zugló

Havi 800 ezer forint közpénzbe kerül Horváth Csaba zuglói polgármester imázsának építése

Victora Zsolt zuglói MKKP-s képviselő próbált utánajárni a zuglói önkormányzat médiacége (ZIM) által végzett tevékenységnek, ezért levelezni kezdett a jegyzővel. Kiderítette, hogy havi nettó 800 ezer forintért építik Horváth Csaba (MSZP) polgármester imázsát, Murányi Marcell ZIM-ügyvezetőt pedig a polgármesteri hivatal is foglalkoztatja kommunikációs tanácsadóként.

Támogatási kampány

Budapest XIV. kerületének (Zugló) önkormányzata korábbi médiacégét, a Zuglói Média Szolgáltató Kft.-t 2015-ben (amikor a kerületet Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester vezette) megszüntette, azóta a kommunikációs feladatokat az önkormányzat maga látta el.

Azonban 2020 februárjában egy önkormányzati rendelettel a 2019 őszén megválasztott új polgármester, Horváth Csaba (MSZP) által vezetett képviselőtestület megbízta a a tulajdonában lévő Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-t, hogy hozzon létre egy médiacéget.

Ez alapján 2020. március 26-án megalakult a Zugló Információs és Médiacsoport Kft.-t (ZIM), melynek ügyvezetője Murányi Marcell lett. Murányi tapasztalt sajtós, korábban a Blikk, majd a Népszabadság főszerkesztője volt. Utóbbi pozíciójáról 2015-ben mondott le, amikor elgázolt egy biciklist, aki belehalt sérüléseibe. Ezt követően rövid ideig az MSZP kommunikációs tanácsadója volt 2017 májusáig.

Az önkormányzat 2020. július 8-án kötött szerződést a ZIM-mel közel hároméves időtartamra: 2020. június 1-től 2023. március 31-ig. A megállapodás szerint a cég feladata, hogy az önkormányzat döntéseiről és a kerületi eseményekről tájékoztassa az állampolgárokat a zuglo.hu kerületi honlapon, az önkormányzat Facebook-oldalán, a Zuglói Lapok nyomtatott kerületi újságban (amelyet pdf-ben elérhetővé kell tenni az önkormányzat honlapján), valamint a nem önkormányzati tulajdonú Zugló TV-ben és a ZugRádióban.

A zuglói képviselőtestület a 2020. június 25-i ülésén tárgyalta meg Horváth Csaba polgármester erről szóló előterjesztését. Bár a szerződésben mindössze annyi szerepel, hogy a ZIM az idei 7 hónapra bruttó 130 millió forintot kap az önkormányzattól, a napvilágra került információk alapján egy teljes évben bruttó 240 millióba fog kerülni a cég.

Ez elhangzott a testületin is, ahol Victora Zsolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) zuglói önkormányzati képviselője azt mondta, hogy megszavazza az előterjesztést, megadja a lehetőséget, de árgus szemekkel fogja figyelni a ZIM működését.

Victora tartotta a szavát, és levelet írt a jegyzőnek (aki köteles a képviselőket tájékoztatni önkormányzati ügyekben) szeptemberben, amelyben arról érdeklődött, hogy

  • készített-e a ZIM havi jelentéseket, ami az önkormányzattal kötött szerződés szerint kötelessége
  • leadta-e a ZIM a hirdetési politikáját meghatározó szabályzatot, és a hirdetési bevételek milyen arányban oszlanak meg az önkormányzat és a médiacég között
  • eleget tesz-e a ZIM a közzétételi kötelezettségének
  • a ZIM munkatársainak van-e jogviszonya az önkormányzattal vagy annak valamely cégével, intézményével
  • hány munkatársa van a ZIM-nek
  • mennyi fizetést kap Murányi Marcell ZIM-ügyvezető
  • Murányinak van-e bármilyen jogviszonya az önkormányzattal, vagy annak valamely cégével, intézményével

A jegyző válaszában azt közölte, hogy a ZIM leadta a havi jelentéseket, a hirdetési bevételek a ZIM költségvetésébe kerülnek, a cég eleget tesz közzétételi kötelezettségének, összesen 15 munkatársa van (8 munkavállaló, 7 megbízásos), közülük 3 főnek van valamilyen jogviszonya (részleteket nem közöltek) az önkormányzattal vagy annak valamelyik cégével/intézményével, és

Murányi Marcell ügyvezető havi keresete bruttó 950 ezer forint, plusz kap évi 250 ezer forint cafeteriát, és havi 1000 kilométer gépkocsi átalányt. A jegyző azt is közölte, hogy emellett Murányinak kommunikációs tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződése van a polgármesteri hivatallal.

Victora Zsolt ezután egy újabb levélben érdeklődött a jegyzőnél a részletekről, például arról, hogy milyen módon érhetők el a képviselők részére a ZIM által leadott havi jelentések, hol érhetők el a ZIM által kötött szerződések, mennyi juttatást kap Murányi Marcell a polgármesteri hivataltól a kommunikációs tanácsadásért, és hol van az erről szóló szerződés.

Az aljegyző által szignált válaszban elküldték az MKKP-s képviselőnek a ZIM által az önkormányzati honlapra feltöltött szerződéseket (egész pontosan a keresőt, ahonnan ezek előhívhatók), és Murányi Marcell tanácsadói megbízásának linkjét. Utóbbiból az derül ki, hogy a zuglói polgármesteri hivatal 2020. május 18-tól foglalkoztatja Murányit, aki ezért havi 350 ezer forintot kap.

Victora átnézte a kapott anyagokat, és azok alapján újabb kérdésekkel fordult a jegyzőhöz. Megérdeklődte a ZIM honlapjának címét, azt ugyanis nem találta meg. A kutyapártos képviselő rákérdezett arra is, hogy Murányi Marcell ZIM-es munkaszerződése szerint Murányi az ügyvezetői feladatokat 2020. március 26. és május 14. között megbízási jogviszonyban látta el, ez a szerződés hol érhető el.

A dokumentumokban az is feltűnt Victora Zsoltnak, hogy a ZIM június 15-én december 31-ig szóló szerződést kötött a Weber und Mill Kft.-vel, ami havi nettó 800 ezer forintot kap médiaszolgáltatási feladatokért. Ez azért érdekes, mert korábban, a március 1. és május 31. közötti időszakra az önkormányzat szerződött le a Weber und Mill Kft.-vel kommunikációs feladatokra havi nettó 1,2 millió forintért.

A Weber und Mill Kft. mindkét szerződésében szerepel a feladatai részletezésénél, hogy nem csak a zuglói önkormányzat, hanem Horváth Csaba polgármester imázsát is építik. Sőt, tulajdonképpen elsősorban az övét, és rajta keresztül, személyiség-központú kommunikációval, Horváthoz kapcsolódó Facebook- és Instagram-oldalakon népszerűsítik az önkormányzatot.

A Weber und Mill Kft. feladatai

Victora ezzel kapcsolatban megkérdezte a jegyzőtől: mi indokolja, hogy az önkormányzat ilyen értékben finanszírozza a polgármester személyes imázsépítését, és miért nem tartja fontosnak az önkormányzat a saját, a képviselői vagy intézményei imázsépítését, miért csak a polgármesterét?

Az MKKP-s képviselő ebben harmadik levelében összesen 14 kérdést tett fel a jegyzőnek. Ezekből 4, adminisztratív jellegű, főként szerződések elérhetőségére és dátumára vonatkozó kérdéseire választ kapott, további 9 kérdésére azt írták neki, hogy az adott témában nem az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal az adatgazda, hanem a ZIM, forduljon hozzá. Kicsit vicces módon ezt válaszolta az aljegyző Victorának arra a kérdésére is, amelyben az önkormányzati médiacég honlapjának elérhetőségét kérte.

Viszont a kutyapártos képviselő Weber und Mill Kft.-vel és a polgármester imázsépítésével kapcsolatos kérdésére azt írták neki vissza, hogy azt elsősorban nem közérdekű adatigénylésnek tekintik, “hanem olyan kommunikációs szakmai kérdésnek, amelyre a ZIM ügyvezetőjétől” kértek és kaptak tájékoztatást.

Tehát az önkormányzat, ami 9 másik képviselői kérdést elhárított azzal az indokkal, hogy nem tud rá válaszolni, mert nem ő az adatgazda, és nem is kérte be a válaszokat a tulajdonában lévő ZIM-től, a polgármester fényezésével kapcsolatban bezzeg tájékoztatást tudott kérni a médiacégtől.

Annak ügyvezetője, Murányi Marcell az alábbiakat írta a Weber und Mill Kft.-s szerződéssel kapcsolatban:

“A polgármester az első számú felelőse a kerület ügyeinek, ezért ő kommunikálja a zuglói döntéseket, a zuglóiak életére hatással lévő fővárosi és országgyűlési, valamint kormánydöntéseket, emellett ő képviseli a nyilvánosság előtt a kerület lakóit és Zugló ügyeit.” Murányi hozzátette, hogy minden önkormányzati intézmény és cég, a hivatal, a civil szféra, a pártok és képviselőik is lehetőséget kapnak, hogy saját álláspontjukat, munkájukat, ügyeiket, eredményeiket ismertessék a zuglói médiafelületeken.

A Weber und Mill Kommunikációs, Oktatási és Tanácsadó Kft. tulajdonosa Koltai Péter, forgalma az elmúlt években évi nettó 15 és 23 millió forint között mozgott.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a Zuglói Lapok 2020. októberi száma

Megosztás