adatigénylés

A momentumos újpesti városvezetés megválaszolt egy adatigénylést, amit a korábbi fideszes önkormányzat megtagadott

A tavalyi évben több önkormányzathoz is adatigénylést nyújtottunk be, amiben a budapesti önkormányzati ingatlanok hasznosításáról érdeklődtünk. Az önkormányzatok jelentős része megválaszolta kérdéseinket, azonban akadt köztük olyan is, amelyik megtagadta a válaszadást. Újpest önkormányzata – a fideszes Wintermantel Zsolt vezetése alatt – 2019 májusában még megtagadta a válaszadást a személyes adatok védelmére hivatkozva. Azonban a választások után, az újonnan megválasztott momentumos polgármester vezette hivatal mégis megküldte az adatokat, a már lezártnak tekintett adatigénylésre.

Tíz budapesti önkormányzatot kerestünk meg a választások előtt pár hónappal, melyektől fontos információkat kértünk az önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan.

Ebből nyolc önkormányzat küldte meg a kért adatokat, ketten viszont különböző indokokkal elutasították az adatok díjmentes kiadását. Sára Botond, Józsefváros korábbi, fideszes polgármester vezetése alatt az önkormányzat 43.000 Ft költségtérítést kért azért, hogy kiadja a kért adatokat. Ami abból a szempontból meglepő, hogy semmiféle olyan adatot nem kértünk, aminek a tárolása ne lenne alapkövetelménye az átlátható működésnek. Adatigénylésünkben azoknak az önkormányzati ingatlanoknak a címét és helyrajzi számát kértük, amelyeket 2017 után bérbe adott vagy eladott az önkormányzat. Kérdeztük továbbá az ingatlanok bérleti díját, illetve eladási árát is.

Józsefváros önkormányzata erre azt a választ adta, hogy aránytalan munkaerő ráfordítással járna az adatok összegyűjtése, emiatt 43 ezer forint költségtérítést állapítottak meg. Tekintve, hogy az infotörvény szerint az adatkezelő köteles indokolni a kért költségtérítés mértékét, melyet nem tettek meg, így válaszunkban kértük, hogy tételesen fejtsék ki, hogyan számolták ki a megállapított költségtérítési összeget. Erre a kérdésünkre sem kaptunk konkrét választ. Néhány kormányrendelet ismertetése után mindössze annyit közöltek, hogy

„a költségtérítés mértékét becsléssel állapítottam meg”

Az önkormányzat az említett válaszlevél végén közölte, hogy a ráfordított óraszámot és a munkabért vették figyelembe, de sem a becsült időráfordítás mértékét sem a munka órabérét nem ismertette, így azóta sem nyilvánosak a kért közérdekű adatok.

Hasonlóan járt el az Újpest önkormányzata is, akik még 2019 májusában azt írták nekünk, hogy

„a közérdekű adatkérésére válaszolva tájékoztatom Önt, hogy hatályos jogszabályaink nem teszik lehetővé annak teljesítését” 

Tekintve, hogy tízből nyolc önkormányzat ugyanezeket az adatokat kiadta nekünk, ráadásul az infotörvény is egyértelműen rendelkezik az adatkiadási kötelezettségről, igencsak meglepő volt az önkormányzat elutasító válasza.

Az önkormányzat érvelésében azt fejti ki, hogy amennyiben kiadják az önkormányzati ingatlanok címét és a bérleti díj értékét, az közvetve utalna a lakók jövedelmi helyzetére, akik nyilvános adatbázisokkal beazonosíthatóak.

Meglepő fordulat történt a választások után, amikor a már lezártnak tekintett adatigénylést megválaszolta a frissen megválasztott momentumos polgármester által vezetett önkormányzat. Újabb választ, igénylést azóta az ügyben nem küldtünk, mégis előkereste azt az önkormányzat és hiánytalanul megküldte a választ.

Uzonyi Ádám

Címlapkép: Wikipedia

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás