanennek a bizottságnak tagja dr. Belyó Pál közgazdász, aki 2009 és 2010 között a Központi Statisztikai Hivatal Elnöke volt, a Fidesz választási győzelme után pedig önként mondott le. Jelenleg a Policy Agenda kutatási vezetője.

Szintén az Enviroduna FB-tagja Herter Róbert, korábban Fidesz-tag és Fodor Gábor kampányfőnöke, aki irodavezetőként Varga Tamással és Simicskával szállt szembe. 2010-ben és 2014-ben az I. kerület 10. választókörzetében az MLP-MSZP-vel indult. Wéber Viktor, aki 2015 és 2018 között kormánytisztviselő volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2017 óta Momentum tag, 2019-ben Mohács 1. választókörzetének képviselőjelöltje. Medgyaszai Csaba, Budapest XV. kerületében az adóügyi osztály ügyintézője. És végül Puskás Péter, aki az óbudai Fidesz frakcióvezetője, Bús Balázs alpolgármestere volt. A felügyelőbizottság elnökének díja 241.500 forint, a tagoké 161.000 forint.

A Budapest Film Forgalmazó és Moziüzemi Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Vadász Gábor, a Momentum XII. kerületi elnökségi tagja, 2019-ben a Hegyvidék 5. számú választókörzetének ellenzéki jelöltje. A bizottság tagja Krista Tamás, az RTL Klub programigazgató-helyettese; Hegyi Gyula MSZP-alelnök, filmkritikus, újságíró, és Szanyó Miklós jobbikos óbudai önkormányzati képviselő. Az elnök díjazása jelenleg 322.000, a tagoké 241.500 forint.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. felügyelőbizottsági elnöke Madarász Aladár, az MTA emeritus kutatója. Az új tagok között van Somlyódy Csaba, Kőbányán listás képviselő, az MSZP kőbányai szervezetének elnöke, és Orbán Gyöngyi soroksári képviselő-testületi tag,  2014-ig alpolgármester. Munkavállalói tag Szikra Zsolt, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének fürdőágazati alelnöke. Az elnök díja havi 322.000 forint, a tagoké 241.500 forint.

A Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelőbizottságának új tagjai között van Bónus Éva, Erzsébetváros ellenzéki képviselője. Havi díjazása 241.500 forint. 

Szakszervezetis és műsorvezető

A Budapesti Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságába került Dankó Virág, aki a II. kerület ifjúsági, szociálpolitikai és környezetvédelmi alpolgármestere volt 2019-ig, jelenleg pedig a Millenáris Nonprofit Kft.ügyvezetője. A felügyelőbizottságba került még munkavállalói tagként Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke; Schumacher Ferenc, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége elnöke, és Bollók Istvánné, aki 2002 és 2006 között Budafok-Tétény MSZP-s polgármestere volt. Az ő havi díjazásuk 241.500 forint.

A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. felügyelőbizottságának elnöke Balogh Samu Márton lett, aki Karácsony Gergely kabinetfőnöke, várostervező, és nevét a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal hozzák gyakran összefüggésbe. Balogh egyébként közben a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának is tagja, havi díja így bruttó a minimálbér összegének másfélszerese, plusz 30.000, azaz 271.000 forint.

A Városépítési Tervező Kft. felügyelőbizottságának tagjává nevezték ki Toplak Tamást, a Momentum kommunikációs igazgatóját, akinek havidíja a kötelező minimálbér összegével megegyező, 161.000 forint. A Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. bizottságának egyik új tagja pedig Spiegelhalter László, Vácrátót Fidesz-KDNP-s polgármestere, havi bruttó 30.000 forint juttatásért.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Mártha Imre, a Vodafone Magyarország Alapítvány elnöke és a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója. Az elnök havi díja a minimálbér kétszerese, jelenleg 322.000 forint. Az új tagok között van dr. Gegesy Ferenc közgazdász, egykori SZDSZ-es politikus, aki 1990 és 2010 között volt Budapest IX. kerületének polgármestere, és dr. Pesti Ivett, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának egykori elnöke. Havi díjazásuk 241.500 forint.

A BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. felügyelőbizottságában van Major Petra, október óta Kőbánya 7-es választókörzet ellenzéki képviselője; Vágó István műsorvezető, a DK média-munkacsoportjának vezetője, országos elnökségi tag, a XII. kerület 11. számú választókerületének képviselője, illetve Siroki Attila József, a Rogán Antal alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke. A tagok havi díja a minimálbér összegével megegyező, 161.000 forint.

A színházak felügyelőbizottságában is politikusok ülnek

A Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagjai között van Altfatter Adalbert, újpesti ellenzéki egyéni képviselő, Városfejlesztési és Környezetvédelmi tanácsnok, és Gyorgyevics Miklós, Fidesz-KDNP-s politikus, 2014 és 2019 között az újpesti Vagyonnyilatkozatot Ellenőrző Bizottság alelnöke, képviselő. Díjuk a havi minimálbér kétharmada, azaz 107.300 forint.

A SZABAD TÉR SZÍNHÁZ Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színész lett havi 161.000 forint díjazással. A bizottság új tagjai: Skopál Attila, az újpesti polgármesteri titkárság kabinetvezetője, és Hassay Zsófia, 2010 és 2019 között a VI. kerület Fidesz-KDNP polgármestere. Havi díjuk jelenleg 107.300 forint.

Az Új Színház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságában az elnök Kósi Márk, ellenzéki, XIII. kerületi képviselőjelölt lett, a Vígszínház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságában Fogarasi Gergely, színész, rendező elnököl. Mindketten a havi kötelező minimálbér összegét, 161.000 forintot keresnek.

Az Örkény István Színház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja lett Camara-Bereczki Ferenc Miklós VIII. kerületi, ellenzéki önkormányzati képviselő, a Városüzemeltetési Bizottság elnöke és a Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság alelnöke. A Katona József Színház Közhasznú Nonprofit Kft. FB-tagja pedig Farkas Krisztina, a Jobbik 2019 novemberében megválasztott szóvivője lett. Mindkettőjük havi bére a kötelező minimálbér összegének kétharmada, 2020-ban 107.300 forint.

A Budapest Bábszínház Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja Kaiser György, aki a Fidesz pesterzsébeti képviselője 2014 óta. A TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. felügyelőbizottságában pedig új tag lett Sz. Bíró Zoltán, a Corvinus Nemzetközi Tanulmányok Intézetének mesteroktatója, többek között a Putyin Oroszországa című, 2019-e könyv szerzője, és Németh Edit Éva, 2019-ig újpesti fideszes egyéni képviselő. Ők szintén 107.300 forintot kapnak.

A József Attila Színház Nonprofit Kft. FB-elnöke Vásárhelyi Mária szociológus, az MTA tudományos főmunkatársa, díjazása a havi kötelező legkisebb munkabér összege. A Thália Színház Nonprofit Kft. bizottsági elnöke dr. Balogh Júlia televíziós szerkesztő, újságíró, és ennek a bizottságnak tagja lett Komoróczy László pesterzsébeti MSZP-s képviselő, civil tanácsnok. Az elnökök bére a 2020-as bérminimum alapján 161.000, a tagoké 107.300 forint.

Rutai Lili

Címlapkép: Szavazás a Fővárosi Közgyűlés ülésén a budapesti Városházán 2019. december 11-én. (fotó: MTI/Mónus Márton)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás