cikkünk nyomán

Feljelentést tesz a Momentum az Átlátszó által megírt újpesti ingatlanügy miatt

A közelmúltban számoltunk be egy gyanús IV. kerületi ingatlaneladásról, amely félmilliárdos hasznot hozhatott a Fidesz-közeli beruházónak, és ugyanennyi veszteséget az újpesti önkormányzatnak. A Momentum bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az ügyben. 

Két héttel ezelőtt írtuk meg, hogy a fideszes vezetésű IV. kerületi önkományzat tavaly eladta az egykori Ady Endre Művelődési Központ telkét 500 millió forintért egy volt államtitkárhoz köthető vállalkozásnak. Ez még nem lenne annyira botrányos, de az önkormányzat az ingatlan eladása után átminősítette a besorolását, amivel több százmillió forintot tett a beruházó zsebébe.

Félmilliárdos hasznot hozhatott a Fidesz-közeli beruházónak az újpesti önkormányzat húzása

A fideszes vezetésű IV. kerületi önkományzat tavaly eladott egy köztulajdonban lévő telket 500 millió forintért egy volt államtitkárhoz köthető vállalkozásnak, majd az eladást követően átminősítette a besorolását, amivel több százmillió forintot tett a beruházó zsebébe. A helyi ellenzék háborog, az önkormányzat szerint viszont minden szabályosan történt.

Tegnap az Index számolt be arról, hogy a DK-s Varju László, valamint a momentumos Déri Tibor, az ellenzék újpesti polgármesterjelöltje, és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közös sajtótájékoztatót tartottak az Ady telkének eladása miatt Újpesten.

A három ellenzéki politikus arról beszélt, hogy az Átlátszó cikkében bemutatott eset szerintük nagy értékű csalás, és a sajtótájékoztató végén Fekete-Győr bejelentette, hogy hűtlen kezelés megalapozott gyanújával tesznek feljelentést az ügyben.

Ahogy korábban megírtuk, az ingatlan eladásáról döntő, 2019. január 24-i testületi ülésen az ellenzéki képviselők tiltakoztak az értékesítés ellen, mert túl olcsónak találták a nettó 500 millió forintos vételárat, amit az önkormányzat kért az ingatlanért. Wintermantel Zsolt polgármester (Fidesz) erre akkor annyit reagált, hogy ez egy nagy telek, és mindig a kisebbek a drágábbak, de a befolyt pénzből majd bérlakásokat épít az önkormányzat. Molnár Szabolcs alpolgármester (Fidesz) pedig azt válaszolta az ellenzékieknek, hogy

“… piacgazdaságban élünk, a piac a keresletről, a kínálatról és az adottságokról szól. Az, hogy mennyit ér egy ingatlan vagy mennyit kínálnak érte, attól függ, hogy mit lehet belőle kihozni a piaci szereplőknek, és nem attól, hogy mit látunk, mit gondolunk róla.” 

Wintermantel néhány napja az Azonnalinak adott interjújában azt mondta az Ady telkének eladásával kapcsolatban, hogy

„Az eladás nyilvános pályáztatás útján történt a szakértői értékbecslésben megállapított ár felett. Az ingatlanbecslő egy engedéllyel rendelkező, piaci körülmények között dolgozó szakértő, aki számos más munkája mellett dolgozik az újpesti önkormányzatnak is. Hosszú évek óta, már a szocialista városvezetés ideje alatt is nálunk volt. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezidáig hiteles, jó szakember volt, csupán a kampány hatására vált az ő becsülete is beáldozhatóvá az ellenzék számára.

Értem, hogy kampány van, de nem fogadom el az ilyen módszereket. A kampánynak arról kell szólnia, hogy ki mit gondol a világról, és nem arról, hogy szakértőket, befektetőket, vendéglőtulajdonosokat besároznak azzal a céllal, hogy a politikai ellenfeleket ellehetetlenítsék.”

Korábban az újpesti önkormányzat az ügyletről Facebook-bejegyzésben is nyilatkozott: a bejegyzés szerint az Ady eladása rendben volt, és az ellenzék megszólalása csak “politikai célú lejáratási kísérlet”. Viszont a legfontosabb kérdést, hogy miért nem az értéknövekedést generáló átminősítés után adták el a területet, miért nem a kerületé lesz az átminősítéssel elérhető haszon a beruházó helyett, nem említette az önkormányzat reagálása.

A Momentum feljelentése után most a rendőrség/ügyészség dolga lesz eldönteni, hogy rendben volt-e az Ady telkének eladása, ahogy Wintermantelék állítják, vagy hűtlen kezelés történt, ahogy az ellenzék mondja.

Erdélyi Katalin

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás