budapest

Rengeteg gyanús ügy volt az elmúlt évek során a most ellenzékivé vált fővárosi kerületekben

Vasárnap 14 fővárosi kerület lett ellenzéki többségű. Összeszedtük, hogy milyen ügyekről írtunk azon kerületek kapcsán, melyeket eddig fideszes polgármester és testület irányított.

A 444 gyűjtötte össze, hogy az október 13-i önkormányzati választás milyen eredményeket hozott a főváros kerületeiben. Az összegzés szerint Budapesten

  • 4 kerületben fideszes a polgármester és a képviselőtestület többsége is (V., XII., XVI., XVII. kerület)
  • 5 kerületben fideszes a polgármester, de vegyes vagy ellenzéki a testület (X., XX., XXI., XXII., XXIII. kerület)
  • 14 kerületben ellenzéki a polgármester és a képviselőtestület többsége is (I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX. kerület)

Megnéztük az Átlátszó archívumában, hogy az eddig fideszes irányítású, de most az ellenzéki jelölt(ek)re szavazó kerületek kapcsán milyen ügyekről írtunk eddig.

I. kerület: A fővárosi aljegyző havi 52 ezer forintért bérel tetőtéri lakást a Budavári Önkormányzattól – Bárdonné dr. Benda Mónika 2015-ben kért és kapott szolgálati bérlakást az I. kerületben. A piaci ár három-négyszerese az aljegyző által fizetett bérleti díjnak.

II. kerület: Bejelentés nélkül építkezik a Rózsadombon Orbánék kedvenc arab befektetője – Építésrendészeti eljárást kezdeményezett a II. kerületi polgármesteri hivatal a kormányhivatalnál a Budai Tájvédelmi Körzet szomszédjában épülő, kacsalábon forgó luxusvilla miatt. Az ingatlan az érdemkereszttel is kitüntetett Hamdan Sameer Mahmoudé, a kormánykedvenc Mellow Mood szállodaüzemeltető társtulajdonosáé.

III. kerület: Sokszor írtunk (például itt, itt, itt és itt) a Római-partra tervezett mobilgátról, és beszámoltunk arról is, hogy a Csillaghegyi strand felújítása során 246 fát akartak kivágni, de végül 124-re csökkentették a mennyiséget.

IV. kerület: Félmilliárdos hasznot hozhatott a Fidesz-közeli beruházónak az újpesti önkormányzat húzása – A fideszes vezetésű önkormányzat eladott egy köztulajdonban lévő telket 500 millió forintért egy volt államtitkárhoz köthető vállalkozásnak, majd az eladást követően átminősítette a besorolását, amivel több százmillió forintot tett a beruházó zsebébe. Cikkünk után a Momentum bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

VI. kerület: A választás előtt nem sokkal a rászoruló nyugdíjasok 25 ezres utalványt kaptak a fideszes önkormányzattól, de írtunk érdekes ingatlanügyekről is, például itt, itt és itt. Több alkalommal foglalkoztunk a Kodály köröndön roskadozó, majd 2014-ben leégett világörökségi palotával is, ami még mindig szörnyű állapotban van.

VII. kerület: Bérlakásbiznisz a VII. kerületben: százmilliós kár érhette az önkormányzatot – a fideszes önkormányzat 2014-ben és 2015-ben több Király utcai lakást is eladott a bérlőknek, akik a vásárláskor akár 70 százalék kedvezményt is kaphattak. Sokan közülük néhány hónappal később továbbértékesítették a lakásukat, több esetben kétszer annyiért, amennyi a lakás forgalmi értéke volt az önkormányzat által készített ingatlanbecslés szerint – és négyszer-ötször drágábban annál, amennyiért megvették a VII. kerülettől. Emellett beszámoltunk a bulinegyedben uralkodó áldatlan állapotokról is.

VIII. kerület: A választás előtt kiderítettük, mennyibe kerültek a fideszes önkormányzat hirdetőoszlopai, korábban pedig írtunk a csak ígéretként létező Roma Kulturális Központról, a 2016-os kvótanépszavazás kampányköltségeiről, a Mikulás-segédet játszó fideszes képviselőkről, az önkormányzati bizottságokról és jegyzőkönyveikről, az Aurora elleni önkormányzati hadjáratról, a dadaista buszmegállókról, továbbá arról, hogy Kocsis Máté nem örült az adatigényléseinknek, amelyek állítólag nagyon sokba kerültek.

IX. kerület: 2015 óta 722,5 millió forint kedvezményt kaptak a ferencvárosi lakásvásárlók az önkormányzattól – A önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatok alapján Ferencváros az elmúlt két és fél évben 94 lakást adott el féláron vagy annál is olcsóbban. Összesen 1,39 milliárd forint forgalmi értékű ingatlantól vált meg így a kerület 668,5 millió forintért, vagyis a vevők összesen 722,5 millió forint engedményt kaptak. Cikkünk után interjút készítettünk a Ferencvárost 2010 óta vezető Bácskai János polgármesterrel, aki azon elmélkedett, hogy érdemes-e ma fideszesnek lenni.

XI. kerület: Simicskó István Facebook-oldalából szerkesztik az újbudai önkormányzati lapot – A lap kéthetente 80 000 példányban jelenik meg, az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint tavaly 81 milliónyi kiadással szemben 31 milliónyi bevételt produkált, vagyis a kerület vezetése 2016-ban 50 milliót költött erre a kerületi polgárok pénzéből. Emellett nyilvánosságra hoztuk a vagyongazdálkodási bizottság határozatait, és azt is megírtuk, hogy mélyen a piaci ár alatt bérli egy Fidesz-közeli cégcsoport a kerület legjobb vendéglátóhelyeit.

XV. kerület: Milliárdokat költ a magyar állam a hagyományos kínai orvoslás támogatására a XV. kerületben is – A botránykővé vált 1,35 milliárdos egyetemi beruházás költségének csak a töredékét teszi ki a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó részleg létrehozása: az intézet egy emeletet foglal majd el a most épülő hat emeletes Szentkirályi utcai épületben. Egyelőre csak 220 millió forintról van kormányhatározat, összességében viszont milliárdokba fog kerülni a 15. kerületben induló másik kínaimedicína-projekt – a hagyományos kínai gyógyászati központ céljaira átadott mintegy 6500 négyzetméternyi ingatlan olyan rossz állapotban van, hogy az épületeket lényegében a szerkezettől újjá kell építeni.

XVIII. kerület: Ughy Attila kicsit zsarolósan kampányol – A paksi ügyben hozzá intézett újságírói kérdések elől kamutelefonálásba menekülő Ughy Attila, a XVIII.kerület fideszes polgármestere egy egészen őszinte kampányszórólapot tett ki a napokban a Facebook-oldalára: csak akkor fejlődhet tovább a kerület, ha a polgármester és  a képviselők számíthatnak az Országgyűlés és a kormány támogatására, mert hasonlóan gondolkodnak. Vagyis fideszesek.

XIX. kerület: Egy év alatt 267 kirendelést kapott egy ügyvéd a XIX. kerületi rendőrkapitányságtól – A XIX. kerületi Rendőrkapitányság 2 millió forint költségtérítést kért egy adatigénylőtől, aki arra volt kíváncsi, hogy 2016-ban hány ügyvédet foglalkoztattak kirendelt védőként, és az összes közül mennyi kirendelést kapott a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd. Az igénylő nem fizetett, hanem perelt és nyert.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: választási plakátok az Andrássy úton a VI. kerületben (a szerző felvétele)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás